Gaziantep Medical Park Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erhan Alaşehirli, havaların ısınmasıyla birlikte baş gösterebilecek hastalıklara karşı vatandaşları uyardı.

Dr. Erhan Alaşehirli, yaptığı açıklamada, yaz aylarında vatandaşlara sık sık sağlıklı su içmeyi tavsiye etti. Alaşehirli, “Vatandaşlarımız mutlaka sağlıklı su içilmesine dikkat etmeli. Kırsal alanlarda sağlıklı olup olmadığı bilinmeyen sular içilmemeli, piknikte beslenirken etlerin iyi pişirilmesine dikkat edilmeli, az yağlı gıdalar tüketilmelidir. Daha çok sebze ağırlıklı beslenmek, kalp hastalığı olanlar için de idealdir. Sıcak çarpması çok ciddi bir sağlık sorunudur. Eğer acil tedavi edilemezse ölümle bile sonuçlanabiliyor. Ayrıca bazı vakalarda ölümlü sonuçlanmazsa bile kalıcı hastalıklar bırakabiliyor. Sıcak çarpması, sıcak havada aşırı terleme sonucunda veya çok fazla egzersiz yapıldığında vücudun aşırı miktarda su ve tuz kaybetmesine bağlı olarak gelişen durum olarak karşımıza çakıyor. Bu durumda en çok etkilenenler küçük yaştaki çocuklar ve yaşlılardır. Sıcak çarpması sonucunda görülen vücudun susuz kalmasını engelleme amacıyla sıcak çarpmasına maruz kalan kişiye bol miktarda sıvı verilmelidir. Sıcak çarpmasının bulguları ise, baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, iştahsızlık, mide bulantısı, kızarma, terleyememe, kol, bacak ve karında kramplar, vücut sıcaklığının yükselmesidir" dedi.

Dr. Alaşehirli, bu etkenlerin görülmesi halinde vatandaşlara yapılması gerekenleri de sıralayarak şunları söyledi:

“Serin ve gölgeli bir ortama gitmek, üzerine soğuk ve ıslak bir çarşaf sarmak gerekir. Vücut sıcaklığı 38 dereceye düşene kadar soğutma işlemlerine devam edilmeli, bilinci ve davranışları normal ise içecek verilmesi, bilinci yerinde değil ise hiçbir şey verilmemesi gerekir. Yaz aylarında özellikle tansiyon hastalarının ilaçlarını günlük kullanmaları gerekiyor. Bu hastaların ‘bugün tansiyonum normal” deyip ilaçlarını kullanmamazlık yapmasınlar."
Bu arada, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Şanlıurfa illerinden yoğun hasta kabul eden Medical Park Hastanesi, her geçen gün hizmet yelpazesini genişletiyor. (Mynet)