Halkların Demokratik Kongresi (HDK) soruşturması çerçevesinde tutuklanan sanatçı Pınar Aydınlar’ın yargılandığı davada önemli bir gelişme yaşandı. “Silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla hakim karşısına çıkan Aydınlar, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
21 ŞUBAT'TA TUTUKLANMIŞTI
21 Şubat tarihinde HDK'ye yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan ve ardından tutuklanan halk müziği sanatçısı Pınar Aydınlar, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşmasına çıktı. Mahkeme heyeti, tutukluluk süresini göz önünde bulundurarak Aydınlar’ın imza atma şartıyla tahliyesine karar verdi.
MAHKEMEDE DUYGUSAL ANLAR: “SEVDİKLERİME VEDA EDEMEDİM”
Duruşmada söz alan Pınar Aydınlar, hakkındaki iddialara karşı kendisini savundu. Aydınlar, "Bana yalnızca HDK binasında geçen bir evrak soruldu. Ben ne HDK üyesiyim ne de Kağıthane Belediye Başkan Adayı oldum. Ancak daha önce Sırrı Süreyya Önder ile birlikte HDP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı olarak seçimlere katıldım,” ifadelerini kullandı.
Aydınlar savunmasına şöyle devam etti:
“Sevdiklerim hayatını kaybetti, ancak ben cenazelerine katılamadım. Sırrı Süreyya Önder, Volkan Konak, Edip Akbayram... Hepsiyle vedalaşma şansım olmadı. Şu an burada bulunma sebebim yalnızca bir dijital belgede adımın geçmesidir. HDK yasal bir oluşumdur, benim ise orayla herhangi bir organik bağım bulunmamaktadır.”
SAVCILIK TAHLİYE TALEBİNDE BULUNDU
Cumhuriyet savcısı, tutukluluk halinin sona erdirilmesini ve Pınar Aydınlar’ın adli kontrol altında yargılanmasına devam edilmesini talep etti. Savcı, yurt dışına çıkış yasağı ve her ay belirlenen günlerde imza şartı uygulanmasını önerdi. Aydınlar’ın avukatları ise sanatçının mesleği gereği yurt dışı yasağı uygulanmaması gerektiğini belirterek beraat talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, Aydınlar’ın her ayın birinci günü karakola imza vermesi koşuluyla tahliyesine hükmetti. Bir sonraki duruşma ise 11 Eylül tarihine ertelendi.
PINAR AYDINLAR KİMDİR?
Pınar Aydınlar, 12 Şubat 1979’da İstanbul’da dünyaya geldi. Aslen Erzurum’un Aşkale ilçesinden olan sanatçı, müzik eğitimine genç yaşta başladı. 1995 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nı kazanarak Temel Bilimler Bölümü’nden mezun oldu.
SANAT VE SİYASETİN KESİŞİMİNDE BİR KARİYER
2003 yılında yayımladığı “Türkü Söylemek Lazım” adlı albümüyle profesyonel müzik kariyerine adım atan Aydınlar, 2007’de “Kırmızı Gül”, 2011’de ise “Mavi Bir Düş” albümleriyle müzikseverlerin beğenisini kazandı.
2011 yılında bir konser sırasında sarf ettiği sözler nedeniyle 10 ay hapis cezasına çarptırılan Aydınlar, siyasette de aktif rol aldı. 2002 yılında evlendiği müzisyen Tolga Sağ ile 2011 yılında yollarını ayırdı.