Şu günlerde bu şehri yönetmek için, çeşitli partilerden aday adayı olanların içinde bürokrat olup istifa edenler, kendi çapında işadamları, meslek sahiplerini gördükçe gerçekten çok seviniyoruz.

Belki de içlerinden bir tanesi aday olacak ve bu şehrin yerel yöneticisi seçilecek. Olacak da olduklarında yapacaklarını tek tek başladılar anlatmaya; “Adaylığım kesinleşirse projelerim hazır, bu şehri ülkenin belli başlı şehirleri arasında olacak şekilde hizmet edeceğini” söyleyip duruyorlar. Bazıları şehrimizin meşhur pastanelerinde, bazıları da parti binalarında basın toplantıları düzenleyerek kendi tanıtımlarını şehir sakinlerine yapma çabası içerisindeler.

BURASI TÜRKİYE! Ve Kahramanmaraş… Yukarda saydığım değerli insanların durumlarını kesin adayların belirlenmesinden sonra nerelere geldiklerini hep beraber göreceğiz. Bu millet için mi yoksa hizmet için mi veya başka sebepten mi aday adayı olduklarını göreceğiz. Aday adaylarının hemen hemen hepsi bu şehre yapılması gerekeni yaşamı boyunca hayal ettiğini, eksikleri bildiğini, yurt içinde ve yurt dışında gezdiklerini ve görev yaptıkları yöreleri sıralayarak gördükleri güzellikleri seçildiklerinde tek tek uygulayacaklarını söyleyerek aday olmak hevesindeler. Hayırlısı olsun hem onlar için hem de bu şehirde yaşayanlar için. İnşallah eksiklerini biliyorlar. Hayal ettiklerini ve rüyalarını gerçekleştirecek bir ekiple adaylıkları kesinleştikten sonra seçilirler ve uygularlar. Göreceğiz. Tabii ömrümüz kifayet ederse!

Yalnız şehrimizde değil ülkemizin her tarafında, hizmet edecek olan kişilerin söyledikleri sözler arasında “alt yapıyı halledeceğim hava kirliği bitecek” cümlesi ilk planda geliyor. Alt yapı nasıl olmalıdır. İki metre derinlikte bir metre genişlikte yolları amiyane tabirle deşip içerisine seksen ya da altmış santim temiz veya pis su borusu döşeyip üzerini kapatmak, diğer kurumların yaptığı gibi altmış santime altmış santim kazıp da elektrik kablosu ya da doğalgaz borusu döşemek altı yapımı dır? BUNUN MALİYETİ NEDİR? Bütün adayların hemen hemen hepsinin aklında ya da projelerinde bunlar vardır. Bunlara alt yapı diyorlar. İnanmayın alt yapı böyle olmaz. Bakımı ve tamiratı külfetli, hesap bilenler oturup hesap etsinler.

Hiç mi film seyretmiyorlar. Televizyonlarda bizim ülkemizdeki gibi su patlaklarını nasıl yapıyorlar. Hiç görmemişler. Hani örnek aldığımız Avrupa’yı ve oralardaki şehirleşmeleri. Yerel yöneticileri ve bürokratları yurt dışına gönderiliyor ki bunları görsünler örnek alsınlar ve uygulasınlar diye ama nerede; turist gibi gider ve gelir. Ondan sonrada anlata anlata bitiremez orada ki yapılaşmayı ve temizliği. Yolda yürürken ne kadar yağmur yağarsa yağsın ayakkabılarına çamur bulaşmadığını ve rüzgar ne kadar şiddetli olursa olsun toz toprak olmadığını. Anlata anlata bitiremezler. Onlar orayı görüp hayal etmeleri ve hayallerini gerçekleştirebilmeleri için gitmişlerdir ama sadece oralara gitmiş olmak için gitmişlerdir. İstisnalar hariç. Yok gibi!

Otopark da bir alt yapıdır. Bu şehirde apartman kültürü başladı başlayalı belediyenin de geliri arttı, nasıl mı? Yapılan her apartmandan daire başına aldığı park parasından, aldı da ne yaptı park mı yaptırdı yoook yok! Ne oldu trafik keşmekeş, aldıkları paralar nerde nerelere harcandı bu apartman kültürü geldi geleli belediye başkanlığı ve meclis üyeliği yapanlara soralım. Eğer yapılmış olan apartmanın kendine ait oto parkı olsaydı sorarım size Trabzon caddesinde bu kadar sıkışıklık olur muydu? O zamanki başkanların hayal gücünün olmadığının bir göstergesi…

Ha bu arada seçmen listeleri askıya çıktı çıkalı nüfus müdürlüğü adres kayıt bürosu hummalı bir çalışma içerisine girdi. İkametgâh değiştiren değiştirene. Bilhassa belde belediyelerinin seçmen listeleri bir hayli artacak gibi. Beldelerde hizmet değil yakınlık ve akrabalık ön planda. Sülale ve kabile ön planda. Şehir merkezinde bir hayli seçmen azalması olacak. Yapılan iş hoş bir şey değil. Seçilecek olan insanlar taşıma oylarlar seçilecekler genelde belde belediyelerde.

TEVFİK KOSKA