Kabul edin veya etmeyin, eski milletvekili, Maraş olaylarının bir numaralı adamı Ökkeş Şendiller, bir mücadele adamı. Olayların üzerine kelle koltuk gider mi, gider! Haklı ve kentin çıkarları doğrultusunda tabi. : Bu BİR…

Bu kentin evladı olarak, bu şehirde olan biten varsa, herkes gibi Ökkeş Şendiller’i de ilgilendirir mi? İlgilendirir. Bu etti İKİ…

O’nun bir mücadele adamı olduğu fikrinde mutabık mıyız, evet! Etti mi ÜÇ…

*

Başka tarafa geçtik. Karşı kıyıya… Mustafa Poyraz olayına, belediyenin bakış açısına.

Şimdi hakkını inkâr etmemek lazım, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, bu pasajın yıkılacağını, trafiği rahatlatmak, otopark meselesine sağlıklı çözüm bulmak için bu pasajı kaldıracağını, yıkacağını aylar öncesinden duyurdu mu? Evet…

Bırakın ramazan günlerini, normal günlerde bile Ulu cami mıntıkasına ulaşmak bir işkence iken, trafik bu bölgede günün her saatinde arapsaçı iken, bu pasajın kaldırılması, modern Maraş ile, köylü Maraş arasındaki 50 metrelik mesafeyi ortadan ve tarihten silip atmak için Poyraz’ın bu düşüncesi, kişisel ve kurumsal değil, Maraş’ın çıkarları için elzem mi? Buna da evet…

Poyraz her ne kadar üzerine alınmasa da, kendine yakın isimler, dostları uyardılar, “Başkan yanlış yapma, bak Ökkeş Şendiller’i sen meşhur ettin, kahraman ilan ettin vatandaşın gözünde. Esnaf bugün senin değil, onun yanında” diye kaç kez uyardı mı, uyardı. Bu da doğru.

*

Bir başka doğru veya gerçek şu; Belediye Pasajı esnafı, bugün Mustafa Poyraz’ı karşısına almıştır ve cephe oluşturmuştur. Burada kime sarıldı, Şendiller’e… Çünkü, gece veya sabah erken saatlerinde, kör karanlıkta gelip esnafın yanında oldu, telefon açıp Poyraz’a kafa tuttu, dediğini yaptırdı, esnafa yılsonuna kadar kalma müsaadesi çıkmış oldu. Yani kısa süreli de olsa bir anlaşma mutabakatı ortaya çıktı.

Burada asıl kahraman olan, prim yapan kimdi, tabi ki Şendiller…

Buna kim sebep oldu, kim zemin hazırladı, çanak tuttu, Şendiller’i bile bile halkın gönlünde, gözünde kahraman kim yaptı? Mustafa Poyraz!

*

Dün AK Parti’ye yüzde seksen oy veren Belediye Pasajı esnafı, bugün Poyraz’a öfke ve kin kusarken, Şendiller’i bağrına bastı.

Aslında haklı olan kim? Belediye ve onun başkanı Mustafa Poyraz. Evet, bu pasajın ortadan kaldırılması, yıkılması, esnafın dükkânlarını tahliye etmesi, elzem. Bu, senin-benim meselem değil, Maraş’ın çıkarları bunu gerektiriyor. Trafik açısından, akıcılık ve işlerlik bakımından bu pasajın yıkılması, şart be kardeşim.

Tamam da, işi bu raddeye, bu kerteye getiren Başkan Poyraz bize göre burada suçlu. Neden derseniz; şayet iyi niyetinden kuşku duymadığımız sayın Poyraz, referandum öncesi çıkıp da, “Arkadaşlar, Maraş’ta trafiğin içler acısı halini biliyorsunuz, bu pasajın bu açıdan bakıldığında yıkılması, ortadan kalkması zaruret haline gelmiştir. Gelin, bize destek verin, yardımcı olun, bu işi bitirelim. Bitirelim de, size de falan-filan yerden yer gösteriyorum. Hadi marş marş!” deseydi, referandum üzeri bu yiğitliği gösterseydi, işte asıl o zaman kahraman kendisi olacaktı.

*

Tuttu, inadı ve kendini yanlış yönlendirenlerin aklına uydu, gerçek dostlarının, kendini çok sevenlerin uyarılarını dinlemedi, göz ardı etti, diklendi, “yıkarım da yıkarım!” diye kafa tutunca, ısrar edince, devreye giren ve yıkımı engelleyen, erteleyen Ökkeş Şendiller halkın umudu, kahramanı oldu. Burada, siyasetin renkli siması Osman Bölükbaşı’nı hatırlamamak olmaz; ne derdi; “Memuru süslü avrat, zengini hayırsız evlat, siyasetçiyi kuru inat yıkar!” Cuk diye oturdu mu, oturdu!

Neticede Poyraz’ın inadı değil, Şendiller’in ısrarlı duruşu pasaj esnafı nezdinde rağbet ve itibar görünce, vatandaş Şendiller’e umut bağladı.

*

Şimdi ne oldu, ne olacak! Asıl bundan sonraki süreç de önemli.

Yıl sonu geldi, yani tahliye zamanı, işyerlerini boşaltma vakti…

Dürüst olmak gerekirse, yılsonunda aynı maraza yine karşımıza çıkacak, bu kez esnaf diyecek ki, “Başkan, kış günü bizi mağdur, perişan etme. Karda-kışta kıyamette nereye gideriz. En iyisi bahara kadar bize biraz daha zaman tanı!”

Eeeee, esnaf uyanık, muhtemelen önümüzdeki yılın Mayıs ayında genel seçimler var. Hiçbir belediye başkanı seçim üzeri, oy kaybına uğramamak için (Hele hele o başkan milletvekili olmayı kafasına koyduysa) bu riski göze alamayacağına, milletvekilleri, il teşkilatı da “Başkanım hata yapma, milleti tedirgin edip de oylarımızı düşürme, şayet inada ve ısrar edersen, hem bizim koltuk tehlikeye girer, hem de senin milletvekilliği hayalin! Otur oturduğun yerde, rahat dur, ancak genel seçimlerden sonra pasajı yıkabilirsin!” derse, acaba Sayın Poyraz ne yapacak? Ki diyecekleri kesin!

*

Seçim zamanı, yumurta kapıya gelip dayanmışken, hangi babayiğit esnafı karşısına alır, bile bile lades diyerek oy kaybına göz yumar. Kimse!

Aha şuraya yazıyorum; yılsonu gelse bile, bu pasaj yıkılmayacak, esnaf ancak genel seçim sonrası tahliye işlemine başlayacak, fakat olan Maraş’a, trafikte saniyelik sıkıntılar çeken sürücülere, halka olacak olan!

Bakın, yine dürüst olalım, bu pasajın yıkılması senin-benim meselem değil. Bu pasaj yıkılacak, ortadan kalkacak. Trafik akışı rahatlayacak. Bunda mutabık mıyız, evet…

Kimse bu kentin kaderi ile oynamasın.

Oynamasın da, Poyraz’ın zamanlama hatası civataları yerinden oynatıyor, ben ne yapayım!

KONUK YAZAR:
MEHMET FİSKECİ