Kahramanmaraş’ta kirası artan asgari ücretli mağdur durumda.


Kahramanmaraş’ta çadır kentte yerleştirilen 17 bin, şehir içinde ise 35 bin civarında Suriyeli bulunuyor. Suriye’de yaşayan insanlarla Kahramanmaraş’ta yaşayan insanlar ya da Gaziantep’te yaşayan insanlar arasında öz olarak hiçbir fark yok. Tarihimize baktığımızda Kahramanmaraş Osmanlı döneminde Halep’e bağlıymış. Bugün tarihi daha derinden inceleyecek olursak, hemen göreceğimiz şey onların burada akrabalarının olduğu, bizim de orada akrabalarımızın olduğudur.


Suriyeliler Kahramanmaraş’a ilk geldiklerinde şehir ekonomisine ciddi katkıları oldu. Çünkü bu insanlar az-çok Suriye’de ki birikimleri ile geldiler. Bu canlı paranın özellikle alt seviyede asgari ücretle ya da biraz üzerinde çalışan kendi vatandaşımıza ciddi manada etkisi oldu. Bu etki 150, 200 liraya kirada oturan asgari ücretli Kahramanmaraşlı vatandaşların aynı evde 400 lira 500 lira gibi rakamlarla oturmasını sağladı. Bu durumdan sadece Suriyeliler değil kendi vatandaşlarımız da mağdur oldu.


Kahramanmaraş bir sanayi ve işçi kenti. Özel sektörde yaklaşık 93 bin SGK’lı işçi çalışıyor ve şehrin sanayisine önemli katkılar sağlıyor. Suriyeli mültecilerin şehre gelmesinin ardından Kahramanmaraşlı işçi zorluklar çekmeye başladı. Asgari ücretle çalışan bir işçi için 100 lira dahi büyük önem taşıyor. Bu işçilerin birçoğunun oturduğu evlerin kirası 150 ile 300 lira arasında değişiyor. Suriyelilerin gelmesiyle birlikte kiraları yaklaşık iki katına çıktı. Böyle bakıldığı zaman işçilerimiz kazandıkları ücretlerle daha da zor geçinir hale geldi.


Kısa vadede Kahramanmaraşlı işçi kardeşlerimin bu sıkıntılarının giderilmesi için çözüm bellidir. Öncelikle işçilerimizin daha fazla mağdur edilmemesi için Suriyelilerin yoğun olarak bulunduğu kentlerde, asgari ücretle çalışan işçilere devlet desteği yapılması gerekiyor. Kendi vatandaşlarının mağduriyetini gidermek için devlet bu işçilere kira desteği vermelidir.


Uzun vadede ise, özel sektöre kamunun sağlayacağı bedelsiz ucuz arsa ile toplu konutlar yapılmalı ki Kahramanmaraş’ ta barınma giderlerindeki yaşanan artış yavaşlasın hatta eski düzeylerine dönsün. Böyle bir çözüm kentsel dönüşüme de katkı sağlar.


Öte yandan Sanayi Sitesi’nde genişleme alanına Suriyeliler için kurulan Çadırkent’ten dolayı yeni işyerlerinin inşaatına başlanamıyor. Bu durum Sanayi’de işyeri kiralarını yüzde 300 arttırdı. Büyüme planları yapan birçok sanayici genişleme alanından yer satın aldı ve yatırım planlarını bu alan üzerine yapıyor. Sanayi Sitesi’ndeki esnaf bu durumdan şikâyetçi. Kira artışları esnafların iş yapabilme kabiliyetlerini de düşürdü. Şehrin sanayisine büyük bir darbe vuran bu sorunların çözümü için acil çalışmalara ihtiyaç var.


Ali ESKALEN
Dünya Gazetesi
Kahramanmaraş Temsilcisi