GÜNDEM

Sivas sallanıyor! Peş peşe depremler oldu, kent diken üstünde!

Sivas'ta meydana gelen depremler, bölgedeki sismik hareketliliği artırıyor. Prof. Dr. Pampal, Kayseri çevresindeki fayların riskine dikkat çekti.

Abone Ol

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) resmi web sitesinde yayımlanan bilgilere göre, 11.29'da Sivas'ın merkez ilçesinde 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin, yerin 10,57 kilometre derinliğinde gerçekleştiği tespit edildi.

İKİNCİ DEPREM 10 DAKİKA SONRA

AFAD, Sivas merkezde 11.39'da 4,1 büyüklüğünde bir diğer depremin oluştuğunu açıkladı.

PROF. DR. PAMPAL'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Depremler sonrası CNN TÜRK canlı yayınına katılan Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Malatya’daki ve Sivas’taki depremler arasında herhangi bir bağlantı yok; bu depremler farklı fay hatları üzerinde gerçekleşmektedir. Bölge, 6 Şubat’taki büyük depremlerden sonra meydana gelen iki önemli kırılmanın ardından daha fazla sismik aktivite göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Bu depremlerin doğal bir süreç olduğunu belirten Pampal, "Sürecin devam edeceğini düşünüyoruz. Kayseri çevresindeki faylar daha fazla hareketlenebilir; Sultansazlığı çevresinde birçok aktif fay hattı bulunmaktadır. Sivas, geçmişte çok yıkıcı depremler yaşamış bir bölgedir" şeklinde konuştu.

Pampal, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

"Sivas-Merkez'deki bu iki deprem oldukça derin bir mesafede gerçekleşiyor. Normalde, üst merkezimiz 8-10 kilometredir; derinleştikçe etkisi daha geniş bir alana yayılmasına rağmen, yıkıcı etkisi azalır."

Bu fay zonunun 7 ve üzeri büyüklükte depremler oluşturma potansiyeli taşıdığını söyleyen Pampal, "Develi ve Erciyes fayları, Sultansazlığı çevresinde 7 ve üzeri depremler yaratma kapasitesine sahip faylardır. Sivas’ı en çok etkileyecek olan Deliler fayının (Sivas'tan Kayseri'ye uzanan fay) kırılması durumunda, Sivas ciddi şekilde etkilenebilir" diye ekledi.

{ "vars": { "account": "G-V2K9QJTT0J" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }