Geçtiğimiz sezon Şampiyonlar Ligi'nde Çeyrek Final oynayan Fenerbahçe bu yıl hüsrana uğradı. 6 ay önce yarı final hesapları yapan Sarı-Lacivertliler evinde Porto'ya 2-1 boyun eğince, Devler Ligi'ne havlu attı.

ARAGONES YARAMADI

Avrupa Şampiyonlar Ligi (G) Grubu'ndaki beşinci maçında Kadıköy'de Porto ile karşılaşan Fenerbahçe, bu sezon teknik direktör Luis Aragones yönetiminde Avrupa kupalarında çıktığı maçların çoğunluğunda galibiyete ulaşamadı. Sarı-lacivertliler, Şampiyonlar Ligi 2. ve 3. ön eleme turları ile 1. turdaki grup mücadelelerinde 9 maçta 3'er galibiyet ve beraberlik ile 3 yenilgi aldı.

TAKIMLAR O G B M A Y P

1 Arsenal 5 3 2 0 11 3 11
2 Porto 5 3 0 2 7 8 9
3 D.Kiev 5 1 2 2 3 4 5
4 Fenerbahçe 5 0 2 3 4 10 2


LUGANO'NUN YERİNE YASİN

Fenerbahçe'de cezalı olan Uruguaylı savunma oyuncusu Diego Lugano ve orta sahanın önemli isimlerinden Selçuk, Porto maçında forma giymedi. Lugano ve Selçuk, sarı-lacivertlilerin grupta yaptığı son maçta, deplasmanda Arsenal karşısında sarı kart görerek, 3'er sarı karta ulaşıp cezalı duruma düşmüştü. Fenerbahçe Teknik Direktörü Luis Aragones, cezalı olan Lugano'nun yerine savunma hattında Yasin Çakmak'a forma verdi. İspanyol teknik adam, Selçuk Şahin'in yerine ise Emre Belözoğlu'nu sahaya sürdü. Sakatlığı bulunan Roberto Carlos ise Porto karşısında ilk 11'de başladı.

Porto karşısında kazanmaktan başka çaresi olmayan temsilcimiz Fenerbahçe, taraftarının da desteğini arkasına alarak maça hızlı başlayan taraf oldu. Maçın ilk dakikalarında kanat varyasyonlarına ağırlık veren sarı-lacivertliler sol kanattan Uğur Boral ve Roberto Carlos'un etkili bindirmeleriyle Porto kalesine yüklenmeye başladı. İlk dakikalarda gelecek bir gol herkesi rahatlatacak, Fenerbahçe'yi morallendirecek ve Porto'nun bütün hesaplarını alt üst edecekti. Maç öncesi bütün hesaplarını yapan Luis Aragones, tek bir talimat verdi. O da hücum! Karşılaşmanın öneminin bilincinde olan Fenerbahçe, henüz mücadelenin 3. dakikasında Alex ile Porto'ya ilk uyarısını yaptı! Uğur Boral'ın sol kanattan şık ortasında altı pasın 5 metre gerisinden sert bir vuruş yapan Alex, 7.32 kale yerine tribünleri nişanlayınca Fenerbahçe ilk gol denemesinden istediğini alamadı

GOL ARARKEN, GOL YEMEK!

Dakikalar ilerledikçe rakip kaledeki baskısını artıran Fenerbahçe 'risk aldıkça' Porto pozisyon bulmaya başladı. Özellikle orta alanın fazlasıyla top kaybı yapan temsilcimiz, her ne kadar Porto akınlarına karşı koymaya çalışsa da Rodriguez'in etkili bindirmeleri Volkan Demirel'in koruduğu kaleyi tehdit etmeye başladı. Her geçen dakika biraz daha risk alarak Porto kalesine yüklenmeye başlayan Fenerbahçe savunmada da büyük boşluklar vermeye başladı. Zaman zaman oyun disiplininden kopan temsilcimiz, 19. dakikada Lisandro Lopez'in attığı golle yıkıldı, skor 1-0 oldu! Golden bir dakika sonra Edu'nun ön direkteki kafa vuruşuyla 'gol' diye ayaklandı Kadıköy ama olmadı.

EL, KOL, GOL LISANDRO!

Özellikle maçın ilk yarım saatlik diliminde Josico'nun hücum organizasyonlarına yeteri kadar destek vermemesi, Emre'nin sorumluluk almaktan uzak yapısı 'tek hedefi kazanmak olan' bir takımın hücum hattında yaşadığı temel sorunların başında geldi. Kalabalık bir orta saha anlayışla rakibinin direncini kırmak isteyen Fenerbahçe, ataklara "sert bir set" ören Porto savunmasını Deivid ve Alex'in uzaktan attığı şutlarla delmek istedi ancak tabelada oluşan skor değişmedi. Dakikalar 27'i gösterdiğinde ise yine Lisandor Lopez sahneye çıktı ve skoru 2-0'a getirdi. Hakem Alberto Undiano Mallenco'nun, pozisyonda topu elle önüne alan Lisandro'yu 'görmemesi' maçın kader anlarından biri oldu. İlk yarının son anlarında Porto kalesine yüklenen Fenerbahçe, aradaki farkı azaltamadı ve soyunma odasına hüzünle giden taraf oldu.

BU DA KAÇMAZ GÜİZA!

Maçın ikinci yarısına Kazım-Emre değişikliği ile başlayan Luis Aragones, bu değişiklikle kanatlara canlılık kazandırmak istedi. Yapılan hamle, ikinci yarının hemen başında etkisini gösterdi. Porto sol kanadını hırpalamaya başlayan Kazım, Gökhan'ın destek vermesiyle F.Bahçe'yi biraz da olsa canlandırdı! Dakikalar 47'yi gösterdiğinde akıl almaz bir gol kaçtı! Sahnedeki isim Fenerbahçe, rolün sahibi Güiza idi! Porto savunmasının altı pasta yaptığı akıl almaz hata sonucunda pozisyon yakalayan İspanyol golcü, zor olanı yaptı ve meşin yuvarlağı auta yolladı.

KAZIM YETMEDİ!

Dakikalar ilerledikçe savunma hattıyla defans hattı arasındaki mesafayi kısaltan ve biraz daha risk almaya başlayen Fenerbahçe, topla oynadığı ve oyuna hükmettiği derecede pozisyon yakalayamadı. İkinci yarının ilk 15 diliminde Porto kalecisi Helton'un rahatsız edecek bir pozisyonumuzun olmadığını söylersek, hiç de yanlış bir ifade kullanmış olmayız. Skor avantajını yakaladıktan sonra, tüm hatlarıyla kendi yarı sahasına kapanan ve kontraataklarla etkili olmaya çalışan Porto ise, hücum hattında sadece Rodriguez ve Lisandro ikilisini bırakarak aradaki farkı arttırmanın planlarını yaptı.

Her geçen dakika biraz daha demoralize olan, biraz daha çöken Fenerbahçe'de 64. dakikada sahneye Kazım çıktı! Kazım, 30 metreden çok sert vurdu savunmayada çarpan top kaleci Helton'u yanılttı ve meşin yuvarlak ağlarla buluştu. Oyunun son bölümleriden iyiden iyiye kendi yarı sahasına kapanarak oyunu sıkıştıran, daraltan ve bunaltan Porto, Fenerbahçe karşısından istediği sonucu olarak evibe mutlu döndü.

MAÇTAN NOTLAR

Fenerbahçe'nin Porto ile yaptığı Avrupa Şampiyonlar Ligi (G) Grubu 5. hafta maçında, sakatlığı düzelen Roberto Carlos, ilk 11'de sahaya çıktı.

Sol ayak parmağındaki iltihap nedeniyle bir süre idmanlara çıkamayan ve ligde Ankaragücü maçında forma giyemeyen Roberto Carlos, dün akşam yapılan son idmana yer almıştı.
Fenerbahçe Teknik Direktörü Luis Aragones, son Ankaragücü maçı ilk 11'inde 3 değişiklik yaptı. Sarı kart cezalısı olan Lugano ve Selçuk'un yerine Porto maçında Yasin ve Uğur ilk 11'de sahaya çıkarken, Vederson'un yerine ise iyileşen Roberto Carlos oynadı.

Fenerbahçe'nin grupta Porto ile yaptığı deplasmandaki ilk maçta ilk 11'de sahaya çıkan Yasin, Lugano'nun kart cezalısı olmasıyla 3 maç sonra yeniden Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde ilk 11'de şans buldu.

Sarı-lacivertlilerde Volkan Babacan, Vederson, Burak, Kazım, Ali, Önder ve Maldonado Porto maçında yedek soyundu. Sakatlığı bulunan Tümer ve Semih ile, Can, Gürhan ve İlhan da 18 kişilik maç kadrosunda yer almadı.

DEİVİD, BU SEZON İLK KEZ AVRUPA KUPASI'NDA OYNADI

Fenerbahçe'nin Brezilyalı futbolcusu Deivid de Souza, bu sezon ilk kez bir Avrupa Kupası maçında forma giydi.

Sezon başında yaşadığı sakatlık nedeniyle Fenerbahçe'nin Avrupa Şampiyonlar Ligi ön elemesinde yaptığı 4 maçta forma giyemeyen Brezilyalı futbolcu, Şampiyonlar Ligi'nde de (G) Grubu'nda ilk 4 maçta oynayamadı. Şampiyonlar Ligi (G) Grubu 4. hafta maçında deplasmanda Arsenal karşısında yedek soyunan, ancak oynamayan Deivid, bu akşam Porto maçında ilk 11'de yer alarak, bu sezon ilk kez Avrupa Kupası maçında oynadı.

Deivid, en son geçen sezon 8 Nisan 2008'de Avrupa Şampiyonlar Ligi çeyrek final rövanşında deplasmandaki Chelsea maçında forma giymişti.

JOSİCO, AVRUPA'DA İLK KEZ İLK 11'DE

Fenerbahçe'nin İspanyol futbolcusu Josico da ilk kez Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde ilk 11'de sahaya çıktı.

Deplasmanda yapılan ilk Porto maçında 46. dakikada oyuna giren, ancak sakatlanıp 53. dakikada oyundan çıkan İspanyol oyuncu, ikinci maçta Dinamo Kiev karşısında kadroda yer almamıştı. Arsenal ile İstanbul'da yapılan maçta yedekler arasında yer alan Josico, deplasmandaki Arsenal maçında ise ikinci yarıda Maldonado'nun yerine 68. dakikada oyuna girmişti.

TARAFTAR COŞKUYLA DESTEKLEDİ

Fenerbahçeli taraftarlar, Porto maçında takımlarını coşkuyla destekledi.

Stadı büyük ölçüde dolduran sarı-lacivertliler, maç öncesi takımı ve ardından oyuncuları tek tek tribünlere çağırarak, alkışladı.

Karşılaşmayı yaklaşık 30 kadar Portolu taraftar da kendilerine ayrılan tribünden izledi.
Takımlar sahaya çıktığında tribünlerde şovlar yapılırken, maraton alt tribünde İngilizce olarak ''Henüz Bitmedi'' yazısı yer aldı.