6 Eylül 2008’de Erivan’da gönülleri kazanan tarihi maç, iki ülkeyi yakınlaştırdı. FIFA da dünya barışına katkıda bulunan iki ülkeyi en anlamlı ödülle ödüllendirdi. Zürih’te Hayrapetyan’la birlikte ödülü alan Özgener, futbolun barışa aracı olduğunu söyledi.

ULUSLARARASI Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), Türkiye ile Ermenistan arasında esen barış rüzgarlarına kayıtsız kalmadı ve iki ülke federasyonlarını, "2008 FIFA Fair-Play Ödülü"yle ödüllendirdi. İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin olmamasına rağmen 6 Eylül 2008’de Erivan’da dostça bir ortamda oynanan Ermenistan-Türkiye milli maçının dünya barışına katkısını göz önünde bulunduran FIFA, dün gece Türkiye ile Ermenistan federasyonlarına ödülü takdim etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serzh Sarkisyan’nın "maçı beraber izleyelim" davetini kabul ederek Erivan’a gitmiş, iki halkın birbirlerine kaynaşmaları için tarihi bir adım atmıştı. Bu adım da, UEFA Başkanı Michel Platini ve UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik tarafından FIFA’nın Fair-Play Ödülü’ne aday gösterilmişti.

Gül-Sarkisyan birlikte izledi

Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, Middlesbrough’daki milli futbolcumuz Tuncay Şanlı ile Ermenistan Federasyonu Başkanı Ruben Hayrapetyan ve milli takım kaptanı Osetyan, İsviçre’nin Zürih kentindeki ödül gecesinde hazır bulundu. Sözü alan Şenes Erzik, ödülü kazanan ülkeler olarak Türkiye ile Ermenistan federasyonlarını anons etti. Federasyon Başkanı Mahmut Özgener ödülün ardından, "İki ülkenin federasyonu, futbolun barış için kullanılabilecek bir araç olduğunu kanıtladı" dedi. Ermenistan Federasyonu Başkanı Ruben Hayrapetyan da devletin üst kademelerinin tribünde izlediği karşılaşmanın "barış mesajına dönüştü"ğünü kaydetti.

Sarkisyan, Gül’ün davetiyle 14 Ekim 2009’da Türkiye’de oynanacak maçı izlemeye gelecek.