Kahramanmaraş'ta, ultra maraton koşusu düzenlenecek.

Almanya'da yaşayan İbrahim Şahin, Elbistan-Kahramanmaraş arasındaki 170 kilometrelik parkurda koşacak. 11 Ekim 2011'de gerçekleştirilecek olan 3. Elbistan Ultra Maraton Koşusu'nun parkuru Elbistan-Göksun-Kahramanmaraş olarak belirlendi.

Şahin, yaptığı açıklamada, 170 kilometrelik parkuru 24 saat zaman sınırlaması içerisinde koşarak, yeni bir rekora daha imza atmayı planladığını belirtti.

Türkiye'de ultra maraton koşulmadığını, bir ilki gerçekleştirmek amacıyla ilk defa 11 Ekim 2009'da Elbistan'da 111 kilometreyi 13 saatte koştuğunu ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

"Bu sene düzenlenecek olan ultra maraton koşusu geçen yıl olduğu gibi yine dünyanın en hızlı ultra maratonu olacak. Geçen seneki 126 kilometrelik parkur, dünyadaki koşulan en uzun maratonlar sıralamasında 5. sıradaki yerini, bu sene 170 kilometre ile 3. sıraya bırakacak. Bu koşunun en hızlı olmasının özelliği, 24 saatte koşulmuş olmasındandır. En fazla 24 saatte koşuyu tamamlayamayan diskalifiye oluyor. Elbistan-Kahramanmaraş ultra maratonu 170 kilometre ve 24 saat koşu süresi ile dünyanın en uzun ultra maratonudur. "

Şahin, koşunun organizasyonunu Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Kahramanmaraş Belediyesi, Elbistan Belediyesi, Elbistan Kaymakamlığı ve Elbistan Spor Müdürlüğünün yapacağını kaydetti.

Ultra maratondaki amaçlarının sporda çıtayı yükseltmek, sporla sağlıklı bir toplumun yetişmesine katkıda bulunmak, sporun her yaşta yapılabileceğini göstermek ve bölgeyi tanıtmak olduğunu ifade eden Şahin, ultra maratona verdiği destek dolayısıyla yetkililere teşekkür etti.

Karahasanuşağı köyünde doğan ve Almanya'da yaşayan İbrahim Şahin (48), 1. Elbistan Ultra Maraton Koşusuna 11 Ekim 2009'da Karahasanuşağı köyünden başlamış ve 111 kilometrelik parkuru 13 saatte tamamlamıştı.

Şahin, 2. Elbistan Ultra Maraton Koşusu'nu ise 24 Ekim 2010'da köyünden başlamış ve 126 kilometreyi 14. 5 saatte koşmuştu. Astım hastası olan Şahin, astım hastalığının yenilebileceğine dikkat çekmek amacıyla daha önce Antalya'dan İstanbul'a kadar koşmuştu.

ULTRA MARATON NEDİR?

Ultra maraton ya da Ultra uzun mesafe, geleneksel maratondan daha uzun mesafelerde koşmayı amaç edinen bir spor.

Tomoe Abe, 100 km.'yi 6:33:11'lik dereceyle koşarak bayanlar arasında 100 km. ultra maraton rekorunu kırmıştır.[1] Sporda, bedensel ve zihinsel dayanıklılık çok önemlidir. Zorlu arazilerde arttırılan sürelere idman yapmak, kalbi ve kasları güçlendirir. Ağırlık taşımak da gücü arttırır.

Ultra maratonlar atletik pistlerde, yollarda, toprak pistlerde ve açık arazilerde koşulur. Bazıları salt dayanıklılık sınamalarıyken diğerleri farklı zorluklar içerir. Kaliforniya'daki Ölüm Vadisi'nde başlayan 215 km'lik Badwater Ultra maratonu, 2600 km.'lik tırmanışla yakıcı sıcak altında koşulur. Koşular; sıcak çöllerde ya da kutuplarda yapılabilmektedir.