Şike davasının 8. duruşması sona erdi. Mahkeme, 7 kişinin tahliye edilmesine karar verdi.


Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen futbolda şike duruşmasında 23 tutuklu sanığın savunması tamamlandı.


Mahkeme Heyeti, Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, altyapı koordinatörü Cemil Turan, Eskişehirspor'un eski teknik direktörü Bülent Uygun, Sivasspor'un başkanı Mecnun Odyakmaz, Giresunspor Asbaşkanı Coşkun Çalık, Giresunspor Başkanı Ömer Ülkü ve masör Mehmet Yenice'nin tahliyelerine karar verdi. Başta Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım olmak üzere 16 sanığın tahliye talepleri ise reddedildi. Tahliye kararları suç vasfının değişme ihtimali dikkate alınarak verildi. 7 isim, Metris Cezaevi'nden sevenlerinin desteğiyle tahliye edildi.

3 Temmuz 2011'da gözaltına alınan sanıklar böylece 232 gün sonra özgürlüklerine kavuşmuş oldu. Cezaevinden ilk olarak saat 05.30'da Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz ile Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu Sivassporlu, Fenerbahçeli ve Giresunsporlu taraftarların tezahüratları altında çıktılar. Daha sonra Cemil Turan cezaevinden çıkan isim oldu. Cemil Turan çıkar çıkmaz yaptığı ilk açıklamada "İnşallah diğer arkadaşlarımız da en kısa zamanda tahliye edileceklerdir" dedi.


"İNANILMAZ İDDİALAR VARDI"

Mecnun Odyakmaz cezaevi çıkışında yaptığı açıklamada, "Sorgu hakimine geldiğimizde 120 soruyla karşılaşmıştık. İnanılmaz iddialar vardı ve iddianame açıklandığında gördük ki sadece Fenerbahçe maçının olduğunu anladık. Tanıklar ve tutuksuz sanıkların sorguları tamamlandıktan sonra onların da çıkacaklarına inanıyoruz."

"RUHUMUZ İÇERİDE, BEDENİMİZ DIŞARIDA"

Şekip Mosturoğlu ise "Ruhumuz içeride, bedenimiz dışarda. Geride kalan arkadaşlarımızın masum olduklarına inanıyoruz" şeklinde açıklamalarda bulundu. Teknik direktör Bülent Uygun ise "Bedenimiz dışarda ama ruhumuz içeride. Yargısız infaz yapıldı. İnşallah herkes en yakın zamanda çıkacak" dedi.

Daha sonra ise Mehmet Yenice, Coşkun Çalık ve Ömer Ülkü Metris'ten tahliye oldu.


26-30 Mart tarihlerinde yapılacak olan ve 4 gün sürecek olan duruşmada tutuksuz sanıklar da ifade verecekler.


TARAFTARLARA BİBER GAZLI MÜDAHALE


 Karara tepki gösteren Çağlayan Adliyesi önündeki Fenerbahçe taraftarlarına Çevik Kuvvet biber gazıyla müdahale etti.


Mahkemede tahliye taleplerinin yanı sıra bazı ara kararlar da aldı.

İŞTE ALINAN ARA KARARLARDAN BAZILARI;

- Tutuklu ve tutuksuz sanıkların yargılanması için 26-30 Mart arasında bir dava daha gerçekleştirileceği belirtildi.
- Başkanımız Aziz Yıldırım,Yöneticimiz İlhan Ekşioğlu ve  Mali işler Müdürümüz Tamer Yelkovan’ın tahliye talepleri reddedildi...
- Asbaşkanımız Şekip Mosturoğlu, Amatör Şubeler Koordinatörümüz Cemil Turan, Coşkun Çalık, Bülent Uygun, Mecnun Otyakmaz, Ömer Ülkü, Mehmet Yenice tahliye edildi..
- Bülent Uygun’un maçların temsilcilerinin dinlenmesiyle ilgili talebinin reddedilmesine,
- Bütün sanıkların seyir yasaklarının kaldırılmasına,
- Özel hayatı ihlal eden bazı tapelerin iddianameden çıkarılmasına,
- Yıldırım Demirören’in tanık olarak değerlendirilmesine,
- Serdar Kulbilge’nin hesaplarının incelenmesine,
- Olgun Peker’in 2010-2011 yurt dışına çıkış belgelerinin istenmesine,
- Muğla cezaevinde yatan Cihan Oskay’ın tanık olarak dinlenmesine,
- Yayıncı kuruluştan davaya konu olan maçların görüntülerin istenmesine karar verdi.

'GİZLİ TANIK POYRAZ'IN İFADESİ İSTENDİ

Mahkeme, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen birinci Ergenekon davasında gizli tanık olarak ifade veren 'Gizli Tanık Poyraz"ın tüm beyanlarının bir örneğinin istenmesine hükmetti. İddianamede şike ve teşvik yapıldığı iddia edilen maçların görüntülerinin yayıncı kuruluştan istenmesine karar veren heyet, aralarında TFF Başkan adayı Yıldırım Demirören, A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Abdullah Avcı ve Lütfü Arıboğan'ın da aralarında bulunduğu 21 kişinin tanık olarak dinlenilmesi taleplerinin sanıkların savunmasının alınmasından sonra değerlendirilmesine karar verdi.

MAÇ GÖRÜNTÜLERİ İSTENDİ

Mahkeme İBB Spor Kulübüne 15 Mayıs 2011 günü oynanan Trabzon - İBB maçında kulüp yönetimi tarafından maçla ilgili olarak başarılı olmaları için maç primi verilip verilmediğinin sorulmasını kararlaştırdı. Mahkeme haklarında seyir yasağı bulunan ancak daha önce kaldırılmayan Yusuf Turanlı, Ömer Ülkü, Olgun Peker, Ahmet Çelebi, Bülent Uygun, Abdullah Başak, Tamer Yelkovan ve Bülent İbrahim İşcan'ın hakkında bulunan seyir yasağı kaldırıldı.

Mahkeme Zafer Tüzün, Korcan Çelikay, İlhan Çelikay ve İbrahim Akın'ın haklarında bulunan yutrdışına çıkış yasağını kaldırıdı. (Mynet)