Rekor bir katılımla geldiği Pekin’de madalya ümitleri teker teker eriyen ve her gün ayrı bir şok yaşayan Türk Sporu “iflasa” doğru koşuyor.

Olimpiyatın 5. günü geride kalırken halterde Sibel Özkan’ın gümüşü dışında peş peşe gelen hayal kırıklığı her geçen gün artıyor, olimpiyat ve dünya şampiyonlarının vedası şaşkınlığa neden oluyor.

GÜREŞ: Şeref Eroğlu ve Şeref Tüfenk ilk turda veda etti
YÜZME: Büyükuncu, Pekin seferini yine finalsiz bitirdi
HALTER: Atina’nın altın adamı Taner Sağır, sıfır çekti


Oyunlardaki kötü gidişe “dur” demesi ve kafileye moral vermesi beklenen kariyerleri olimpiyat ve dünya şampiyonluklarıyla süslü üç madalya umudumuz daha Pekin 2008’e mendil salladı.

Son sıfırcı Taner!

Nurcan Taylan ve Sedat Artuç’tan sonra Atina Olimpiyatı’nın altın madalyalı bir başka ismi Taner Sağır da “sıfır” çekerek Pekin’e veda etti.

Türkiye’nin madalya umudu olan ve neredeyse bütün kafilenin moral bulmak ve desteklemek için salonu doldurduğu Sağır, maalesef bu beklentilere karşılık veremedi.

Dünya ve Olimpiyat şampiyonu Sağır, 77 kilodaki mücadelesinde koparmada 165 kiloyu üç hakkında da kaldıramayınca “sıfırcıların” arasına katılan üçüncü halterci olarak podyumdan ayrıldı. Sağır’ın kilosunda altın madalya Güney Koreli Sa Jaehyouk’un oldu.

Şeref’ler el ele!

Pekin Olimpiyat Oyunları’nda dün mindere çıkan iki madalya umudumuz “Şeref’ler” de beklenen performansı ortaya koyamadı. 66 kiloda Şeref Eroğlu ve 74 kiloda Şeref Tüfenk, ilk müsabakalarında rakiplerine yenilerek elendiler.

66 kiloda Avrupa ve Dünya Şampiyonu, 2004 Atina Olimpiyatları ikincisi Şeref Eroğlu, ilk turu maç yapmadan geçti. 2. turda Dünya Şampiyonu Bulgar Nikolay Gergov ile karşılaşan Eroğlu, karşılaşmayı 2-0 kaybetti. Bulgar güreşçi, yarı finalde Kırgız’a yenilince Eroğlu tüm şansını kaybetti.

74 kiloda Avrupa ikincisi Şeref Tüfenk de ilk turda Azeri Ilgar Abdulov karşısında son derece kötü bir müsabaka çıkardı. Her iki periyotu 2-1’lik skorlarla geride tamamlayan Şeref Tüfenk, müsabakayı da 2-0 kaybetti. Tüfenk de Azeri sporcunun 2. turda Rus’a yenilmesiyle oyunlara veda etti.

Derya da bitirdi!

Pekin’de kariyerindeki 5. olimpiyat heyecanını yaşan milli yüzücü Derya Büyükuncu da olimpiyata veda eden sporcularımız arasına katıldı. Daha önce 100 metre seçmelerinde elenen Büyükuncu dün de 200 metre sırt üstü seçmelerinde 1.59.86’lık derecesiyle 40 sporcu arasında 22 sırayı alarak elendi.

Bir diğer temsilcimiz Serkan Atasay ise 200 metre karışıkta 2.05.25’lik derecesiyle 46 sporcu arasında 42. olarak vedacıların arasına katıldı.

Ergin elendi

Okçuluk erkekler bireyseldeki tek temsilcimiz Yusuf Göktuğ Ergin, ikinci turda elendi. İlk turda Portekizli Nuno Pombo’yu 106-103 mağlup eden Ergin, ikinci maçında Koreli Lee Chang Hwan ile karşılaştı. Koreli rakibi 117 puanla 12 okta olimpiyat rekoru kırarken, Ergin 109 puanla bir önceki turdaki derecesini geliştirmesine rağmen elenmekten kurtulamadı.

Yelkende ise 43 sporcunun katıldığı erkekler laser standart sınıfında Kemal Muslubaş, 3. yarışta 27. oldu ve ilk 3 yarış sonunda genel klasmanda 73 puanla 23. sırada yer aldı.

Erkekler 470 sınıfında Deniz ve Ateş Çınar kardeşler, 29 sporcu içinde 5. yarışı 22., 6. yarışı ise 23. sırada tamamlarlarken, genel klasmanda ilk 6 yarış sonunda 103 puanla 26. sıraya yerleştiler.
Finn sınıfında Ali Kemal Tüfekçi, 26 sporcu içinde 7. yarışı 6. sırada bitirdi. Tüfekçi, genel klasmanda ilk 7 yarış sonunda 90 puanla 20. sırada bulunuyor.

Greko’da son kozlar

Grekoromen güreşin son gününde üç güreşçimiz madalya arayacak. İlk turda 96 kiloda olimpiyat üçüncüsü Mehmet Özal, Ukraynalı Oleg Kryoka; 84 kiloda Nazmi Avluca, Gürcü Badri Khasaia; 120 kiloda da Dünya gençler şampiyonu Rıza Kayaalp, Litvanyalı Mindaugas Mizgaitis ile mücadele edecek.

Pekin’de büyük hayal kırıklığı yaşatan boksta, tur atlayan tek boksörümüz olan Bahram Muzaffer, ikinci tur maçına bugün çıkacak. Muzaffer, akşam seansında İrlandalı Kenny Egan ile çeyrek finale kalabilmek için mücadele edecek.

Yüzmede ise 50 metre serbestte Kaan Tayla ile 100 metre kelebekte Onur Uras seçme yarışlarına katılacak.

Yelkende Türk sporcuları finn, laser ve sörf RS:X sınıflarında yarışmalarına bugün de devam edecekler.

Taner ara verecek

Pekin’de sıfır çeken Taner Sağır, sakatlıkları tamamen düzelene kadar podyuma çıkmama kararı aldı. Sağır, Nisan’da yapılacak Avrupa Şampiyonası’na katılmayı düşünmediğini, tüm hazırlıklarını Kasım’da Kore’de düzenlenecek Dünya Şampiyonası’na göre yapacağını söyledi.

Olimpiyat şampiyonluğunu koruyamadığı için büyük bir üzüntü yaşadığını söyleyen Sağır, “Bana güvenen herkesten ve halkımızdan özür diliyorum” dedi. Belindeki sakatlığı düşünürken, bu kez yarışmada sağ dirseğinden sakatlandığını söyleyen Sağır, “Hayatımın en kötü yarışmasıydı. Kilolar geri gitti, tutamadım. Buraya gelirken tek hedefim altındı. Antrenmanda yaptığım dereceler de buna yetiyordu. Sıfır çekmek aklımın ucundan bile geçmiyordu” diye konuştu.

Akkuş ”Yokum” dedi

Halter Federasyonu Başkanı Hasan Akkuş, Pekin’de alınan başarısız sonuçların sorumluluğunu, federasyon yönetiminin üstlenmesi gerektiğini belirterek, “Ekimdeki seçimde yeniden aday olmayı düşünmüyorum” dedi. Akkuş, “Biz buraya kadar doğru bildiklerimizi yaptık. Bize göre sporcularımızın beslenmesinden kullandıkları malzemelere kadar her şey birinci sınıftı. Fakat demek ki bazı şeyleri doğru yapamamışız”diye konuştu. (milliyet)