Galatasaray Kulübü'nde teknik direktör Fatih Terim ile basın önünde resmi sözleşme imzalandı. İmparator, takımda görmek istediği yıldız ismi de açıkladı.

Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'da gerçekleştirilen törende, Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Ali Dürüst ile birlikte medya mensuplarının karşısına çıkan Fatih Terim, sözleşme imzalayarak sarı-kırmızılı ekipteki 3. dönemini resmen başlatmış oldu.

Ali Dürüst, yaptığı açıklamada, geride kalan sezonun kendileri için acı verici olduğunu aktarırken, şunları söyledi:

"Ama biz bundan ders çıkarmayı öngördük. Sportif, mali ve idari açılardan yapılanma gerekiyordu. Öncelikle Florya'yı ve futbol takımımızı emin ellere teslim etmek hepimizin düşüncesiydi. Dolayısıyla ilk ve tek tercihimiz olan Fatih Terim'le görüştük. 'Teklif götürdük' demiyorum, görüştük. Sayın Terim de, 'Madem ihtiyacınız var' dedi ve görüşmelerimize durumu düzeltme yolunda devam edildi. Aramızdaki mutabakatı Seyrantepe kompleksimizde şereflendirmek, hem de hocamıza kendi başkanım ve kulübüm adına 'Hoşgeldin, hayırlı olsun' demek için buradayız. Gerçi 'Hoşgeldin' dememem gerekiyor, çünkü o buranın ev sahibi. İnşallah başarılı olacağız."

Fatih Terim, resmi sözleşmeye imza koyarken, kullandığı kalemin yönetim kurulu üyesi Abdürrahim Albayrak tarafından verildiğini belirtti. Ali Dürüst ise bunun üzerine, "Sonuçlarına da o katlanacak artık" yönüne espri yaptı. Bu durum gülüşmelere neden olurken, imza törenini takip eden Albayrak ise kalemin uğurlu olduğunu dile getirerek, Dürüst'e karşılık verdi.

Fatih Terim, Galatasaray takımıyla 1996-2000 yılları arasında 4 yıl üst üste lig şampiyonluğu yaşanan ve UEFA Kupası'nın kazanıldığı dönemde önemli başarılara imza atarken, 2002-2003 sezonunda başlayıp 2003-2004 sezonunun son 8 haftasına kadar süren ikinci döneminde ise hayal kırıklıkları yaşamıştı.

Bu arada, imza töreni sonrasında Fatih Terim'e nazar boncuğu takıldı. Ardından, Terim'in basın mensuplarıyla soru-cevap bölümüne geçildi.

"YUVAMA DÖNDÜM"

"Herkese hoşgeldiniz diyorum. Sayın ikinci başkanımız Ali Dürüst'e çok teşekkür ediyorum, güzel düşünceleri için. Merak edilen soruları cevaplamadan önce birkaç şey söylemek istiyorum. Galatasaray camiasına hayırlı olsun. İstediğimiz gibi en güzel en mutlu şekilde geçer inşallah. Tüm takımlara Galatasaray olarak başarı diliyoruz. Hedefimiz başarı yakalamak. Birçok yöntem var başarıyı yakalamak için. Arkadaşlarımızla beraber bundan sonrasını nasıl halledebiliriz, eksikleri görüp süratla üzerine nasıl koyarız diye çalışacağız. Biraz geç geldik. Telaşımız yok ancak acelemiz var. Galatasaray ile imzam çok fazla uzun sürmedi. Açıkcası bu günü; bir teknik direktörün bir kulüple imzası olarak görmüyorum, formalite olarak görüyorum. Galatasaraylı Fatih, yuvasına dönmüştür. Muhakkak önemsiyorum ama olaya bakış açım burdur. Galatasaray'da 11 yıl futbol oynadım, 6 yılı kaptandım. 6 yıl da teknik olarak görev yaptım. Hem futbolcu, hem antrenör, hem de genel kurul üyesi olarak kendi yuvama döndüm."

"FLORYA BENİM DEĞİL"

"Şu an Aslantepe'deyiz. Florya'yı da Aslan yuvası haline getirir, yolumuzu Aslan yolu yapar, güzel günlere doğru gideriz inşallah. Florya'nın anahtarı klişe haline geldi. Florya'nın bir anahtarı yoktur, bende değildir. Florya Galatasaraylılarındır. Tüm Galatasaraylıların gelebileceği, herkesin beraber sevinip beraber üzüleceği bir yer olmalıdır. Hiçbir zaman benim olmadı. Florya Galatasaraylıların yeridir."

"YENİ BAŞARILAR, YENİ İLKLER"

"Yeni başarılar, yeni ilkler ve hepimizi sevince boğacak yeni sonuçlar elde etmek istiyoruz. Futbolcularla, yönetimle, taraftarla, tüm camiamızla birlikte inşallah bu sonuçları alırız. Bana bu güveni gösteren olumlu görevi tebliğ eden başkanımıza, yönetim kurulu üyelerimize ve taraftarlarımıza teşekkür ediyorum."

"CAMBIASSO'YU İSTİYORUM"

"Muhakkak ki önemli mesajlar olacak. Yeni bir yönetim, yeni bir teknik heyet ve yeni bir takım olarak doğal olarak değişim olacak. Belirli bir süratte, daha doğrusu bizim kontrolümüzde olan bir süratte bir değişim olacak. Bunun için buradayız. Kaleci alacağımız doğruyuz. Bir atak oyuncusu ile de ilgileniyoruz. Cambiasso'yu da istiyorum, doğrudur. Oyuncu istemezse yapacak bir şey yok. Arkadaşlar uğraşıyor. Birkaç isim var. Bütün isimler hatta olmayan isimleri de okuyor ve dinliyoruz zaten. Bunların hepsini ismen dile getirmek zor. Ama bu isimlerle ilgileniyoruz."

ARDA'YA ÖNEMLİ GÖNDERME

"Arda kalacak mı?" sorusuna soruyla yanıt veren Terim; "Arda şu anda kimin futbolcusu" diye sordu, "Galataaray" cevabının ardından da 2013'e kadar mukavelesi olduğunu hatırlatıp şöyle devam etti:

"Sorunun cevabını verdik. Açıkçası bu. Geçen gün bir kanalda da Arda konuştu. Gönül ister ki, Galatasaraylı oyuncular ki gönül istemesi değil böyle olmalı; basın yoluyla bize ulaşmasınlar. Doğru kanal benim. Doğru kanal Ali Dürüst bey. En yakında şuanda benim. Daha önce uzaktım. Şuan her şeyi konuşabilir benimle. Arda bizim futbolcumuz 1 saniye gönderelim diye bir şey düşünmedik. İyi bir takım yapmak isteyen en iyi oyuncularından birini verir mi; vermez. Ama bu konunun kapanmasından yanayım. Yarın Avusturya'ya gidiyoruz. Umarım yarın son olur. Ben de okuyorum ama şu ana kadar Arda'dan bana gelmiş ciddi bir şey yok. O istiyor, bu istiyor. Arda bizim önemli oyuncumuz. Arda üzülmüş, kırılmış. Ama biz onun tamiri için buradayız. Burada olmasak da Arda için doğruları yaparız. Arda bir gün gelir Galatasaray'da oynamak isterse o zaman ciddi şekilde soruna bakarız."

"O ZAMANKİ TEKLİFİ SAMİMİ BULMADIM"

Terim, Rijkaard'ın ayrılmasının ardından Galatasaray'ın teklifini kabul etmediğinin hatırlatılıp, "O zamanla bu zaman şartları arasında fark mı vardı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"İsim vermiyorsunuz ama Adnan Polat demek istiyorsunuz, ben söyleyeyim. Sayın başkanla çok uzun yıllardır dostluk ve arkadaşlığımız var. Bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Bir beyanat haline gelen bir olayı düzeltmek istiyorum. Ben akşam da hayır dedim sabah da.. Gece beni almaya geldiklerinde Polat, Yalçındağ ve Sezgin'e, ertesi gün de 'bana ihtiyacınız var' demedim. Bilgi kirliliğini düzelteyim bu konuda. İkinci olarak da ben o gün de söylediğimi de söyleyeyim. O gün samimi bulmadım teklifi. Mecburen yapılmış gibi geldi ve 'bana ihtiyacınız yok' diyerek teşekkür ettim. Kendisi divanda konuştu, 'Ben Terim'in ayağına gitmedim, o geldi' dedi. Doğrudur. Bugün de Galatasaray başkanı nereye çağırırsa hangi saatte çağırırsa o mekanda bulunurum. Böyle bir problemim yok. Bazı şeyleri paylaşmıyorum. Ama o da benim saygı duyduğum bir başkandır. Benim güvendiğim ve bana güvenen bir yönetimle bugünkü ortamı daha sağlıklı ve daha samimi buluyorum."

"FABIANO İLE GÖRÜŞÜYORUZ"

"Bir grubumuz Brezilya'da Fabioano'yla görüşüyorlar, evet. Anlaşılmamış kaleciyle imza atmaya gitmedi kimse. Birkaç grup halinde hareket ediyoruz. Başka şekilde olması da mümkün değil. Başka arkadaşlar da başka yerde. Bir grup Brezilya'da. Kapalı şekilde yapılan konuşmalardan çok iyi şekilde haber alıyorsunuz. Ancak bence bu ağızdan çıkmadan siz hiçbir şey için kesin yazmayın. Bu naçizane görüşüm ve dost tavsiyesi. Size gelene kadar olmamış şeyler olmuş gibi oluyor. Herkes kendi isteğine göre hareket ediyor . Doğrusunu paylaşırız sizle ama Fabiona'dan bir haber gelmedi."

"KOL KIRILMALI, YENİ İÇİNDE KALMALI"

"Kaleci konusunda da bir arkadaş görüşüyor. Gerçi bazı haberleri sizden alıyoruz. Bu da çok dikkatle üzerinde durmamız gereken bir konu. Eğer bir haber verilmesi gerekiyorsa Galatasaray'ın çeşitli iletişim bölümleri var. Sakın yanlış anlamayın. Yüzde 1 dahi size verilmiş bir haber yoksa, o haber çıkmaz diye inanıyorum. Bizim kendimizi kontrol etmemiz lazım. Kol kırılır, yen içinde kalır ilkesinin Galatasaray'da devam etmesi lazım. Yoksa 1'e alınacağımızı 4'e, 4'e alacağımızı 12'ye alırız, 12ye alacağımızı da alamayız. Dikkat ederseniz zor anlarda bizim resmimiz vardır, gelirken yoktur. Galatasaray kendi ananesine bağlı kalmalıdır."

"KÖSTEBEK VAR DEMİYORUM AMA RAHATSIZIM"

"Florya'ya 1 Haziran'da geldim, bir gazeteci aradı, yerinize hoş geldiniz dedi. O zaman Galatasaraylılar anlamalı ki, işimiz çok zor. 3 dakika sonra makamınıza hoşgeldiniz diyorsa biri, oradan başlayarak birçok yeri temiz bilgiye döndürmek lazım. Ben köstebek demiyorum. Ben transfer haberlerinin çıkmamasından yana olduğumu söylüyorum. Bundan çok rahatsızım ve ilk defa konuştuğum için de ifade ediyorum. Transfer gerektiği zaman gizli kalması gereken bir şeydir. Zaten açıklanacaktır. O kadar çok habere bakıyoruz ki, mesela Drogba, Kalou ve Malouda ve karşında Arda. Yani demek istediğimi anlatabiliyor muyum? Ben kendimi kurtarmak için sizin sırtınıza basmamalıyım. Yalan yanlış şeyle basını oyalamamalıyım."

"OLİMPİYAT STADI'NDA RÜZGARI BİZ YEDİK"

"İkinci döneminizde Olimpiyat Stadı'nda maçları oynuyordunuz, şimdi Aslantepe'de oynayacaksınız. 1-0 önde mi başlıyorsunuz? Kamp başlıyor, gençlerle birlikte tüm futbolcular kampa katılacak mı" sorusu üzerine Terim şunları söyledi:

"İkinci dönemimizde biz ayrıldıktan 1 gün sonra Ali Sami Yen'de oynamayı açıklasınlar. İkinci devre Ali Sami Yen'de oynayalım demiştim ama hayır demiştiler. Rüzgarı biz yedik orada. Kampa tüm futbolcularımız katılıyor. 5. günümüz bugün, 5 gündür tam katılımdayız. Allah nazar vermesin."

"FLORYA'DA HERKES MUTLU OLMALI"

"Medya da sizi özlemiş. Yapılacak transferler ne zamana kadar elinizde olması gerekir? Florya'dan içeri girdikten sonra eksik gördükleriniz nedir? Sizden önce teknik heyet ile medya arasında kapılar çok kapalıydı, sizinle birlikte bu kapı açılacak mı" soruları üzerine ise başarılı teknik adam şöyle konuştu:

"Aslan yuvası Florya. Galatasaray'ın kalbinin attığı yer, çok önemli bir mekan. En ufak bize hizmet edenden, Ali Dürüst bey sorumlu oradan Ali Dürüst'e kadar herkes mutlu olmalı. Üzüntüyü de beraber yaşamalı. İlk dönemimizde takım Florya'dan giderken arkamızdan su döken, dua eden ortam vardı. O ortamı yakalamalıyız. Bu sıcak ortam sağlanmalıdır. Buradan eskisi gibi önemli oyuncular çıkmalıdır. Bugün herkes unutulabilir ama kendi ocaklarından çıkan futbolcular unutulmaz. UEFA Kupası'nı kazandığımızda 7-8 tane altapıdan gelen futbolcu vardı. Barcola'nın kazandığı büyük başarılarda altyapıdan gelen oyuncular var. Taraftarımız ve camiamız biran evvel başarıyı ister. Biz mağlubiyetten sonra bile dik duran, helal olsun denebilen bir takım yaratmak istiyoruz. Bu da Florya'dan başlar. Benden önceki arkadaşlarımzı en iyisini yapmak istemiştir, hepsine çok teşekkür ediyorum. Biz daha iyiyi yapmaya çalışacağız. Biz Florya'yı açmaktan, röportaj vermekten sakınmayız ama olay bizim aleyhimize gelişiyor, iyi niyetimiz suistimal ediliyorsa gardımızı alırız. Terbiye sınırında olacak, hakaret içermeyen her türlü eleşiriye açık olduğumuzu söylüyorum."

TRANSFERLER NE ZAMANA BİTMELİ?

"6 Eylül'e kadar transfer yapma hakkımız var. Gönül ister ki; bizimle birlikte Avusturya'ya gelsinler ama olmuyor, olması da çok zor. Dediğim gibi, acelemiz var ama panik de değiliz. 3-4 yerde konuyla ilgili uğraşıyoruz. Ben de, yönetimdeki arkadaşlarımız da müjdeyi vermek istiyoruz. Bir takım sirkülasyonlar olacaktır. 'Transfer hiç bitmez' diye cümle vardır. Evet bir sonraki sene için devam eder ama burada en kısa sürede bitirmek istiyoruz."

TUGAY'IN DURUMU

"Tugay Kerimoğlu'nun durumu ile soru üzerine "Tugay şu an Brezilya'da. Tugay, benim gözüm kulağım olacak, bana yardımcı olacak önemli bir isim" diye cevap veren Terim, "Başarı çıtası nedir?" diye yöneltilen soruyu ise "Türkiye'de başarının çıtası belirlenmiştir. Her şeye talip olmak. Ben şunu vaad edebilirim; taraftarımıza kayıpta ve kazançta helal olsun diyeceği bir takım amaçlıyorum. Asıl hedef budur, gerisi gelir zaten" diye cevap verdi.

KAKA'YI İSTİYOR MU?

"Ünal Aysal başkan olduğu zaman çok önemli isimler vaad etti. Yıldızlar bekleniyor. Altını çiziyorum dünya çapında yıldızlardan söz etti. Kaka ismi geçti kiralık olarak. Bunlar için neler söyleyeceksiniz?" sorusuna ise Terim şu cevabı verdi:

"Dünya çapının altını çizdiniz ancak açsanız daha iyi olacak. Kaka ile ilgimiz olmadı. Olması da muhtemel değil. 5-10 milyona çok diyorsunuz sonra Kaka diyorsunuz. Ama Kaka çok beğendiğim bir oyuncudur. Dünya çapında dediğiniz isimlerle görüşüyor. Hiçbir başkan Atletico Madrid'e gitmez. Başkan davet ettiği için gitti ama gördünüz neler oldu. Bir takım şartların oluşması lazım transfer için. Muslera konusunda Muslera'yı da söyleyen de benim diğer kaleciyi de söyleyen benim. Muslera'da fiyat yükselince uzak durduk. Fiyat düşürülmeye çalışılıyor. İnanmış şekilde çalışıyoruz. 3-4 yerde olan arkadaşlarımız var. adromuda da dünya çapında oyuncularımız var. Yetenekli oyuncularımızın geçen sezonki performanslarını yukarı nasıl alırız, kısa sürede en önemli konu bu. Eldeki kuş, daldaki kuştan daha önemlidir."