Şikeye karışan kulüpler için öncelikle puan silme cezası uygulanacak. Bunun kriterini de Futbol Federasyonu Disiplin Kurulu belirleyecek. Ayrıca kulüplere yüklü miktarda para cezaları da kesilecek.



Türk futbolu şike operasyonunda yolun sonuna geldi. 26 Ocak'ta toplanacak olan FutbolFederasyonu GenelKurulu'nda şike veteşvik primine adı karışan kulüpler içinalınacak karar belli olacak. Olağanüstü genelkurulda KÜME DÜŞME KARARI ÇIKAMAYACAK. Bunun yerine genel kurul iradesi "BİR DEFAYA MAHSUS OLMAK ÜZERE DÜŞMEYİ KALDIRDIK" diyecek.



Böylelikle hem "58. madde değişmeyecek" diyen Mehmet Ali Aydınlar sözünden dönmemiş olacak, hem de kulüplerin isteği yerine gelecek.
Şimde gelin 26 Ocak'akadar futbolumuzda yaşanacaklarısoruve cevaplarıylabirlikte okuyalım.


283 delegeden 30'u değişikliğe karşı
Kulüpler 26Ocak 2012'dekigenel kuruldabir kereliğine küme düşürmeyi kaldıran karar alacak.Bunu da genel kuruldaoy kullanacak 283 delegenin oyuile tescilleyecek. G.Saray,Trabzonsporve Orduspor'un kararın değiştirilmesine karşı olduğu biliniyor. Bu üç kulübün 7'şerden toplam21 delegesivar. Onların yanı sıra en az 9 delegenindaha karşı yönde oy kullanması bekleniyor.  Katılımıntam olması halinde; 283 delegeden 253'üonay verecek.


10 SORUDA ŞİKE VE TEŞVİK SUÇU CEZALARI BEKLENTİLERİ...


1- Bir seferlik küme düşme yok
SORU:
Olağanüstü genel kurulda ne olacak?
CEVAP: Şikeye karışan kulüpleriçinbir defaya mahsus karar alınacak. KulüplerBirliği önderliğindeki kulüpler "Bir seferlik küme düşmeyi kaldırdık. Bunun yerinefederasyon başka bir ceza versin" diyecekler.


2- "Şike cezasız kalmadı" denecek
SORU: Şikeye karışan kulüplere ne ceza verilecek?
CEVAP: Önceliklepuan silme cezası uygulanacak. Bunun kriterini deFutbol Federasyonu Disiplin Kurulu belirleyecek. Ayrıca kulüplere yüklü miktardapara cezaları da kesilecek. "Bakın şike cezasız kalmadı" denilecek.


3- Topu genel kurula atacaklar
SORU:
  Futbol Federasyonu bu karara ne der?
CEVAP: "Genel kurul iradesiher şeyin üstündedir" diyerek, karar saygı duyduklarını ifade edecekler. Böylelikle küme düşürenbirfederasyonolarak anılmaktan da kurtulacaklar, topugenel kurula atacaklar.


4- Suçun ağırlığına göre ceza
SORU:
Puan silme cezası hangi kriterlere göre verilecek?
CEVAP: Bunun matematikbir kriteri yok. Suçun ağırlığına göre bir ceza olacağı muhakkak.Amadaha önce de dediğimizgibi, Disiplin Komitesibu konuda bir kriter belirleyecek ve karar alacak.


5- Aydınlar istifa etmeyecek çünkü...
SORU:
Aydınlar, "58. madde değişmeyecek" demişti. Şimdi istifa eder mi?
CEVAP: Neden etsin ki.. Dediği gibi 58. madde değişmiyor, sadece kulüpler bir defaya mahsus karar alıyor. Bu durumda Aydınlar sözünün arkasında duruyor mutlu, kulüpler küme düşmeyi kaldırıyor onlar da mutlu.


6- UEFA bu karara karşı çıkmayacak
SORU:
  "UEFA bu yaklaşıma izin vermez" diyorlar.
CEVAP: Eğer şike konusunda kulüplere ve şahıslara yönelik ceza vermeme gibi bir durum söz konusu olsaydı, UEFA karşı çıkardı. Ama biz ceza veriyoruz. Sadece küme düşme cezası verilmeyecek o kadar.


7- İlle de 'küme düşürün' demiyorlar
SORU:
Bu da sıkıntı yaratmaz mı UEFA'da?
CEVAP: Bu operasyonun UEFA'dan izinsiz yapıldığını kimse düşünmüyor. UEFA karışmayacak çünkü onlar "Şike konusunda kamu vicdanını rahatlat, şike cezasız kalmasın" diyor. İlle de küme düşürün demiyor.


8- Savunmalar tek tek alınacak
SORU:
  Şahıslara yönelik cezalar verilecek mi?
CEVAP: Önümüzdeki hafta bu süreç başlayacak. Şike ve teşvik primine adı karışanların savunmaları tek tek alınmaya başlayacak. Bu savunmalar ışığında onlar hakkında da kesin bir karara varılacak.


9- En az 3 yıl hak mahrumiyeti
SORU:
Şahıslar için nasıl bir karar çıkabilir?
CEVAP: Bir maçtan fazlası için şike ve teşvik primi suçuna rastlanırsa bazıları için ömür boyu futboldan men kararı çıkar. 1 maç için suçlu bulunanlar ise 3 yıl hak mahrumiyeti cezası alır.


10- Şubata kadar bekleyeceğiz
SORU:
  Şahıslara yönelik cezalar 26 Ocak'tan önce çıkar mı?
CEVAP: Yetişmesi çok zor. Çünkü Etik Kurulu bir yandan raporu okuyor. Diğer yandan Disiplin Kurulu çalışmaya başlıyor. Karar şubat ayını bulabilir. O zamana kadar beklememiz gerekir. (Hürriyet)