Bugünün dünyası gün geçtikçe daha dijital ve modüler bir hale geliyor. Endüstri 4.0 ile birlikte değişen teknolojilerden biri haberleşme protokolleri. Bugünse, hiç bilmediğiniz bir haberleşme protokolünden bahsedeceğiz. IO-Link. IO-Link nesnelerin internetinin en önemli elemanlarından biri olan sensörler için kolay ve hızlı haberleşme teknolojisi sağlar. IO-Link sayesinde, bizler için çok önemli olan sensörle hızlı ve kolayca haberleşme imkanı yakalıyoruz.

Peki sensörlerden veri almak neden bu kadar önemli. Çünkü sensörler, bugünün akıllı imalat sistemlerinin temelini oluşturuyor. Bizim için de bu sensörleden veri almak ve bunu üretim hatlarımızda kullanmak çok çok önemli. Bu nedenle IO-Link işletmelere yeni bir dünyanın kapısını açıyor. IO-Link özelliğine sahip bir sensör size üretim hattından doğrudan mesaj verebiliyor. Üretim sonuçlarını, sensörün sıcaklık durmunu, kirlilik seviyesini takip edebiliyorsunuz. Daha sonra bu verileri buluta aktarıp, sonrasında işleyebiliriz. Öyleki bir demir çelik sektörü fırınında sıcaklığın sensörün çalışma seviyesinden daha fazla çıkması durumunda sensör bozulur, üretim durur, çelik bozulur. İşte bunun önüne geçmek için öncelikle Sensöre sıcaklık limiti konur, sıcaklık o limite geldiğini IO-Link üzerinden çekilen veriye göre sensör değişir. Böylece üretim kayıplarının önüne geçilir.

IO-Link sayesin de bir diğer önemli avantajsa, mesefalerin yok olmasıdır. Özellikle makine üreticileri için oldukça önemli olan, makine parametrelerinin hazır edilmesi ve kullanıcıya sunulması oldukça önemlidir. IO-Link sayesinde özellikle sensör parametrelerini önceden girerek, sistemleri optimize edebilirsiniz. Böylece son kullanıcı devreye alma işi uğraşmadan hazır parametreler üzerinden ilerleyebilir. Bu da size zamandan ve destekden tasarruf etmenizi sağlar.

Özetle dijitallaşme birçok endüstriyi hiç olmadığı kadar hızlı değiştiriyor. Bu nedenle haberleşme ve otomasyon teknolojileri hiç olmadığı kadar önemli. Özellikle üreticilerin ciddi anlamda maliyet baskısına düştüğü şu günlerde, IO-Link gibi yenilikçi teknolojiler bir devrim niteliğindedir. Bu teknoloji kullanan firmalar işçilik ve üretim maliyetlerini azaltırken, sizlere rekabet avantajı sağlayacaktır.

Kaynak: https://www.festo.com/cms/tr_tr/17752.htm