GÜNDEM

Tereyağı ve sade yağda yeni kriterler belirlendi!

Yeni düzenleme ile tereyağı ve sade yağ standartları belirlendi! Etikette hayvan görseli yasak, içerik oranları netleşti. Tüketiciyi koruyan, taklidi önleyen detaylar.

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicinin korunması ve gıda ürünlerindeki sahteciliğin önüne geçilmesi amacıyla "Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliğ Taslağı"nı kamuoyunun değerlendirmesine sundu.

ÜRÜN İÇERİĞİNDE BELİRLEYİCİ STANDARTLAR

Tebliğ taslağına göre, tuzsuz tereyağının en az %82 süt yağı, en fazla %2 yağsız süt kuru maddesi ve en fazla %16 su içermesi gerekiyor. Tuzlu veya çeşnili tereyağında ise bu oranlar biraz değişiyor; en az %80 süt yağı, en fazla %2 yağsız süt kuru maddesi ve yine en fazla %16 su bulunması şart koşuluyor.

Çeşnili tereyağlarında taklit ve tağşişe yol açabilecek hiçbir katkı maddesine izin verilmiyor. Sade yağ ve sade tereyağında manda sütü veya yoğurt aroması gibi süt ürünleri aroma vericilerinin kullanımı da yasaklanıyor.

ETİKETLEMEDE ŞEFFAFLIK VE DOĞRULUK ÖN PLANDA

Yeni düzenleme, etiketleme konusunda da sıkı kurallar getiriyor. Tuzsuz tereyağında "tuz ilave edilmemiştir" ibaresi zorunlu hale gelirken, tuzlu tereyağında tuz oranı etiketin içindekiler kısmında belirtilecek. Çeşnili tereyağlarında ise kullanılan çeşni maddesi ve miktarı, ürün adıyla birlikte etiketin ön yüzünde yer alacak.

Ürünün üretiminde tek bir hayvan türüne ait süt veya krema kullanıldıysa, bu hayvanın türü etikette belirtilecek. Farklı hayvan türlerine ait sütlerin karıştırılması durumunda ise "inek, koyun, keçi ve manda sütlerinden üretilmiştir" gibi ifadeler kullanılacak. Ürün etiketlerinde inek, koyun, keçi veya manda gibi hayvan görsellerine yer verilemeyecek.

TAŞIMA VE DEPOLAMADA SOĞUK ZİNCİR ŞARTI

Ürünlerin taşınması, depolanması ve tüketiciye sunulması sırasında sıcaklığın en fazla 4°C olması gerekiyor.

GEÇİŞ SÜRECİ VE UYUM ZORUNLULUĞU

Bu yeni tebliğ ile 12 Nisan 2005 tarihli "Türk Gıda Kodeksi Tereyağı, Diğer Süt Yağı Esaslı Sürülebilir Ürünler ve Sadeyağ Tebliği" yürürlükten kalkıyor. Gıda işletmecileri, 1 Eylül 2025'e kadar yeni düzenlemeye uyum sağlamak zorunda. Bu tarihe kadar üretilen ürünler ise raf ömrü sonuna kadar piyasada kalabilecek.

{ "vars": { "account": "G-V2K9QJTT0J" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }