Oda seçimleri ardı ardına yapılmaya başladı

Ticaret ve Sanayi Odası’nda ise Nisan’da yapılması gereken seçimler, Eylül-Ekim gibi yapılması bekleniyor

Uzun yıllardır tek liste ile gidilen (Son seçim hariç) KMTSO Seçimlerinde bu kez aday sayılarının çoğalacağını düşünüyorum, o yönde de bilgiler geliyor.

Hal böyle olunca seçimlerde daha iddialı geçeceğini, gidip sanayideki eli yağlı Ahmet Bey’in, çarşıdaki Nazif abinin elini sıkabilecek adayların çıkması gerektiğini ümit ediyorum. Öyle de olmalı…

Gelelim hala başkanlığı düşünen Sayın Şahin Balcıoğlu’na

27 yıldır oda bünyesinde meclis başkanlığı, başkanvekillikleri ve yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış bir isimdir Sayın Balcıoğlu…

Herkesin bir çıraklık, kalfalık ve ustalık süresi varsa bunun tüm evrelerinden geçmiştir Şahin Balcıoğlu…

Artık yerini daha genç, dinamik, dünya ekonomilerini yakından takip eden, ihracat başarısını internet sitesinden aldığı rakamlarla ortaya koyan değil, yeni sektörleri araştırıp üyelerine sunan, makro ekonomik tedbirleri süzgeçleyen, sevginin ve çiçeklerin yanı sıra teknolojinin geldiği noktayı da değerlendiren isimlere bırakmalıdır.

Bu kentin çiçek, böcek, sevgi sözcüklerine tabiki ihtiyacı var, çıkılan canlı yayınları çiçeklerle böceklerle değil kenti dinamik sektörleriyle de anlatmak lazım.

Size iki örnek vermek istiyorum;

Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez’i ilgililer tanır; Sabah erkenden kalkar bisikletine binerek çat kapı esnaflarını ziyaret eder, onların çayını içerdi. Dertleriyle dertlenir, sorunları çözmek için uğraş verirdi.

Esnaf ise gönül bağı kurduğu Hüseyin Başkan’ı bağrına basardı. Hüseyin Bey Ak Parti’den milletvekili oldu, şimdi gidin Konya’ya esnaf üzerinde aynı güce, aynı potansiyele sahip olduğunu görürsünüz.

Sayın Balcıoğlu’nun bisiklete binmesini beklemiyoruz ama aracına binip çat kapı esnaflarımızın dükkanlarında görmek isterdik.

Özellikle şu pandemi döneminde zor günler geçiren esnaflarımızı ziyaret ederek onlara manevi destek vermesini beklerdik.

Ama olmadı…

Birlik beraberlikten söz ederken gerekirse Ahmet Kuybu başkanı yanına alıp haftada iki esnaf ziyaret edip mesaj veremez miydi?

Sanayicinin teşvikleri, kredileri kadar ticaret erbapların da sorunlarıyla ilgilenemez miydi?

Onun için odadan ayrıldığı gün şehir insanıyla manevi bağın kesileceğine yüzdü yüz eminim…

İkinci örneği vereyim;

Lütfen Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir’in konuşmasına bakın…

Onlarınki de başkan, bizimki de… bizimkinin artısı var, 27 yıldır görevde…

Özdebir, Ukrayna-Rusya savaşının ABD ekonomisi üzerindeki etkisinin, fed faiz beklentilerinin piyasalara yapacağı baskıyı anlatıyor. İş dünyasının tedbirli olmasını istiyor.

Özdebir, Makroekonomi hakkında verilen bilgileri, AB ekonomisinin yaşadığı sıkıntı ve Türk ekonomisine etkilerini, gelecekten iş dünyasını nelerin beklediğini ve nelere karşı dikkatli olması gerektiğini anlatıyor.

Balcıoğlu; Bir anısını anlatarak başladığı konuşmasına, internetten edinilen ihracat rakamlarını açıklıyor, sonra Maraş’ın güzel yer olduğunu, çiçeğinin, böceğinin çok güzel olduğunu söylüyor.

27 yıl önceki Şahin Balcıoğlu ile bugünkü Balcıoğlu aynı değil. İnsani olarak dört dörtlük olabilir, sohbeti de güzel olabilir fakat artık geri çekilme erdemliliğini göstermeli…

Örneğin oğlu Aykut Balcıoğlu.. Cevval, başarılı, bilgi ve teknoloji dünyası ile entegre çalışan genç bir beyin.. Bunu söylerken de gururla söylerken de başarılının önünün açılması gerektiğini savunuyorum.

Şuana kadar halka inemeyen bir odaya şahit olduk, öyle; ‘Ben olmazsam yerime veliahdım Allahverdi var’ diye de sakın düşünülmesin…

Neden mi?

Biz halka inecek, halkla bütünleşecek, buz dağını eritecek, onlara tepeden bakmayacak, genç dinamik birilerinin gelmesini bekliyoruz…

Bazı insanlar vatandaşlarla tokalaşırken kolunu çok sert tutarlar ve asla bükmezler. Nedenini biliyor musunuz? Çünkü bu tip insanlar kolunu bükmezler; tokalaşan yaklaşıp beni öpmesin diye…

Bilmem anlatabildim mi?

Son söz;

Şahinciler ve Serdarcılar  diye ikiye bölünen odada kesinlikle büyük değişime gidilmesi lazım. Dedikodu yerine iş çıkmalı, araştırma raporları çıkmalı. Genel Müdürlük, Daire Başkanlığı yapacak kapasitede personel görevlendirip odanın kaybolmuş imajını yeniden üst seviyelere çıkartılmalı.

Yeni gelen başkan ekibiyle gelmeli……