19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlanıyor.

Kutlamalar kapsamında Ankara'da ilk tören, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir'i ziyaretiyle başladı.

Anıtkabir'deki törene, Gül'ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Bakanlar Kurulunun bazı üyeleri ve diğer devlet erkanı katıldı.

Törene katılanlar, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldiler. Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk'ün mozolesine kırmızı ve beyaz karanfillerle süslü, üzerinde ''Cumhurbaşkanı'' yazan çelengi bıraktı. Devlet erkanı daha sonra saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Gül, deftere şunları yazdı:

''Aziz Atatürk, istiklal mücadelesini başlatmak amacıyla Samsun'a çıkışınızın 92. yıl dönümünde milletçe büyük bir gurur yaşıyoruz.
Türkiye Cumhuriyeti, ideallerinizden güç alarak ilerlemesine devam etmektedir. Özgüven içerisinde yükselen Türkiye, sahip olduğu nitelikleri ve benimsediği değerlerle, çevresine istikrar yayan ve ilham kaynağı olan bir ülke konumundadır. Ülkemizin elde ettiği muazzam başarılar, gösterdiğiniz hedeflere ulaşacağımızın da ispatıdır. Bu güvenimizin en önemli dayanağını oluşturan Türk gençliği, ülkemizi her alanda yüceltmeye ve geleceğe en güçlü şekilde taşımaya azimlidir.
Gençlerimize armağan ettiğiniz milli bayramımızda sizi saygıyla, minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhunuz şad olsun.''


Devlet erkanının töreninin ardından, askerler ve öğrenciler de mozolenin önünde saygı geçişinde bulundu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN TÖRENLERİN GERİ KALAN KISMINA KATILAMIYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla, 19 Mayıs Stadyumu'nda düzenlenen törene ''soğuk algınlığı'' nedeniyle katılamadı.

Stadyumdaki tören, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün şeref tribününde yerini almasıyla başladı.

SAMSUN'DAN YOLA ÇIKAN ''SEVGİ BAYRAĞI'' BU YIL İLK KEZ ENGELLİ BİR SPORCU TARAFINDAN CUMHURBAŞKANI GÜL'E TESLİM EDİLECEK

Samsun'dan yola çıkan ''Sevgi Bayrağı'' bu yıl ilk kez engelli bir sporcu tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teslim edilecek.

''Engelsiz Türkiye Projesi''nde yer alan engelli sporcuların da katıldığı koşunun sonunda bayrağı milli sporcu Ersin Elban, 19 Mayıs Stadyumu'nda düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Gül'e teslim edecek.

Ersin Elban, engeli bir sporcunun devletin en üst kademesinde bulunan birisine bayrak takdim etmesinin gurur verici olduğunu ifade ederek, ''Törenlere sadece bizim katılmamız yeterli değil. Tüm engellilerin 19 Mayıs törenlerine katılması gerekiyor. Bunun için tüm imkanlar kullanılmalı'' dedi.