TBMM tarafından Kahramanmaraş'a Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası verilişinin 87. yıldönümü törenlerle kutlandı.


Atatürk anıtı önündeki kutlama programında, Vali Şükrü Kocatepe, Garnizon Komutanı Sadık Yıldız ve Belediye Başkanvekili Cevdet Kabakçı anıta çelenk sundu. Kabakçı'nın Maraş'a verilen madalyayı bayrağımıza  takmasıyla devam eden törende, İstiklal Marşı eşliğinde al bayrak göndere çekildi.


Törende konuşan Kabakçı, anma ve kutlama merasimlerinin geçmişi hatırlamaya ve geleceği tanzime vesile olduğunu söyledi. Bu günlerin kuru bir övünme olmadığını kaydeden Kabakçı, "Törenler, şölenler, temsiller 92 yıl önceki inancı, anlayışı, azim ve kararlığı, bugüne ve geleceğe taşıma maksadına matuf olmalıdır. Çünkü dedelerimizin o anlayış, azim ve kararlılığına bugün de ihtiyacımız vardır, yarın da ihtiyacımız olacaktır. Bağımsızlığımızı sürdürmek, başı dik insanlar olarak huzur içinde yaşamak, ecdadımızın 92 yıl önceki kahramanlığını kuşanmakla mümkündür. İla-yı Kelimetullah idealinin sembolü olan şanlı bayrağımızın ülkemiz üzerinde ebediyen dalgalanması, şehedetleri dinin temeli olan ezanların memleket semalarında günün 5 vakti inlemesi, kurtuluş harbimizdeki ruh ve inancın muhafazasına bağlıdır. 12 Şubat Maraşlının düğünü, 5 Nisan ise bayramıdır" dedi.


Dünyada tek bir Türk kalana dek Kahramanmaraşlının mukaddesle anılacağını dile getiren Kabakçı, verilen mücadelenin de Türk milletinin ebedi timsali olacağını kaydetti. Kabakçı, "Sahibini arayan madalyanın takılmaya layık sinelerden beklediği, yaşattığı anlamı gelecek nesillere aktarmasındaki başarısıdır. Kahramanmaraş'ın zaferi hepimizin göğsünde İstiklal Madalyasıdır. Bu madalyayı hak etmekten zor olan O'nu taşımaktır" diye konuştu.


Avrupa Birliği Comenius Projesi kapsamında Kahramanmaraş'a gelen öğrencilerin de takip ettiği tören, öğrencilerin günün anlam ve önemini belirten şiirler okumasıyla son buldu.


MADALYALI ŞEHİR KAHRAMANMARAŞ


Kurtuluş Savaşı'nın meşalesini yakarak kendi kendini düşman işgalinden kurtaran şehir Maraş'a 5 Nisan 1925 tarihinde TBMM kararı ile Kırmızı Şeritli İstiklal madalyası, 7 Şubat 1973'de de Kahraman'lık ünvanı verildi.