KSÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saltalı: "1 gram toprakta 1 milyardan fazla canlı var"


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı, toprağın bir canlı varlık olduğunu, 1 gram toprakta 1 milyardan fazla canlı bulunduğunu söyledi.



Saltalı, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından "Toprak Bayramı" etkinlikleri kapsamında Afşin fidanlığında düzenlenen etkinlikte, toprağın yaşamdaki önemine vurgu yaptı.


Toprağı, suyu ve havayı bir birinden ayırmanın mümkün olmadığını belirten Saltalı, şunları kaydetti: "Toprak canlı bir varlıktır. 1 gram toprakta 1 milyardan fazla canlı var. İnsan beyni o bir gramdaki 1 milyar canlıyı algılayamıyor ama mikroskobik incelemeler bir gram toprakta 1 milyar canlının var olduğunu gösteriyor. Medeniyetlerin beşiği olan Anadolu'da medeniyet tarihçilerinin araştırmalarına göre, toprağı kullanmayla, tarımla gelişmiş, toprağa iyi bakamadıkları zaman bazı medeniyetlerin ortadan kalkmasına, yok olmasına neden olmuş" dedi.


Saltalı, ilk insan Hz. Adem'in de isminin İbranice dilinde toprak anlamına geldiğini ifade etti.


Afşin Kaymakamı Faik Arıcan da toprağın korunması için halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.


Toprak Bayramı'nın 1945 yılında bir kanunla çıktığını anımsatan Arıcan, bayramın çok fazla gündeme gelmedini ve uygulamada çok alan bulamadığını kaydetti.


Toprağın önemine vurgu yapan Arıcan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın toprak konusuna etkinliklerle dikkat çektiğini belirterek, "Ülkemiz gelişen bir ülke ve gelişme yanında endüstrileştirmeyi de getiriyor. İnsanların ihtiyaçları yaşamları için  endüstrileşme gerek. Ama bunu sağlarken de elimizde ki değerleri koruyup kollamamız gerekiyor. Toprağın korunması konusunda en büyük normumuz olan anayasamıza baktığımızda, sosyal ve ekonomik haklar bölümünde toprak mülkiyeti ve tarım alanlarının tahribinin önlenmesi ifade edilmiş. İnsanlarımızı toprağın korunması noktasında bilinçlendirmezsek ve bilinçlendirmezsek hiçbir sonuca ulaşamayız. Biz geçmişimizden aldığımız mirası geleceğimize daha da güçlü bir şekilde sunmamız gerekiyor."


Konuşmalar ardından etkinlik, Afşinli ozanlar türküleri ve çiftçilerin halk oyunları gösterisiyle son buldu.


Etkinliğe, Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, Afşin Emniyet Müdürü Mehmet Akif Can, Afşin Milli Eğitim Müdürü Yasin Fırat, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çiftçiler katıldı.


 


AA