Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, CHP'nin parti programında yer alan 'Alevilerin Diyanet'te temsilinin sağlanması' yönündeki girişimine karşı çıktı. Balkız, "Biz CHP'den böyle bir şey istedik mi? Diyanet'te masa ayrılsın dedik mi? Demedik. Biz Diyanet'te temsil istemiyoruz." diye konuştu.

Kahramanmaraş'ta 1978 yılında yaşanan olayların 30. yılında Adana'da geniş katılımlı bir organizasyon düzenleyen Aleviler Uğur Mumcu Meydanı'nda bir araya geldi. Binlerce Alevi'nin toplandığı meydanda konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız insanoğlunun iki damarı olduğunu belirterek, "Bunlardan biri insan damarıdır. Doğa sevgisi insan sevgisi aşktır. Hümanizmadır. Yardımlaşma ve dayanışmadır. Bir de hayvan damarı vardır ki çakala, kurda, akbabaya, timsaha ayıp olur. 30 yıl önce Çorum'da insanlığın hayvan damarı sokaklardaydı. Evleri yakıp yıktılar. Bunları unutmayacağız. Katiller karanlık güçler tarafından yönlendirildi. Bu büyük provokasyonda kimlerin elinin olduğu, hangi gizli güçlerin bulunduğu ortaya çıkarılmalıdır." şeklinde konuştu. Ali Balkız, "Maraş katliamı katilleri açığa çıkarılıp yargılansın. Biz bunu bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise Maraş olaylarının Alevilerin tarihinde bir başka Kerbela olduğunu söyledi. Diyanet aracılığıyla ülkenin gericilik batağına çekilip yaşanmaz hale getirildiğini savunan Gümüş, cemevlerinin kabul edilemediğini ileri sürdü. Madımak Oteli'nin müze olmasına karşı çıkanlar olduğunu söyleyen Fevzi Gümüş, "Eğer müze olursa karanlık katiller yüzlerini bu müzede görecekler. Kendileriyle yüzleşmek istemiyorlar. Aynaya bakmak istemiyorlar." dedi.

Avrupa Alevi Birlikler Federasyonu Genel Başkanı Turgut Öker ise Alevi tarihinin katliam tarihi olduğunu savundu. Öker, "Tarihin hiçbir dönemi yoktur ki Aleviler katledilmemiş olsun. Nedir suçumuz günahımız? Adımızın, inancımızın Alevi olması mı? Hayır, biz tarih boyunca insanlıkla barbarlık arasında hep insanlıktan, çağdaşlıktan ve kardeşlikten yana olmamızdan dolayı katlediliyoruz. Bu ülkeyi şeriatçılara, faşistlere teslim etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan programda aşık ve ozanlar da konser verdi. (CİHAN)