Adana'da annesi 39 yaşındaki Songül A.'yı öldüren 11 yaşındaki R.A.'nın ‘cezai ehliyeti' olup olmayacağına ilişkin gerçek yaşı ile ilgili tereddütler yaşanırken, nüfusa kayıtlı olduğu tarih ile gerçek doğum tarihinin aynı olduğu belirlendi.

Böylece R.A.'nın yargılanmayacağı ortaya çıktı. R.A., 61 gün sonra cinayeti işlemiş olsaydı, yasa gereği 12 yaşını dolduranlar ‘cezai ehliyet kazandığı için' yargılanabilecekti.

R.A.'nın nüfus kaydı, dün resmi olarak çıkartılarak cinayetle ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcılığı'ndaki dosyaya konuldu. Bu belgede, küçük kızın doğum tarihi 07.08.1997 olarak görünüyor. Bu arada babası Ali A., çocuğunun doğumunun hastanede gerçekleştiğini ve günü gününe nüfusa kaydettirdiğini söyledi.

Sözkonusu hastane, bir devlet hastanesi olduğu için savcılık bu hastane kayıtlarının istenmesini kararlaştırdı. Babanın iddia ettiği gibi bir sonuç çıkması halinde, doğum devlet hastanesinde gerçekleştiği için savcılığın ayrıca ‘kemik yaşı' testi yaptırmayacağı, nüfustaki doğum tarihini dikkate alacağı belirtildi.

R.A.'nın yargılanıp yargılanmaması konusunda düğümü çözecek doğum kayıtlarına DHA ulaştı. Bu belgelere göre; Adana'da o tarihte SSK'ya ait olan Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde anne Songül A. çocuğunu nüfus kaydındaki gibi 07.08.1997'de dünyaya getirdi. 13997 karantina numaralı Tıbbi Muayene ve Müşahade formundaki kayıtlara göre, normal doğumda bebek cinsiyeti kız ve kilosu 3 bin 510 gram. Böylece, hastane kayıtları ile nüfus kaydında doğum tarihi aynı çıkan R.A.'nın cezai ehliyetinin olmadığı kesinleşti. Belgelere göre, 12 yaşını doldurmadığı anlaşılan R.A. hakkında soruşturma açılmayacak ve kemik yaşı testi de yapılmayacak. R.A., Seyhan İlköğretim Okulu'nda 13 yaş grubunun okuduğu 7'nci sınıf öğrencisi olması, bunun yanı sıra, yasaya göre 12 yaş üstü çocuklar yargılanabildiği için, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı, ‘kemik yaşı' olarak tanımlanan gerçek yaşının belirlenmesini gündeme getirmişti. Hastane kayıtlarının savcılığa intikal etmesi ile cinayet dosyası R.A. yönünden kapanırken, sadece cinayetin oluş şekline ilişkin doğabilecek ihtimaller üzerinde durulması bekleniyor.

Şu an devlet korumasında yurtta kalan R.A.'nın okula erken yazdırıldığı anlaşılırken, ailesi R.A.'yı almak istemesi halinde dava açması gerekecek. Baba Ali A. çocuklarını yanlarına almak istediklerini söylemişti.

YAŞ KÜÇÜKLÜĞÜ

Türk Ceza Kanunu'nun suçluların yaş küçüklüğü durumunu belirten 31'inci maddesin 1'inci fıkrasına göre, R.A.'nın ceza ehliyeti yok. TCY'nin bu maddesinde, ‘Fiili işlediği sırada oniki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir' deniyor. R.A.'nın cinayeti işlediği tarih 7 Haziran 2009. Bu tarih dikkate alındığında 12 yaşını doldurmasına 61 gün kaldığı anlaşılan R.A., ceza almaktan da kurtuluyor, hakkında güvenlik tedbiri uygulanabiliyor. (Mynet)