Yaz aylarını Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde, kış mevsimini ise Dörtyol’da geçirdiğini belirten "Asırlık Dede" uzun yaşam sırrını açıkladı.


Hatay’ın Dörtyol ilçesinde, torunlarıyla birlikte oturan 100 yaşındaki Ahmet Akçadağ, uzun ömrünü, sofrasından eksik etmediği, tereyağı, bal ve yoğurda borçlu olduğunu söyledi.


Yaz aylarında Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde, kış mevsimini ise Dörtyol’da torunlarının yanında geçirdiğini belirten 6 çocuk, 50 torun sahibi Ahmet Akçadağ, “Ben kendimi bildim bileli tereyağı, bal ve yoğurdu soframdan hiç eksik etmedim. Bu yaşıma gelene kadar çok fakirlik çektik, çok zor zamanlar geçirdim, kıtlık dönemlerine şahit oldum. O kıtlık dönemlerinde Maraş dağlarından çuvallar dolusu kenger, çiriş toplayarak yaz aylarını öyle geçirirdik. Köy yerlerinde ne bulursak onu yerdik. Kışın ise ekmiş olduğunuz darının ununu çıkarır, ekmeğini yapar ve tahinle kış günlerimizi geçirirdik” dedi.


Kimliğini geç aldığı için 35 yaşında askere gittiğini, 4 yıl askerlik yaptığını söyleyen Ahmet Akçadağ, eski günler ile şimdiki günler arasında çok fark olduğunu söyledi. Akçadağ, "O zamanları hatırlıyorum da, nereden nereye geldik. Türkiye’miz çok gelişti. Son 12 yılda daha da gelişti ülkemiz. Allah başımızdakileri eksik etmesin. Şimdi her şey elimizin altında çocuklarımız güzel okullarda okuyor, güzel eğitimlerini alıyorlar. Ben de bunları görünce keyif alıyorum. Allah devletimize zeval vermesin, başımızdakileri eksik etmesin" diye konuştu.


Eşini 4 yıl önce kaybettiğini belirten Ahmet Akçadağ, kendisine oğulları ve torunlarının baktığını, yaşlılıktan başka rahatsızlığı bulunmadığını, yaşamını kendi ayakları üstünde durarak sürdürdüğünü belirtti.(İHA)