TBB Başkanı Feyzioğlu: "Baroların alt katlarında darphaneleri yoktur. Baroların görevi hukukun üstünlüğünü temin etmektir. Bunun için mücadele etmektir, bunu milyonlara anlatabilmektir"


Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Baroların alt katlarında darphaneleri yoktur. Baroların görevi hukukun üstünlüğünü temin etmektir. Bunun için mücadele etmektir, bunu milyonlara anlatabilmektir" dedi.


Feyzioğlu, TBB ile Kahramanmaraş Barosu işbirliğinde baro hizmet binasında düzenlenen Türkiye Stajyer Avukatlar Kurultayı'nda, yaptığı konuşmada, avukatlık mesleğinin önemi, sıkıntıları ve mesleğin gelişimine ilişkin bilgi verdi.


Bütün soruların anası olarak nitelendirdiği "avukat ne zaman değerlidir?" sözüne açıklık getiren Feyzioğlu, "Avukat dosyasında aldığı işten fark yaratma imkanına, gücüne ve yeterliliğine sahipse değerlidir. Arz talep dengeleri avukat mesleği içinde aynen geçerlidir. Avukat arzı talebin çok ama çok üstünde olduğu zaman kuşkusuz değeri azalır. Demek ki arz talep dengesi optimumda tutulduğunda avukat değerlidir" dedi.


Avukatlık mesleğinin önemine işaret eden Feyzioğlu, şunları kaydetti: 


"Bir ülkenin vatandaşlarının 'bu ülkede işini görmek için adamın olacak' cümlesini sarfetmeye ve bu ülkenin her kademesindeki yöneticileri bunun doğru olduğunu her cümleleriyle, her yaptıklarıyla ispatlamak için bir biriyle yarışıyorsa 76 milyon potansiyel müvekkil, dosyasından emeğini sakınmayacak, bilgi birikimiyle donanmış avukat yerine zamanın muteber iş takipçilerinin peşine düşer. Ondan sonrada döner kendi kendimize adliye kafeteryalarında 'biz niye ay sonunu getiremiyoruz artık' , 'niye gelirimiz düşüyor' diye sormaya, bir kısmımız da baro bize yardım etsin demeye başlarız. Baroların alt katlarında darphaneleri yoktur. Baroların görevi hukukun üstünlüğünü temin etmektir. Bunun için mücadele etmektir, bunu milyonlara anlatabilmektir."


Feyzioğlu, Türkiye'de avukat sayısının 85 bin, stajyerin de sayısının 5 bin olduğunu belirterek, bunlar için meslek siyaseti yaptıklarını söyledi.


Hukukun üstünlüğü siyaseti yaptığını anlatan Feyzioğlu, "Bir ülkenin en üst yargı mensupları kararlarıyla konuşmaları gerekirken ülkenin yürütmesinden sorumlu olanlarla polemiğe girmek zorunda kalırlarsa, bir ülkede yargıtayın üye yapısıyla HSYK her değiştiğinde bütün yargısal sonuçları etkileyecek şekilde oynanıyorsa, bir ülkenin yargıtayı 2010 öncesi sayısı yüzde 50 düşürülmelidir diye siyasi iktidar kanun tasarısı sunmuş, HSYK'nın yapısı değiştikten sonra 'vazgeçtim yüzde 50 arttırmalıyız' demişse kurusa bakmayın 76 milyon pek çok şeyin farkındadır.


İlk farkında olduğu şeyde dosyada kimin fark yaratma gücüne daha faza sahip olduğudur. Bu işte bizim mesleğimizi can damarımızın hedef alınmasıdır. Özür dilerim siyasi mi konuştum? Çok özür dilerim Ziraat Odaları Genel Kurulu'nda organik tarımı anlatmalıydım değil mi. Ziraat Odası Başkanı da buraya gelip yargı tarafsızlığını ve bağımsızlığını anlatsaydı herhalde siyaset yapmış olmazdı. Bu siyasetse dibine kadar siyaset yapıyorum. Ama bu hukukun üstünlüğü siyasetidir. Bu bizim ay sonunu niçin artık getiremez olduğumuzun en önemli izahıdır" diye konuştu.


Stajyer ve sınavsız avukatlığa hazırlananlar için değerlendirmelerde bulunan Feyzioğlu, "Popülist siyaset yapan dışarıda çocuğunu sınavsız avukatlığa hazırlayan 2 milyon seçmen varken içeride 4-5 bin avukatın haberdar olduğu bir staja giriş değerlendirmesi için bu kadar uğraşmaz. Oy dışarıda ülkenin geleceğine ilişkin mücadele burada. Bunun adı siyasetse meslek siyaseti yapıyoruz. Çünkü milyonların bu noktada ne dediği değil milyonların menfaatinin ne olduğu önemlidir" ifadelerini kullandı.


Kahramanmaraş Baro Başkanı Vahit Bağcı ise avukatlık mesleğine adım atacak meslektaşlarının staj dönemi boyunca yaşadıkları genel ve güncel sorunları çözüme kavuşturmak ve bu çözümlerin hayata geçirilmesi için kendilerine düşen tüm çabayı sarfetmeye hazır olduklarını söyledi.


İki gün sürecek kurultay, Türkiye'nin farklı kentlerinden katılan baro başkanları ile stajyer avukatların güncel sorunlarına ilişkin yapılan sunumlarla devam etti.


(AA)