Kahramanmaraş Belediyesi’nin hesap ve harcamalarını inceleyen Sayıştay denetçilerinin başta Belediye Başkanı Mustafa Poyraz olmak üzere belediye başkan yardımcısı vekili ve birçok müdür hakkında çıkarttığı ‘zimmet’lerle ilgili olarak belediyecilerden savunma istendiği öğrenildi.

Periyodik olarak belediyenin hesap ve harcamalar başta olmak üzere işlemlerini mercek altına alan denetçilerin birçok usulsüz, haksız veya kanun, mevzuat ve tüzüklerin eksik ya da hatalı uygulanması nedeni ile başta Başkan Poyraz olmak üzere belediyede görev yapan belediye başkan yardımcısı vekili, müdür ya da müdür vekilleri gibi yöneticilere ‘zimmet’ çıkarttığı ve denetimin ilk aşamasının tamamlandığı öğrenildi.

Yaklaşık iki ayı aşkın bir süre devam eden denetim çalışmalarının ilk etabını tamamlayan 3 kişilik denetçi grubunun raporlarını hazırlayarak ilgili birimlere gönderdiği ve ‘zimmet’lerle ilgili olarak belediyecilerinden savunma istedikleri bilgisine ulaşıldı. Başta Başkan Poyraz olmak üzere belediyecilerin tespit edilen hususlarla ilgili olarak savunmalarını hazırlayarak denetçilere vermesi bekleniyor.

"Denetimin Kapsamı"

"Yürürlükteki mevzuata göre bakanlıklar ve bağlı genel müdürlükler gibi genel bütçeli daireler; üniversiteler, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü gibi katma bütçeli idareler; devlet orman işletmeleri ve devlet hastaneleri gibi döner sermayeli kuruluşlar; afetler ve çevre fonları gibi fon şeklindeki kuruluşlar; belediyeler ve il özel idareleri gibi özel bütçeli kuruluşlar ve devlet tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi gibi farklı bütçe rejimi bulunan kuruluşlar Sayıştay'ın denetim alanı içinde yer almaktadır.

Kamu iktisadi teşebbüsleri, Özelleştirme İdaresinin özelleştirme işlemleri, kimi bütçe dışı fonlar ve bazı özerk idareler Sayıştay denetimine tabi değildir.

Sayıştay; denetimine tabi kurumların cari, yatırım ve transfer harcamalarını denetlediği gibi bu kurumların bütün gelirlerini ve taşınmazlar dâhil mallarını, ikraz, istikraz, kredi ve avans işlemlerini de denetlemektedir. " (www.kanal46.com)