Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesindeki Süleyman Şah Konaklama Tesisi'nde barınan Suriyelilerin sayısı ilçe merkezinin nüfusunu geride bıraktı.



Ülkelerindeki olaylardan kaçarak, Akçakale ilçesindeki çadır kente sığınan Suriyelilerin sayısı, ilçe merkezinin nüfusunu geride bıraktı.  

Suriye'deki olayların ardından çok sayıda aile, sınır komşusu Akçakale'deki Süleyman Şah Konaklama Tesisi'ne yerleştirildi. İlk etapta 10 bin sığınmacıya göre tasarlanan tesisin kapasitesi, sürekli gelenler nedeniyle artırıldı.  Şu anda 30 bini aşkın sığınmacının barındığı tesis, 29 bin nüfuslu Akçakale ilçe merkezinin nüfusunu geçti. Sığınmacıların yeme, içme, eğitim, barınma, sağlık ve sosyal ihtiyaçlarının karşılandığı çadır kentteki nüfus artışı, ilçe merkezinde de hissediliyor.  

Çadır kentte kalan sığınmacıların yanı sıra, Rakka kentinde yoğunlaşan çatışmaların ardından Akçakale Gümrük Kapısı'ndan giriş yapmaya başlayan çok sayıda Suriyeli, ihtiyaçlarını ilçe merkezindeki iş yerlerinden karşılıyor.  Her cadde ve sokakta Suriye plakalı araçlara rastlanan Akçakale'de, bazı sığınmacılar da kiraladıkları evlerde kalıyor.  

 -''Bütün ihtiyaçlar karşılanıyor''-  

 Süleyman Şah Konaklama Tesisi Müdürü Halil Tekyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 bini aşkın Suriyeli için mesai mefhumu gözetmeksizin çalıştıklarını söyledi.  İlçeden daha büyük bir nüfusa sahip kampta, belediyecilik hizmeti de verildiğini ifade eden Tekyıldız, yaklaşık 6 bin öğrenciye eğitim verildiğini belirtti.  

Çadır kentteki misafirlere en iyi şekilde hizmet vermeye çalıştıklarını vurgulayan Tekyıldız, şöyle devam etti:  ''Çadır kentteki insanların ne ihtiyacı varsa hepsini gidermeye çalışıyoruz. Misafirlerimizin, ziyaretimizde ve toplantılarımızda yüzlerindeki mutluluğu görünce biz de mutlu oluyor, daha bir şevkle çalıyoruz. Yemeklerin kalitesinden dağıtımına, sağlık hizmetlerinden eğitime kadar bütün birimlerde 24 saat çalışmaları takip ediyoruz. Giyim eşyası konusunda da depolarımız şu an dolu ve sistematik olarak misafirlerimize giysilerin dağıtımını yapıyoruz.''  


 -''2 bin civarında Suriyeli de kent merkezinde yaşıyor''-  


Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan ise ilçe halkına sundukları tüm imkanları sığınmacılara da sağlamaya çalıştıklarını söyledi.  Çadır kentte temizlik, arıtılmış içme suyu ve itfaiye hizmeti sunduklarını belirten Ayhan, şunları kaydetti:  ''İlçe merkezinde yaklaşık 29 bin kişi yaşıyor. Çadır kentte bu rakam 30 bini aşmış durumda. Belediye olarak hem halkımıza hem misafirlerimize en iyi şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra resmi rakamlara göre 2 bin ancak tahminime göre daha fazla Suriyeli de ilçe merkezinde kiraladıkları evlerde kalıyor. Onların da sıkıntılarını ve ihtiyaçlarını mümkün olduğunca gidermeye çalışıyoruz. İnşallah en kısa zamanda Suriye'de yaşanan olaylar biter ve insanlar tekrar ülkelerine döner.''  



AA