AHDER Onursal Başkanı Prof. Dr. Işıkara; ''Bu ülkede 5,6 büyüklüğündeki bir depremde bir otel çöküyorsa bunda herkesin külahını önüne koyup düşünmesi lazım'' dedi.


Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı, Afete Hazırlık ve Deprem Eğitim Derneği (AHDER) Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, ''Bu ülkede 5.6 büyüklüğündeki bir depremde bir otel çöküyorsa bunda herkesin külahını önüne koyup düşünmesi lazım'' dedi.


Işıkara, Kahramanmaraş Kent Konseyi tarafından Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Kahramanmaraş'ın depremselliği'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, bugüne kadar Türkiye'de enkaz altında kalan insanları nasıl kurtarırım çalışması yapıldığını söyledi.


Türkiye'deki insanlara layık olduğu güvenli yaşam kriterleri verilmediğini savunan Işıkara, ''Biz hala enkaz altından insanımızı nasıl kurtarırız çalışması yapıyoruz. Kurtardığımız zaman da alkışlıyoruz. Aslında enkaz altında kalmasın çabasını alkışlamamız gerekiyor. İşte bizim senelerdir ihmal ettiğimiz konu bu'' diye konuştu.


Türkiye'nin deprem ülkesi olduğu gerçeğinin herkesin bilmesi gerektiğinin altını çizen Işıkara şöyle dedi:


''Bakınız 1900-2010 yılları arasında 4'ün üzerinde 9200 deprem olmuş. Yalnızca 2010'da ise 11 bin 332 deprem meydana gelmiş. Yine bu yıllar arasında ülkemizde meydana gelen deprem istatistiğine baktığımızda Türkiye'de 5 günde bir 4 ve 4.9 büyüklüğünde deprem oluyor. Ayda bir ise 5 ve 5.9 aralığında deprem meydana geliyor. Onun için bu verileri çok iyi algılayıp ona göre hareket etmemiz gerekiyor.''


KAHRAMANMARAŞ'IN DEPREMSELLİĞİ


Kahramanmaraş'ın Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) üzerinde bulunduğunu kaydeden Işıkara, bu fay hattının sadece Türkiye'nin değil dünyanın en aktif faylarından biri olduğuna işaret etti.


Kahramanmaraş'ın bulunduğu fay hattında uzun süredir deprem olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Işıkara, ''Dolayısıyla burada meydana gelecek bir deprem hiç kimseyi şaşırtmamalı. Çünkü Türkiye'nin deprem gerçeği bu'' şeklinde konuştu.


Kendisini en çok sinirlendiren şeyin ''deprem ne zaman olacak'' sorusu olduğunu ifade eden Işıkara, ''Onun için özellikle çocuklara diyorum ki sizler yarının doktorları, subayları, eczacıları olacaksınız. Onun için deprem olacak mı sorusunu bana sormayın. Neden- Çünkü verdiğim rakamlardan çıkan sonuç Türkiye'de deprem olacak. Çünkü ülkemizde leblebi çekirdek gibi deprem oluyor. Haritalara bakınca bunu görüyorsunuz'' ifadelerini kullandı.


Işıkara konuşmasında ayrıca depremden korunma yöntemleri ve sağlam bina yapımı konularında bilgi verdi.


Katılımcıların sorularını da cevaplandıran Işıkara, bir kadının ''Geçtiğimiz günlerde biri gazeteye açıklama yaptı Kahramanmaraş'ta Nisan ayında deprem olacak'' dedi. Gerçekten deprem olacak mı-'' şeklindeki soruya Işıkara, öyle bir şey söylemenin doğru olmadığını ifade etti.


Olası Kahramanmaraş depreminin şiddeti ile ilgili soruya ise Işıkara, ''Bu fay hattı üzerinde en büyük deprem Hatay'da meydana gelmiş ve büyüklüğü de 7'nin üzerinde. Kahramanmaraş'ta ise geçmişte 6 civarında deprem olmuş. Hatay'da meydana gelecek deprem Kahramanmaraş'ı da etkiler. İyi de sallar onu da söyleyeyim. Kahramanmaraş'ta 6 civarında olur. 7 civarında bir deprem görünmüyor'' dedi.


Van'daki ikinci depremin hatırlatılması üzerine Işıkara şu cevabı verdi:


''Bu ülkede 5.6 büyüklüğünde bir depremde bir otel çöküyorsa bunda herkesin külahını önüne koyup düşünmesi lazım. Böyle bir şey olmaz. 5-6 büyüklüğündeki depremin hiçbir hasar yapmaması gerekiyor. İşte otel yassı kadayıf gibi oldu.''


Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ise, deprem bilincini geliştirmek gerektiğini belirterek, ''Onun için tedbiri şimdiden almalıyız. Belediye olarak denetimlerimizi sıkı bir şekilde yapıyoruz. Bugüne kadar kaçak inşaata göz yummadık. Bugün ağlayalım ama yarın ağlamayalım diyorum. Kaçak inşaatla mücadelede bu düşünceyle hareket ediyoruz'' şeklinde konuştu.


Kahramanmaraş'ta 2000 yılından sonra yapılan binaların ter temiz olduğunun altını çizen Poyraz, Valilikle birlikte bir çalışma yaptıklarını ve oluşturulan ekiple kentteki binaların belirli bir periyot içinde ön incelemesinin yapılacağını kaydetti.


Kahramanmaraş Kent Konseyi (KKK) Başkanı Zeynep Arıkan da konuşmasında, özellikle sağlam yapı konusunda herkese görev düştüğünü söyledi.