Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde, 1914 yılında Sarıkamış'ta şehit olan 78 bin asker için mevlit okutuldu.


Merkez Aloğlu Camisi'ndeki mevlit, Sarıkamış ve bütün şehitlerin ruhuna bağışlanmak üzere Yasin-i Şerif okunmasıyla başladı. Ekinözü Müftüsü Emin Patan ve Cami İmam Hatibi Ömer Ayar tarafından okunan Yasin-i Şeriften sonra, mevlit programına geçildi.


İlahilerin okunmasıyla devam eden programın son bölümünde Müftü Emin Patan, üzerinden 98 yıl geçen Sarıkamış Şehitleri hakkında bir konuşma yaptı.


O gün çok çetin şartlarda Ruslara karşı mücadele veren Türk askerlerinin düşmana değil, soğuğa mağlup olduğunu belirten Patan, önemli olanın tarihte yaşanmış stratejik hataları görüp, geleceğe daha emin adımlarla yürümek olduğunu ifade etti.


Patan, şunları anlattı:


“O günkü yaşananları anlamamız bakımından şu iki tanığın açıklamaları çok önemlidir. Bu tanıklardan birinin Sarıkamış’ta yaşayan ve o günlerde çocuk olan bir ihtiyar olduğunu söylemek istiyorum. O ihtiyar, ‘Buradan o dağlara baktığımızda, üzerine kar düşmüş çalılıklar görürdük. O çalılıkların, kurda kuşa yem olmuş askerlerimizin kemikleri olduğunu yanlarına gidince anladık’ İkinci tanık ise düşman saflarından Rus Kafkas Ordusu Kurmay Başkan Vekili Dük Aleksandroviç Pietroviç’tir. Pietroviç, ‘Allahuekber dağlarındaki son Türk müfrezesini teslim alamadım. Bizden çok evvel, Allah’larına teslim olmuşlardı’ sözleri yaşananları anlatıyor”


Program, şehitler için yapılan dua ile sona erdi. İHA