Son olarak başta yarı fiyatına giden ‘billboard’ ihalesi olmak üzere, yeni belediye binası önünde kesilen ağaçlar ve Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi kavşağına yapılan ‘Dedem Korkut’u simgelediği belirtilen "Metal yelpaze’nin 275 bin lirayı mı mal olduğu" şeklindeki soruları yönelttiğimiz Kahramanmaraş Belediyesi sessizliğini bozarak cevap yazısı gönderdi.

Bugün saat 11 sıralarında belediyeden gelen bir görevlinin zimmet defterine imza karşılığı teslim ettiği yazı aynen şöyle:

KAHRAMANMARAŞ BELEDİYESİ
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Sayı: M.46.0.KAH.0.63.621.99-701
Konu: Cevap ve düzeltme Hk.

KANAL46.COM İNTERNET SİTESİ YAYIN YÖNETMELİĞİ’NE
(Yazının orijinalinde YÖNETMELİĞİ’NE yazıyor. Sanırız YÖNETMENLİĞİ’NE denilmek isteniyor.)
KAHRAMANMARAŞ


Sitenizde 06.04.2010 tarihinde yayınlanan “Bilboard (doğrusu: Billboard olacak) İhalesi öncekinin yarısına gitti” başlıklı haberiniz tarafımızdan incelenmiş olup, cevap ve düzeltme metnimiz Ek de gönderilmiştir. (Doğrusu Ek’te olacak.) 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 14.maddesine göre cevap ve düzeltme hakkının kullanılması amacıyla yazımızın aynı ölçüt ve puntolarla bir sonraki sayfanızda yayınlanarak kamuoyuna duyurulması hususunda;

Gereğini Bilgilerinize (Doğrusu: bilgilerinize olacak.) rica ederim.

Mustafa SEMERCİ
Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Müdür V.


Eki: Düzeltme Metni

“CEVAP

Kanal46.com adlı internet sitesinde 06.04.2010 tarihinde yayınlanan “ Şok: Billboard İhalesi Öncekinin Yarısına Gitti” başlıklı yazıda Kahramanmaraş’ın Ak Partili Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’a soruyoruz, denilerek bazı sorulara cevap aranmaktadır.

Maddeler halindeki ilk soruda;

“İlk ihale herkese açık iken neden bugünkü ihaleye basın bile sokulmadı? Ya o günkü uygulama yanlış ya da bugünkü… Acaba hangisi yanlış? Böylece ortada bir yanlışlık olduğu kesinlik kazanmıyor mu? Denilmektedir.

Basının dışarıya çıkartıldığı iddiası; Billboard ihalesi 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında yapılan bir ihaledir. 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunun 40. Maddesi “Teklif mektuplarını taşıyan iç zarflar açılmadan önce, ihaleye katılacaklardan başkası ihale odasından çıkarılır…” hükmü yer almaktadır. Basının dışarıya çıkarılma nedeni Devlet İhale Kanununun bu hükmü gereğidir. Yoksa, iddia edildiği gibi keyfi bir uygulama değildir.

Yazının 2. Sorusunda ise;

“Bu şekilde Kamuoyundan gizlenen bir şey mi var? Denilmektedir.

Belediyemiz söz konusu ihalede 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunun 40. Maddesi “Teklif mektuplarını taşıyan iç zarflar açılmadan önce, ihaleye katılacaklardan başkası ihale odasından çıkarılır…” hükmü yer almaktadır. Kanuna göre yasal sorumluluğu yerine getirmiştir.

3. Soruda ise;

“ 2886 sayılı Devlet ihale Kanununun 40. Maddesinde; “Teklif mektuplarını taşıyan iç zarflar açılmadan önce, ihaleye katılacaklardan başkası ihale odasından çıkarılır” maddesi basını da mı kapsıyor ki sizler basını dışarıya çıkarttınız? Denilmektedir.

Billboard ihalesi 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu çerçevesinde yapılan bir ihaledir ve ihale sürecinde 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun ilgili maddeleri uygulanır.

Yazıda geçen soruların sonuncusunda ise ihalenin yarı fiyatına gittiği ile ilgilidir.
Yayımlanan yazıda ihalenin yarı fiyatına gittiği iddia edilmiştir. Oysa ki İhaleden önce Belediyemizce hazırlanan yıllık yaklaşık bir maliyet vardır. Bu ihalenin Yaklaşık maliyeti 300 bin TL’dir. Arttırma sonucu ihale edilen miktar ise yıllık olarak yaklaşık 651 bin TL’dir. Yani yaklaşık maliyetin iki katından fazladır. Şu durumda kamunun zarara uğratıldığından bahsetmek mümkün değildir.

Kaldı ki 4982 sayılı Bilgi Edinme hakkı kanunun 8. Maddesinde; “Yayınlanmış veya kamuya açıklanmış bilgi veya belgeler kurum ve kuruluşlarca veya yayın, broşür, ilân ve benzeri yollarla kamuya açıklanmış bilgi veya belgeler, bilgi edinme başvurularına konu olamaz. Ancak, yayımlanmış veya kamuya açıklanmış bilgi veya belgelerin ne şekilde, ne zaman ve nerede yayımlandığı veya açıklandığı başvurana bildirilir” denilmektedir. İhaleye ilişkin süreçle ilgili bütün bilgiler basın yayın araçları ve resmi internet sitemizden kamuya açıklanmıştır.

5187 sayılı Basın Kanunu'nun 14. maddesine göre cevap ve düzeltme hakkının kullanılması amacıyla yazımızın bir sonraki sayınızda aynı ölçüt ve aynı puntolarla yayınlanarak kamuoyuna duyurulması önemle rica olunur.”


HER NE KADAR SORULAN SORULARIN TAMAMINA CEVAP VERİLMESE DE SESSİZLİĞİN BOZULMASI ADINA SEVİNDİRİCİ BİR GELİŞME OLARAK NİTELENDİRDİĞİMİZ BU CEVAP YAZISI İÇİN (KENDİSİNİN “KANAL 46’DA ÇIKAN HABERLERİ KAALE ALMADIĞI” ÖNE SÜRÜLSE DE BİZ BUNA İNANMIYORUZ) KAHRAMANMARAŞ BELEDİYE BAŞKANI SAYIN MUSTAFA POYRAZ İLE CEVAP YAZISINDA İMZASI BULUNAN MUSTAFA SEMERCİ’YE TEŞEKKÜRLERİMİZİ SUNARIZ. DİĞER SORULARIMIZA DA AYNI DUYARLILIK İLE CEVAP BEKLİYORUZ.

* BUGÜNE KADAR NELER YAŞANDI BİR HATIRLAYALIM: *

POYRAZ YARI FİYATINA GİDEN İHALEYİ NASIL SAVUNDU?


Kahramanmaraş Belediyesi'nin Kent Mobilyaları ihalesi 6 Nisan 2010 Salı günü öğleden sonra yeniden yapıldı. Daha önce gerçekleştirilen ve 1 milyon 275 bin liraya giden ilk ihalenin Başkan Mustafa Poyraz tarafından iptal edilmesi üzerine yenilenen ihaleye sadece ve sadece 2 firma katıldı.

İlk ihaleye ise 10 firma katılmıştı. İlk ihale 1 trilyon 275 bin liradan gitmesine rağmen ikinci ihale yıllık olarak 651 milyar liradan yani yarı fiyattan gitti. Bu konuda önünde zorlu günler bulunan AK Parti Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, 7 Nisan’daki belediye meclisi toplantısında bir hayli ilginç sözlerle yapılan işi savunmaya çalıştı. Gündem maddelerinin ele alındığı sırada MHP’li üye Erdal Haluk Yolaçan'ın sorusu üzerine Poyraz şu şekilde konuştu:

“İhale mevzuatlara uygun olarak yapıldı. Normal fiyatından da gitti. Aslında yüksek bedelli giden ihalelerde sorunlar oluyor. İşi alan firma, belediyenin parasını ödemiyor. Sonra bir sürü iş çıkıyor. Ondan sonra takip et dur. Ben şahsen belediyenin mülkünün ve kiracısının olmasına da karşı bir insanım zaten. Ya satacaksın ya da yol, park gibi şeyler yapacaksın.”

POYRAZ’IN GÖREVİ BELEDİYEYE GİRECEK GELİRİ ARTIRMAK MI YOKSA İŞİ ALAN FİRMAYI GÖZETMEK Mİ?

Başkan Poyraz’ın bu sözleri bir hayli garipsendi. Bu sözü duyanlar tepkilerini şöyle dile getirdiler: “AK Partili Belediye Başkanı Poyraz’ın görevi belediyeye girecek olan geliri artırmaktır. Ne kadar fazla para girer ise o kadar iyi olur belediye için. Madem firmaları bu kadar düşünüyorsa neden belediye mülklerinin kirasını düşürmüyor o zaman. Burada cevabını ve nedenini merak ettiğimiz bir gariplik var. Madem firma işi aldıktan sonra belediye payını yatırmıyorsa bunun belirlenmiş kuralları vardır. Adamın teminatını çözersin, sözleşmeyi iptal edersin ondan sonra da yasal takip başlatırsın. Bu kadar basit. Sağlam olmayan firmaları da ihaleye almıyorsun zaten. Üstelik geçen dönem bu işi yapan, birinci ve ikinci ihaleyi alan firmaların hep aynı kişilerin sahibi oldukları firmalar olduğunu duyuyoruz. Başkan Poyraz, bu konuda kamuoyunun aklına haklı olarak gelen soruların cevabını mutlaka açıklamalıdır.”

İKİNCİ İHALEDE NELER YAŞANDI, BİR HATIRLAYALIM:

Kamuoyunun büyük bir merakla beklediği ihale 6 Nisan Çarşamba günü öğleden sonra saat 15.00'da Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde yapıldı. İhaleyi büyük ihtimalle Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'ın yönetmesi bekleniyordu ancak Meclis ve Encümen üyesi Mehmet Hamzaoğlu ihaleye başkanlık etti. Başkan Poyraz ise sonradan gelerek ihaleye katıldı. Komisyonda üye olarak; Belediye Başkan Yardımcısı Av. Hasan Kara ile Muharrem Kırmızıkaya, İmar Müdürü Hacı Mehmet Günen, Mali Hizmetler Müdürü Aslan Akmaz ve Hukuk İşlerinden Av. Ali Bolat yer aldı.

Yıllığı 300 bin liradan olmak üzere 5 yıllığına kiraya verilecek olan kent mobilyaları ihalesinin dosya parasının 5 bin lira, geçici teminatının ise 45 bin lira olarak uygulanması ve 'Poyraz'a yakın olmayan bir ismin katılması halinde ihalenin onaylanmayacağı' şeklindeki söylenti nedeni ile ihaleye katılım çok düşük oldu.

ŞOK: BASIN DIŞARIYA ÇIKARILDI

BASINDAN VE KAMUOYUNDAN NEYİ GİZLEMEYE ÇALIŞIYORLAR?


Kültür Merkezi'nin alt salonunda gerçekleştirilen ihaleye; Şehir Işıkları Ltd. Şti. ile Alyans Grup Ltd. Şti. İsimli firmalar katıldı. İhalede ilk olarak firmaların teklifleri kapalı zarf yöntemi ile alındı. Evrakların teslim alınmasının ardından ihaleyi takip eden basın mensupları dışarıya çıkarıldı. Daha sonra açık artırmaya geçileceği sırada Belediye Başkanı Mustafa Poyraz da salona geldi. İhalenin kapalı şekilde devam etmesinin 2886 sayılı kanuna uygun bir hareket olduğu öne sürülürken, salona sadece firma temsilcileri alınarak kapıya da kimse yaklaştırılmadı.

Türkiye’deki bütün ihalelerin kanuna göre kamuya açık olarak şeffaf bir şekilde yapılmakta olduğu göz önünde bulundurulunca akıllara haklı olarak soru işaretleri geldi.

"HÂLBUKİ BAKIN 4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNU İSE NE DİYOR?

Temel İlkeler

MADDE 5. - İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.

Aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal alımı, hizmet alımı ve yapım işleri bir arada ihale edilemez.

Eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal veya hizmet alımları ile yapım işleri kısımlara bölünemez.

Bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü temel usullerdir. Diğer ihale usulleri Kanunda belirtilen özel hallerde kullanılabilir."

ŞOK....ŞOK....: BU KEZ İHALE YARI FİYATINA GİTTİ!

Elde edilen bilgilere göre; ilk olarak kapalı zarf usulü ile alınan fiyatlar şöyle oldu:

1- ŞEHİR IŞIKLARI (İstanbul) : 2 milyon 615 bin lira (5 yıllık)

2- ALYANS LTD. ŞTİ. (İstanbul): 1 milyon 500 bin 050 lira (5 yıllık)

Daha sonra geçilen ve basının alınmadığı açık artırmada ise; Alyans firması 5 yıllığına 3 milyon 255 bin lira teklif verirken, Şehir Işıkları ise 3 milyon 250 bin liradan ihaleden çekildi. Yıllık olarak hesaplandığında ise 651 bin lira ortaya çıkıyor. Hâlbuki ilk ihale bu rakamın iki katına yani; 1 milyon 275 bin liraya + KDV gitmişti.

KAHRAMANMARAŞ'IN AK PARTİLİ BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA POYRAZ'A SORDUĞUMUZ AMA BUGÜNE KADAR HER NE HİKMETSE BİR TÜRLÜ CEVAP ALAMADIĞIMIZ SORULAR İSE ŞÖYLEYDİ:

* İLK İHALE HERKESE AÇIK İKEN NEDEN BUGÜNKÜ İHALEYE BASIN BİLE SOKULMADI? YA O GÜNKÜ UYGULAMA YANLIŞ YA DA BUGÜNKÜ...ACABA HANGİSİ YANLIŞ? BÖYLECE ORTADA BİR YANLIŞLIK OLDUĞU KESİNLİK KAZANMIYOR MU? (İlk ihalenin neden basına açık olduğu konusuna henüz cevap verilmedi.)

* BU ŞEKİLDE KAMUOYUNDAN GİZLENEN BİR ŞEY Mİ VAR?

* 2886 SAYILI DEVLET İHALE KANUNU'NUN 40.MADDESİNDE; "TEKLİF MEKTUPLARINI TAŞIYAN İÇ ZAFRLAR AÇILMADAN ÖNCE, İHALEYE KATILACAKLARDAN BAŞKASI İHALE ODASINDAN ÇIKARILIR" MADDESİ BASINI DA MI KAPSIYOR Kİ SİZLER BASINI DIŞARIYA ÇIKARTTINIZ?

* EĞER İLK İHALE ONAYLANSA İDİ KAHRAMANMARAŞ BELEDİYESİ 5 YILDA TOPLAM 6 TRİLYON 375 MİLYAR LİRA GELİR ELDE EDECEKTİ. BU RAKAMIN YÜZDE 18 KDV'Sİ İSE 1 TRİLYON 147,5 MİLYAR LİRA OLACAKTI.

* BUGÜNKÜ İHALEYE GÖRE İSE; KAHRAMANMARAŞ BELEDİYESİ 5 YILDA TOPLAM 3 TRİLYON 255 BİN LİRA GELİR ELDE EDECEK. BU RAKAMIN YÜZDE 18 KDV'Sİ İSE 586 MİLYAR LİRA OLACAK.

* PEKİ, ŞİMDİ KAHRAMANMARAŞ BELEDİYESİ'NİN 5 YILDA 3 TRİLYON 120 MİLYAR LİRA CİVARINDAKİ GELİR KAYBINI VE DEVLETİN KDV KAYBINI NASIL TELAFİ EDECEKSİNİZ? (Henüz bu soruya cevap verilmedi.) (www.kanal46.com)