Kahramanmaraş Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından 3 Mart’ta yapılan Park ve Yeşil Alanların Bakım, Onarım, Koruma, Temizlik, Bordür, Parke, Kaldırım Düzenlemesi ve bunlara bağlı tesislerde hizmet alınması işi ihalesi ile ilgili süreç devam ediyor.

İhale öncesinde verilen itiraz dilekçesini red eden Kahramanmaraş Belediyesi, ihale sonrasında da verilen itiraz dilekçesini kabul etmeyince ihale Kamu İhale Kurumu'na (KİK) itiraz yolu ile taşınmış oradan da işlem düzeltilmesi kararı çıkmış, bu arada halen bu işi yapan firmanın 3 aylık iş süresinin 30 Nisan’da dolması nedeni ile tüm dünyanın İşçi Bayramı olarak kutladığı bir günde 500 civarındaki şirket işçisi ‘mecburen’ işsiz kalmışlardı. Kahramanmaraş Belediyesi şu anda Türkiye İş Kurumu'ndan temin ettiği geçici işçiler ile park ve bahçelerin bakımını yapmaya çalışıyor. Ancak kalifiye eleman eksikliği nedeni ile vasıfsız işçilerin ne kadar verimli olabilecekleri önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.

KİK’in işlem düzeltilmesi kararının ardından Şanlıurfa’nın Lider firmasının teklifini de eleyen Kahramanmaraş Belediyesi, bir alt sıradaki Diyarbakır Mars firmasının teklifini onayladı.

Dün akşam çıkan bu ‘onay’ kararı posta yolu ile ihaleye giren firmalara gönderilirken, 7 günlük tebliğ süresinin ardından 10 günlük itiraz süresi başlayacak. Söz konusu bu yasal süre içerisinde bazı firmaların itirazda bulunmaları bekleniyor.

Kanal 46 İstihbarat Servisi'nin yaptığı araştırmaya göre; teklifi onaylanan Diyarbakır'ın Mars firmasının dosyasında birçok eksiklikler bulunduğu ancak belediye ihale yetkililerinin bu duruma ve itiraz dilekçelerine kayıtsız kalarak teklifini onayladıkları öne sürülüyor. Kanal 46'nın Eksikliklerin neler olduğu yönündeki titiz araştırmaları ise sürüyor.

İHALEYE 8 FİRMA KATILMIŞTI

Belediye’nin Şekerdere Bulvarı üzerindeki hizmet binasında 3 Mart Çarşamba günü sabah saat 10.00’da gerçekleştirilen ihaleye; Kahramanmaraş’tan 2, Ankara’dan 3, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Bursa’dan da 1’er olmak üzere toplam 8 firma teklif vermişti.

Park-Bahçeler Müdür Yardımcısı Yaşar Kaymak’ın komisyon başkanlığını yaptığı ihalede teklifler kapalı zarf yöntemi ile alınmıştı. Buna göre 8 ay süreli iş için firmaların verdikleri teklif fiyatları şöyleydi:

1- (Bursa) Yavuz Selim Er – Er Müteahhitlik : 5.461.451.71 TL

2- (Kahramanmaraş) Hatsel Telekom Elk. İnş. Tic. Ve San. Ltd. Şti: 5.626.922.83 TL

3- (Şanlıurfa) Lider İnş. Tem. Gıda Nak. San. Ve Tic. Ltd. Şti.: 5.777.294.50 TL

4- (Ankara) Vadi Peyzaj İnş. Gıda Taah. Tic. Ltd. Şti.: 5.912.480.95 TL

5- (Ankara) MAH İnşaat Peyzaj Tic. Ve San. Turizm Ltd. Şti.: 5. 959.478.00 TL

6- (Kahramanmaraş) Asya Lojistik İnş. Gıda Teks. Temz.San. ve Tic. Ltd. Şti.: 5.970.095.04 TL

7- (Diyarbakır) Mars Sos. Hizm. Tic. Ltd. Şti. – Özer – Ay Tem. Peyz. Hiz. San. Ve Tic. Ltd. Şti. ortak girişim: 5.998.776.36 TL

8- (Ankara) Arcan Sos. Hizm. Temz. İnş. Tci. Ltd. Şti.: 6.073.728.44 TL

TEKLİF VEREN 8 FİRMADAN 5’İ ‘YUVARLAMA’ YÜZÜNDEN ELENMİŞTİ

8 firmanın tekliflerini alarak inceleyen Yaşar Kaymak başkanlığındaki İhale Komisyonu, bunlardan 5’inin fiyat tekliflerini aritmetik hesaplamadaki ‘yuvarlama’ kıstaslarına uymadıkları gerekçesi eledi.

Buna göre; ihalede geriye Şanlıurfa’nın Lider, Diyarbakır’ın Mars ve halen bu işi yapmakta olan Ankara’nın Arcan firması kaldı. KİK mevzuatına göre; hesaplama yapılırken KDV’lerdeki rakamların yukarıya, hizmet alım fiyatlarındaki küsuratlı rakamların da aşağıya yuvarlanmasına dikkat edilmediği için 5 firmanın teklifinin kabul edilmediği öne sürüldü.

Kahramanmaraş’ın Hatsel firmasının 1 kuruşluk hesap hatası nedeni ile teklifinin kabul edilmediğini belirten belediye yetkilileri, söz konusu bu 1 kuruşluk hata nedeni ile üste çıkan diğer firmanın teklifi ile Hatsel’in teklifinin arasındaki fiyat farkının tamı tamına 150 bin lira olduğuna dikkat çekmişlerdi. (www.kanal46.com)