Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Dairesi Başkanı Seyfettin Ersoy, yaptığı açıklamada hacı adaylarına kayıt işlemleri ile ilgili önemli bilgiler verdi ve simsarlara karşı uyardı. “

DİYANET-ACENTE AYRIMI YAPILMAYACAK

Bu arada daha önce de hacı adaylarına Diyanet'ten "Hac'ca bizimle gitmezseniz, acentelere başvurursanız size garanti veremeyiz" tarzında açıklamalar yapıldığı iddia edilmişti. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da kuralarda Diyanet-acente ayrımı yapılmadığını belirtmiş ve Hacı adaylarına güvence vermişti.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Dairesi Başkanı Seyfettin Ersoy yaptığı açıklamada hacı adaylarına önemli uyarılarda bulundu. Ersoy, Hac işlemlerinin işleyişindeki bazı değişiklikleri anlatarak Hacıları simsarlara karşı uyardı.

HACILAR DİKKAT ETSİN

Ersoy, mağdur olmamaları bakımından vatandaşlarımızın, kayıt yaptırmak istedikleri Diyanet veya acente organizasyonlarına ait hac tipleriyle bunların özellikleri ve ödeyecekleri ücret konusunda ilgililerden detaylı bilgi almaları, bu konudaki broşür, afiş ve ilanları iyice tetkik etmelerini istedi.

İleride herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmamaları için vatandaşlarımızın, kayıt sıraları gelmediği halde kendilerini kaydetmek isteyenlere veya 3 aylık adı altında hacca götürme vadinde bulunanlara itibar etmemelerini isteyen Ersoy önemli uyarılar yaptı.

Hac kaydı yapmaya yetkili acentelerin isimlerinin il müftülüklerine bildirildiğini belirten ve hacı adaylarının Hac simsarlarına karşı uyanık olmasını isteyen Ersoy, “Hacı adayları firmalarla ilgili bilgileri mutlaka müftülüklerimizden öğrensinler” dedi.

İŞLEMLER İL MÜFTÜLÜKLERİNDE YAPILACAK

Ersoy, geçtiğimiz yıllarda ilçe müftülüklerinin da hac işlemleri yaptığını hatırlatarak bunun bazı karışıklıklara sebep olduğunu kaydetti. Bu yıl hacıların sadece il müftülüklerine başvuracaklarını söyledi. İstanbul’da ise İstanbul Müftülüğü’nün yanı sıra Bakırköy, Kadıköy ve Üsküdar Müftülüklerinin işlem yapacaklarını söyledi.

2007’YE YANSIYAN HAC RAKAMLARI

-Hac’da çalışma izni alan tur acentesi sayısı geçen yıla göre hemen hemen iki kat arttı ve 250’ye çıktı.

-Bu yıl yeni kayıt yaptıranlarla birlikte toplam 671 bin 119 kişi hacca gitmek için müracaat etti. Kayıt sonuçlarına göre; kayıt yenileten ve ön kayıt yaptıran hacı adaylarından toplam 348.493’ü kadın, 322.626’sı erkek, genel yaş ortalaması ise 56.

-Türkiye’ye tanınan hacı kontenjanı 70 bin, ama Diyanet İşleri Başkanlığı ek kontenjanla bu rakamı 100 binin üzerine çıkarmayı hedefliyor.

-2005 yılında kayıt yaptırıp da hacca gidemeyenlerin kuraya tabi tutulmadan refakatçileri ile birlikte hacca gitmeye hak kazandı. Bunların sayısı refakatçilerle birlikte 50.701’i buluyor.

-Bu yıl her ilin kontenjan sayısı belli olacak. Konuyla ilgili her bilgi müftülüklerden alınabilecek.

HAC KAYIT İŞLEMLERİNDE SÜREÇ ŞÖYLE İŞLEYECEK

1) Hac kesin kayıtları 20 Temmuz 2007 tarihlerine kadar sürecek.

2) Kayıt yeniletenler ile ön kayıt yaptıranlardan il bazında sırası gelenler, öncelikle il müftülüklerine müracaat edecek, bunlardan Diyanet organizasyonlarına kayıt yaptırmak isteyenlerin kayıtları il müftülüklerince yapılacak, acente organizasyonunu tercih edenlere ise il müftülüklerince “Acenteye Kesin Kayıt Yaptırabilir” belgesi verilecek.

3) “Acenteye Kesin Kayıt Yaptırabilir” belgesini alan hacı adayı, hac kaydı yapmaya yetkili acentelerden birisine kaydını yaptırabilecek. Belgeyi almayan hiçbir hacı adayının kaydı yapılmayacak.

4) Belge alanlardan hacca birlikte gitmek isteyenlerin isimleri aynı belgede yer alacak ve kayıtları da birlikte yapılacak.

5) Kesin kayıtlar esnasında hacı adaylarına yönelik herhangi bir telkin, zorlama ve yönlendirme yapılmayacak, hacı adaylarını beklentiye sevk edecek, hac tipleri için öngörülen hizmetler dışında yerine getirilemeyecek abartılı vaatlerde bulunulmayacak.

6) Müftülükler ve kayıt yapacak acenteler; vatandaşlarımızı, kesin kayıttan önce kayıt yaptıracakları hac tipleri, bu tiplerin özellikleri Mekke ve Medine’de iskan edilecekleri bina ve otellerin standardı, mesafesi, sunulacak hizmet, hacda kalınacak süre ve tercih edilecek hac tipine göre alınacak ücretler konusunda detaylı bir şekilde bilgilendirecek.

7) Belirtilen hususlar acentelerin hacı adaylarıyla yapacakları ferdi sözleşmede ayrıntılı bir şekilde yer alacak.

“DİYANET-ACENTE AYRIMI YAPILMAYACAK” GÜVENCESİ

Bu arada daha önce de hacı adaylarına Diyanet'ten "Hac'ca bizimle gitmezseniz, acentelere başvurursanız size garanti veremeyiz" tarzında açıklamalar yapıldığı iddia edilmişti. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da kuralarda Diyanet-acente ayrımı yapılmadığını belirtmiş ve Hacı adaylarına güvence vermişti.

(Haber5)