AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanlığı tarafından düzenlenen ''Ortak Akıl” Çalıştay’ına kadınlar adına katılan Kadın Girişimciler Derneği (KAGİD) Başkanı Hatice Koç, toplantıların Kahramanmaraş’ın gelişmesi açısından önemli bir adım olduğunu söyledi.


Aynı zamanda şehir plancısı olan KAGİD Başkanı Koç Çalıştay’la ilgili değerlendirmelerini şu şekilde aktardı: “Her şeyden önce “Kahramanmaraş’ı Yeniden Hayal Etmek” adıyla yapılan “Ortak Akıl Platformu” toplantısı Kahramanmaraş’ta ve Türkiye’de bir ilk olarak yer almıştır.


Bu tür toplantılar daha önce de yapılmış olsa da bu toplantıya hem katılım düzeyinin yüksekliği hem de yapılış şekliyle baktığımızda bunun bir ilk olduğunu söyleyebiliriz.


Toplantı Kahramanmaraş Milletvekilleri, Ak Parti il ve ilçe temsilcileri, ilçe belediye başkanları, ilgili kurumlar, sivil toplum temsilcileri yanında bakanlık düzeyinde katılımlar ile gerçekleşmiştir. Bunun değerinin farkında olarak temeli atılan bu çalışmayı istikrarlı ve planlı olarak devam ettirmek Kahramanmaraş’ın makûs kaderini de değiştirecektir.


Yapılan toplantıda Kahramanmaraş’ın ulaştırma, kalkınma, çevre ve şehircilik, sağlık ve enerji alanlarında sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. Bu konularda sunumlar yapıldı ve öncelikleri belirlenerek raporlandı. Bütün bunlar sonuç bildirgesi olarak bir kitapçık haline getirilerek de somutlaştırıldı. Bu çalışmaya emeği geçen herkese dernek olarak teşekkürü borç biliriz.”


Çalıştay’ın, milletin temsilcileri ile halk arasında bir köprü oluşturduğunu ifade eden Koç; “Yerel ve ülke demokrasimizin gelişmesi adına da bir adımdır. Örnek bir çalışmadır. Bakanların buraya gelmesiyle bu çalıştayın ilk defa burada yapılması artık Kahramanmaraş’ın önemsendiğini de gösterir. Ve sorunlar ilk ağızdan dinlenildi ve görerek analiz edildi. Bunlar önemli adımlardır. Bu yolla kentimize yatırımların daha hızlı gelmesi de hedeflenmektedir” dedi.


Koç, yapılan çalıştayın devamlılığı ve verimliliği için tüm Kahramanmaraş halkının katılımını sağlamak gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:


“Örneğin bu konuda belediyemiz bir web sitesi oluşturup ve bu site üzerinden halkın görüşleri alınabilir. Daha detaylı yapılacak çalışmalarda anketler yoluyla da halkın katılımı sağlanabilir. Bu katılım aslında yerel yönetimlerin çalışmalarını da kolaylaştırır. Sonuçta Kahramanmaraş’ın kaderi belirlenecekse bu konuda görüşleri olan insanlarında fikirleri alınmalı. Bu yolla çok cazip fikirlerde elde edilebilir.


Şehircilik konularında doğru kararlar verilebilmesi için kentimizdeki şehir plancılar temsilciğinin daha aktif hale gelmesi gerekmektedir. Şehir adına kararlar veriliyorsa şehir plancıları da buna dâhil edilmelidir.


STK’lar ortak bir komisyon kurarak vaat edilen talepleri takip edebilirler.”


Koç, bundan sonraki Çalıştay’da konu olarak, turizm, aile ve sosyal politikalar bakanlığı, öncelikli çalışma konuları olması gerektiğini ifade ederek şu açıklamada bulundu:


“Çünkü Kahramanmaraş’ın sosyal yapısını canlandırmak ve işsizlik sorununu çözmek açısından bu bakanlıklarla ortak bir çalışma yapılmalıdır.


KAGİD olarak bu dezavantajlı gruplara yönelik projelerimiz var. Bu projelerimizi hayata geçirmek adına bakanlıklara sunmak istiyoruz. Öncelikle Kahramanmaraş’ın modern bir şehir yapısına sahip olabilmesi için sosyal çöküntü alanlarının hem kentsel dönüşüm projeleri ile hem de sosyal projelerle çözümlenmesi gerekiyor. Çarpık kentleşmenin önüne geçmek için yapılacak çalışmaları çevre ve şehircilik bakanımızla paylaştım ve bu konuda bir rapor hazırlamam istendi. Bu raporu en kısa zamanda bakanlığımıza sunacağız. Bu nu gerçekleştirdiğimizde çarpık yapılaşma ve kentleşmenin önüne geçeceğimizi düşünüyorum. Aynı zamanda bakanımız bu projenin tüm Türkiye’de uygulanabileceğini söyledi.”


12 Haziran 2011 seçimlerinde AK Parti’den Kahramanmaraş milletvekili aday adayı olan Hatice Koç, dernek olarak Kahramanmaraş’ın gelişmesi açısından yapılan her tür çalışmada yer alacaklarını da önemle vurgulayarak; “Yapılan Çalıştay’a emeği geçen herkesi kutluyor ve teşekkür ediyoruz.” ifadesini kullandı. (Kaynak: Özgür Haber / www.kanal46.com)