İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler, düzenledikleri operasyonla özellikle kırsal kesimde yaşayan erkekleri kandırarak hileli evlilik yapıtırdıkları öne sürülen çeteyi çökertti.

Yirmi ilde eşzamanlı olarak düzenlenen 'Sandık' operasyonu ile 50'ye yakın şüpheli gözaltına alındı. Balıkesir merkez olmak üzere İstanbul, Ankara, Sakarya, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Trabzon, Kırıkkale, Sivas, Ordu, Çorum, Nevşehir, Zonguldak Kastamonu, Bartın, Antalya, Karabük ve Kahramanmaraş'ta daha önce belirlenen adreslere polis ve jandarma ekipleri operasyon düzenledi.

Balıkesir Jandarma Komutanlığı'nın uzun süredir teknik takip yolu ile izlediği şüphelilerin Balıkesir başta olmak üzere birçok ilde zengin, dul, yaşlı ve bekar erkeklere para karşılığında evlenmek vaadi ile kadın ayarladığını tespit etti. Jandarmanın yaptığı araştırmada çete üyelerinin kadınları, nikahlı ve nikahsız olmak üzere evlendirdiklerini, evlenen kadınların, eşlerinin güvenini kazandıktan sonra ziynet eşyaları ve hediyelerle birlikte suç örgütü üyelerine geri kaçtıkları bilgisine ulaştı. Yüksek miktarda haksız kazanç elde ettikleri saptanan şüphelilere yönelik operasyon düzenleyen Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı ekipleri 20 ilde 15'i kadın 50'ye yakın şüpheliyi gözaltına aldı.

Alınan bilgiye göre bir süre önce Balıkesir Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde meydana gelen bir kavga sonucu olayın peşini bırakmayan jandarma ekipleri, aylar süren teknik ve istihbarat takibi sonunda operasyon gerçekleştirdi. Ankara'dan Balıkesir'e gelerek yeni bir evlilik yaptırmak isteyen ve örgütün elebaşı olduğu iddia edilen şüpheli R.S. suçüstü yakalandı. Balıkesir Plevne Mahallesi'nde düzenlenen operasyonda R.S., 60 yaşlarındaki zengin bir adama kadın ayarlarken yakalandı. Jandarma ekiplerinin yaptığı aramada R.S. ile birlikte evden çıkan 3 kadın gözaltına alındı. Suç örgütünün evlenme vaadi ile kandırdığı erkeklere bütçesine göre kadın ayarladığı tespit edildi. Balıkesir'in İvrindi ilçesinde yapılan bir evlilikten 25 bin lira haksız kazanç elde ettiği saptanan A.K.'nın örgüt üyelerine geri dönerek 1'i resmi olmak üzere 5 dini nikahlı eşi olduğu belirlendi.

Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin düzenlediği 'Sandık' operasyonunda mağdur olan erkeklerin bazılarının çeşitli televizyon kanallarında yayın yapan kadın programlarına çıkarak eşlerini kaybettikleri ya da eşlerinin altınları alarak kaçtıkları yönünde müracaatları olduğu ifade edildi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor. (CİHAN)