Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Büro Memur-Sen Kahramanmaraş Şubesi Basın Sözcüsü Ömer Akpınar’ın Basın Açıklaması şöyle:

“Yıllardır uygulanan adaletsiz ücret politikaları yüzünden İçişleri Bakanlığı personeli mağdur edilmektedir. İçişleri ve Adalet Bakanlığı Personelleri adına koordineli çalışmayı, mağduriyetlerinin giderilmesi için bütün Türkiye çapında Büro Memur-Sen’in başlattığı sendikal hareketle birlikte, İl Özel İdaresi binasının önünde yaptığımız basın açıklaması ve imza kampanyası ile kentimizde de gündeme getirmiştik.

Özellikle taşrada fedakârca çalışan Yazı İşleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri, Sivil Savunma Çalışanları ve diğer büro çalışanlarının hakkını aramak hususunda, küçük kurum veya büyük kurum diye ayırım yapmadan çalışmalarımızı sürdürdük.
Mülki idare Amirliğine bağlı olarak çalışan memurların hiçbir ek ödemesinin olmaması nedeniyle, bu memurların başka kurumlara geçme hususunda başvurularının yoğunlaştığı bir gerçektir.

İçişleri Bakanlığı çalışanlarının yıllardır çıplak maaş aldıklarını, her platformda gündemde tuttuk. Yaptığımız eylem ve söylemler nihayet ses getirdi. Ücret yönünden mağduriyeti bir türlü giderilemeyen İçişleri Bakanlığı çalışanlarının mağduriyetini sona erdirmek için, Sendikamız yıllardır yoğun bir şekilde mücadele verdi ve bu çalışmalar neticesinde nihayet ilk defa ciddi bir adım atıldı.

Konuyla ilgili olarak Genel Merkez Yönetim kurulumuzun ziyaret ettiği Personel Genel Müdürü Mustafa YAMAN, çalışanların ek ödeme alması için ellerlinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade etmişti.

Bu ziyaretin akabinde, TBMM’nde içişleri Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü 27 Kasım 2006 görüşmelerini müteakiben bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Sayın Abdulkadir AKSU, Genel İdare Hizmetleri sınıfında çalışanlarına da ek ödeme verileceğini beyan etti. Bu doğrultuda İçişleri Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında görev yapan personele ek ödeme verilmesi ile ilgili “3152 Sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun’a bir madde eklenmesi için verilen teklif” 14 Aralık 2006 tarihi itibariyle TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna gelmiş bulunmaktadır. Kurum çalışanları şimdiden Ankara’dan gelecek müjdeli haberleri bekliyorlar.

Bu yasayla birlikte eşgüdümlü olarak Yurtiçinde ve yurtdışında ülkemizi başarıyla temsil eden Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliklerinin ve Ekip Çalışanlarının görev tanımlarını ve Çalışma usul ve Esaslarını belirleyen yönetmeliklerinin yeniden düzenlenerek “İş Riski Tazminatları”nın verilmesinin en doğal hakları olduğu kanaatini taşımaktayız. Bugün basit bir arazi keşfi için yolluk bedeli alan devlet memurlarına mukabil risk taşıyan Sivil Savunma faaliyetleri için iş riski tazminatının olmaması düşündürücüdür.

İçişleri Bakanlığı çalışanları aleyhine olan Gelir dağılımındaki bu adaletsizliğin giderilmesi için Atatürk’ün devlet anlayışına egemen olan “Adalet mülkün temelidir” vecizesi yol göstericidir. Bu ifadeyle ölümsüzleşen Mülk’ün terminolojik anlamı devlettir. Devletin çalışanlarının maaşları ve hakları arasındaki eşitsizlik, sosyal barışı ve çalışma barışını bozmaktadır.

Anayasanın 55. maddesinde “ücret emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal güvenlik yardımlarından yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır” hükümleri yer almaktadır. Anayasal güvence altına alınan çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve diğer kurumlarla eşitlenmesi için artık yasal düzenleme kaçınılmaz olmuştu. Necip Fazıl’ın:
“Allahın on pulunu bekleyedursun on kul.
Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul.” ifadesiyle ücret dağılımındaki eşitsizliğe dikkati çekmek ve giderilmesini talep etmek, biz sosyal tarafların vazgeçilmez görevidir.
Sayın Bakanımızın yaptığı açıklamayı takdirle karşılamakla birlikte, yıllardır hak ettiği halde bir türlü bordrosuna yansıtılmayan mali haklarını gecikmiş adaletin tecellisi olarak görmekteyiz. Her türlü adaletsizliğin giderileceği ümidini kaybetmeden, çalışmalarımızı başka kurumların çalışanları için de devam ettirmekteyiz. Bu kurumlar ise Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adalet Bakanlığı çalışanlarıdır. “Her şey insan için” anlayışıyla bu çalışmalarımızda her kesimdeki çalışanların desteklerini ve duyarlılıklarını bekliyoruz.
Kamuoyuna duyurulur.” (www.kanal46.tv)