Kahramanmaraş'ta 1978 yılında yaşanan kanlı olayların 33. yıldönümü çerçevesinde 24 Aralık'ta düzenlenecek miting için polis güvenlik önlemlerini artırdı. Terör örgütü PKK'nın ve DHKP-C'nin şehirde halkı tahrik edecek eylemler gerçekleştireceği bilgisine ulaşıldı. Şehirdeki kanaat önderleri ise fitne ve fesat tohumu ekmeye yönelik girişimlerin karşılık bulamayacağını belirtti.



Kahramanmaraş, 1978'deki kanlı olayların 33. yıldönümünde yapılacak miting için alarma geçti. Yetkililer, 33 yıldır ilk kez geçen yıl olaylı bir miting yapıldığına, bu yılki miting sırasında da Dersim tartışmaları bahane edilerek Alevi ve Sünni vatandaşların karşı karşıya getirilebileceğine dikkat çekiyor. Eski acıların üzerinden olay çıkarılmaya çalışıldığını belirten şehrin ileri gelenleri ile Alevi kanaat önderleri, mitingin yapılmaması gerektiğini ısrarla dile getiriyor. Vali Şükrü Kocatepe, şehrin Alevi'si, Sünni'si, Kürt'ü, Türk'üyle bu tartışmaları geride bırakarak büyümeye odaklandığını belirtiyor.


Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, "Şehrin gündemi çok farklıyken şimdi birileri çıkmış 78 olaylarını yeniden hatırlatmak istiyor. Şehrimizde miting isteyen bu kuruluş ve kişiler Avrupa'dan, Ankara'dan buradaki kardeşlerimize baskı yapıyorlar. Ancak buradaki Alevi kardeşlerimiz kesinlikle böyle bir şeye taraftar değiller." diyor. Kahramanmaraşlıların, acı günleri hatırlayıp barışın ve huzurun bozulmasını istemediğini anlatan Vali Kocatepe, şöyle konuştu: "Biz şu anda el ele, kol kola, gönül gönüleyiz. Alevi Sünni burada kardeşçe yaşamını sürdürüyor. Dışarıdan gelip de huzurun bozulmasını istemiyoruz. Devletin temsilcisi olarak, halkın huzurunu bozacak girişimlere hiçbir şekilde fırsat vermeyeceğiz."


Kahramanmaraş Alevi Erenler Derneği Başkanı Müslüm İbili de, şehirde gerginlik değil, kucaklaşma istediklerini belirterek Ortadoğu'da yaşananları örnek gösteriyor. Alevilerin asla PKK'nın yanında yer almadığını kaydeden İbili şöyle konuşuyor: "Hepimiz kardeşiz. Derin güçler mi dersiniz, karanlık güçler mi dersiniz, bunlar Maraş üzerine bir provokasyon yapmışlardır. Hizbullah ve PKK gibi unsurlar isim değiştirip, bizi parçalamanın yolunu aramış, bu tür olaylarla toplumun huzuru bozulmak istenmiştir. Artık yeter, insanlarımız bu oyuna gelmesin."


Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi dedesi Ali Ekber Yurt, barış içinde yaşayan insanlar arasında yeni bir acı yaşanmaması gerektiğini belirterek sağduyu çağrısı yaptı. Türkiye'nin en yaşanılan şehirlerinden biri haline gelen Kahramanmaraş'ın bir daha benzer oyunlara gelmeyeceğini ifade eden Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, "İki taraftan da garip insanlar zarar gördü. Bunu kimse tasvip etmiyor. Bir insan bir yerden bir defa ısırılır. Biz bir defa yara aldık. İkinci yaraya K.Maraş izin vermez. Aramıza nifak tohumları, fitne fesat tohumları ekemezler." diyor.


FEHMAN HÜSEYİN'DEN EYLEM TALİMATI


Terör örgütü PKK'nın askerî kanat sorumlusu Fehman Hüseyin'in, Kahramanmaraş'ta yaşanan kanlı olayların 33. yıldönümü çerçevesinde 24 Aralık'ta düzenlenecek mitingde eylem yapılması yönünde talimat verdiği öğrenildi. Fehman Hüseyin'in, yaptığı telsiz konuşmalarında, örgüt mensuplarına Kahramanmaraş'ta yapılacak etkinliklerle ilgili görüşler aktardığı ifade ediliyor. Emniyet güçleri, Alevi-Bektaşi Federasyonu'nun organize edeceği mitingde DHKP-C'nin Devrimci Alevi Komitesi (DAK) tarafından oluşturulacak grupların, başta İstanbul olmak üzere çevre illerden kaldırılacak otobüslerle Maraş'a götürüleceğini ve oradaki halkı tahrik etmek için eylemler yapacağını da belirtiyor. (Kaynak: Zaman Gazetesi)