Dünyada ve Türkiye’de madalyalı ilk şehir olan Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl dönümü törenlerle kutlanıyor.


Bugünkü ilk törende Atatürk Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenkler sunuldu. Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Şeyhadil Mezarlığı'nda bulunan Şehitlik bölümüne geçildi. Şehitler için saygı atışının ardından protokol üyeleri, vatandaşlar ve şehit yakınları şehitlerin mezarına çiçek bırakarak dualar etti.


Daha sonra, milli mücadelede şehit düşenler için yaptırılan Şehitlik Anıtı'na geçildi. Burada da dualar okundu ve anıta çiçek bırakıldı.


Kahramanmaraş milli mücadelesinin önemli isimlerinden biri olan Yüzbaşı Yörük Selim'in torunu Ferit Öcalmaz ilk kez Kahramanmaraş'a gelerek dedesinin mezarını ziyaret etti. Öcalmaz, medya mensuplarına yaptığı açıklamada, ilk kez Kahramanmaraş'a geldiğini ve çok duygu yüklü olduğunu söyledi.


Kurtuluş Bayramı törenlerini TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in de izlemesi bekleniyor…


Onur ve gururun 92. yıldönümü..


Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümü, valilik ve belediyenin hazırladığı programlarla kutlanıyor.


Anadolu'da milli mücadele ateşini yakan ve 12 Şubat 1920'de kendi kendini kurtaran şehir olarak tarihe geçen Kahramanmaraş, Fransız işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümünü kutluyor. Kurtuluş etkinliklerinin kapsamını her geçen yıl biraz daha genişleten Kahramanmaraş Belediyesi ve valilik bu yıl da çok sayıda kültürel, sanatsal ve spor faaliyeti düzenliyor.


Geçen Pazar günü 6. Uluslararası Güreş Turnuvası ile başlayan kurtuluş etkinlikleri, 12 Şubat Pazar gününe kadar devam edecek. Hafta boyunca tüm ev ve işyerleri bayraklarla donatılırken, belediye anons bürosundan da kahramanlık türküleri ve mehter marşları dinletiliyor. KSÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Doğan tarafından verilen konferansla kurtuluş ve kurtuluşta öne çıkan simalar anlatıldı.


Resim sergileri, tiyatro gösterileri ve mevlit programlarının da yapıldığı kurtuluş etkinliklerinde, bu yıl ilk kez Milli Piyango çekilişi de yer aldı. 9 Şubat'ta Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde yapılan çekilişte, Kahramanmaraşlı sanatçı Kıraç ve TRT ses sanatçıları da konser verdi. 11 Şubat günü gerçekleştirilen etkinliklerde ise Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılıp Sütçü İmam'ın mezarı ile şehitlik ziyaret edildi. Aynı gün gerçekleştirilecek diğer bir programda da tarihi Bayrak Olayı canlandırılıp mehteran gösterisi sunuldu.


11 Şubat gecesi Trabzon Bulvarı üzerinde yapılacak programlarda ise Sütçü İmam Olayı ve Abdal Halil Ağa olayları sahnelenecek. Programlar Grup Ayna konseri ve havai fişek gösterisi ile son bulacak.


12 Şubat Pazar günü Trabzon Bulvarı üzerinde düzenlenecek törende ise Vali Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve Garnizon Komutanı Sadık Yıldız halkın bayramını kutlayacak. Başkan Poyraz'ın kırmızı şeritli istiklal madalyasını al bayrağa takmasıyla devam edecek törende askerler ve mahalli çeteler resmi geçit yapacak. Kurtuluş programları TRT Belgesel kanalında yayınlanacak "Kurtuluş Yolunda Maraş" belgeseli ile son bulacak. 


Bu vesile ile Maraş’ı Kahraman yapanları bir kez daha hayırla ve minnetle anıyoruz.