Ankara 14. İdare Mahkemesi, “idarenin keyfi atamalarının” önüne geçecek bir karara imza attı. Mahkeme, görevinden daha alt konumdaki bir göreve atanan memurun başvurusunu haklı bularak, “Atamalarının kamu yararı ve hizmet gerekleri sınırları içinde kullanılmasının gerektiğini” vurguladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesinde 14 yıl Şube Müdürü olarak görev yapan davacı, üç yıllık yurt dışı görevinin ardından Açıköğretim Lisesine İngilizce öğretmeni olarak atandı.

Memur, söz konusu atamanın şube müdürlüğü ve yurt dışında bulunduğu yönetim görevlerinin altında olduğunu ifade ederek dava açtı. Davacı ayrıca, söz konusu işlemin kamu yararına uygun olmadığını da ileri sürdü.

Davayı görüşen Ankara 14. İdare Mahkemesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan “Kurumlar, memurlarını meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilirler” hükmünü anımsattı.

Ancak, söz konusu hükmün idareye keyfi atama yetkisi vermediğinin altının çizildiği kararda, atamaların kamu yararı ve hizmet gerekleri sınırları içinde kullanılmasının gerektiği vurgulandı.

Kararda, memurun görev süresinin ve yetkinliğinin göz önüne alındığında lise öğretmenliğine atanmasının hukuka uygun olmayacağı belirtildi.

Mahkeme, memurun söz konusu işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faizi ile birlikte kendisine ödenmesine ve davacının durumuna uygun bir kadroya atanmasının idare tarafından gerçekleştirilmesini hükmetti. (Hürriyet)