Türkiye genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle birçok bölgede çiftçi endişe yaşarken, Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesindeki Sağlık Ovası'nda buğday ekimi arttı.


KAHRAMANMARAŞ (AA) - Türkiye genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle birçok bölgede çiftçi endişe yaşarken, Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesindeki Sağlık Ovası'nda buğday ekimi arttı.


Türkoğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan kuraklık sonucu bölgenin yeterli yağış almadığını belirterek, 40 yıldır su altında kalan arazilerin bu yıl ilk defa üretime açıldığını söyledi.


Bölgedeki Gavur Gölü'nün, 1964 yılında sıtmayla mücadele ve tarım alanı elde etmek amacıyla kurutularak tarım arazisine dönüştürüldüğünü belirten Karaca, "Yapılan çalışmalarla göl suyu büyük kanallarla Aksu ve Ceyhan nehrine bağlanmış, kurutma çalışmaları sonrası yaklaşık 90 bin dönüm tarım arazisi elde edilerek Sağlık Ovası adı verilmiş" dedi.


Buna rağmen yaz aylarında kuruyan arazilerin kışın meydana gelen yağışlar nedeniyle tekrar göl halini almaya devam ettiğini anlatan Karaca, "Arazilerindeki suların çekilmesiyle birlikte yaz aylarında çiftçilerimiz taban suyu olduğu için mısır, domates ve salatalık gibi çeşitli ürünleri susuz bir şekilde üretebiliyor" diye konuştu.


40 yıl sonra buğday ekildi


Uzun yıllardır baskınlar nedeniyle kış aylarında işlenmeyen arazilere yaklaşık 40 yıl aradan sonra ilk defa buğday ekimi yapıldığını ifade etti.


Daha önce böylesine kurak bir kışla karşılamadıklarını dile getiren Karaca, şöyle konuştu:


"Bu yıl yağmurların az yağmasının etkisiyle alanda su yok. Normal şartlarda bu mevsimde buraların suyla dolması gerekiyordu ancak şu anda traktörler çalışıyor. Çiftçiler ekim için hazırlıklarını sürdürüyor. Yaklaşık 20 bin dönüm arazi ekildi. Bu rakamın 40 bin dönüme ulaşacağını tahmin ediyoruz. Kuraklıktan dolayı yıllardır ekilemeyen ovada buğday ekiyoruz. Bir nevi bu kuraklık 'Gavur Gölü çiftçilerine yaradı' diyebiliriz."


Çiftçilerden İbrahim İnce de bu yılki düşük yağışa bağlı olarak arazilerinin su basmamasının kendilerini umutlandırdığını belirterek, "Traktörle işlediğim arazi normal şartlarda adeta denizi andırıyordu" dedi.


Ali Okumuş da 1964 yılından bu yana bölgede çiftçilik yaptığını ifade ederek, hiç böyle bir kuraklık görmediğini kaydetti. 


Tahliye kanalında balıkçılık yapan Ökkeş Oğul ise "Traktörlerin çalıştığı arazilerde normalde kayıkla balık avlıyorduk. Bu sene hiç bir yerde su yok, her yer kurudu" diye konuştu.


(AA)