Canlı hayvan kilogram fiyatlarında yaşanan artış, kurbanlıklara da yansıdı. Erkek dana kurbanlığın 15 TL’ye ulaşan canlı kilogramı, kurban hisselerinin 1000-1.500 TL arasında değişmesine neden olurken, küçükbaş hayvanlar ise 600 ila 800 TL’den alıcı bekliyor.


Bölgenin tek canlı hayvan satış noktası olan Elbistan Belediyesi Hayvan Borsası, Kurban Bayramı’na yaklaşık 3 hafta kala en hareketli günlerini yaşıyor. Kurbanlık almak isteyen vatandaşlar, hayvan borsasının yolunu tutuyor.


Az da olsa kıran kırana pazarlıkların yaşandığı Hayvan Borsası’nda her keseye uygun kurbanlıklar alıcısını bekliyor. Bazı satıcılar, özenle besleyip büyüttükleri kurbanlıklar için araba fiyatında değer biçiyor.


Bu yılki kurbanlık fiyatlarının durumuna ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Elbistan Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bedir Ergüç, et fiyatlarındaki yükselişin doğal olarak kurbanlık fiyatlarının da artmasına neden olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz yıl 12,5 lira olan canlı kurbanlık dana kilogram fiyatının bu yıl 2,5 lira arttığını ifade eden Ergüç, bunun da kurbanlık fiyatlarında yüzde 20-30 gibi bir artışa yol açtığını kaydederek, “Erkek dana kurbanlık etmek isteyen vatandaşlarımız hisse için bin liranın üzerinde bir rakam ödeyecekler” diye konuştu.


ERKEK DANA CANLI KİLOGRAM FİYATI 15 TL


Alım-satımdaki asıl yoğunluğun önümüzdeki haftadan itibaren başlamasını beklediklerini hatırlatan Elbistan Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bedir Ergüç, kurbanlık fiyatları ile ilgili olarak şunları söyledi:
“Kurban Bayramı’na 1 aydan az bir süre kaldı. Kurbanlık piyasası da yavaş yavaş oluşuyor. Bilindiği gibi ülkemizde canlı hayvan fiyatlarında ciddi bir artış söz konusu. Bu da doğal olarak kurbanlık fiyatlarına yansıyor. Şuanda oluşan ilk rakamlara baktığımızda geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20-30 gibi bir artış görüyoruz. Erkek dana kurbanlıklarda canlı kilo fiyatı 12,5 TL’den 15 liraya yükseldi. Düvelerde ise bu rakam 12 TL’den 14 TL’ye çıktı. Kurbanlık sığırın fiyatı ise kilogram başına 12 TL olacak. Bu da hisse fiyatlarının yükselmesini sağlayacak. Geçtiğimiz yıl 800-1000 TL arasında değişen hisse fiyatı, bu yıl 1000 liranın üzerine çıkacak. Hayvanın durumuna göre bin 500 TL’ye kadar da ulaşacak. Küçükbaş kurbanlıkların fiyatlarında da belli oranda artış söz konusu.”


KURBANLIK SIKINTISI YOK


Elbistan’da küçükbaş ile büyükbaş hayvan üretiminde sıkıntı yaşanmadığını ve Kurban Bayramı’na yetecek hayvan stoku bulunduğuna değinen Ergüç, “Elbistan’da kurbanlıkta sıkıntı yok, elimizde yeteri kadar kurbanlık mevcut. Bu yıl hem küçük hem de büyükbaş hayvan sayımız yeterli. Vatandaşlarımız gönül rahatlığı içerisinde kurbanlarını kesecek. İlçemize özellikle Güneydoğu Bölgesi’nden küçükbaş hayvan girişleri geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da olabilir. Vatandaşlarımız ‘ucuz’ olduğu için bu hayvanları tercih etmesinler. Bu tür hayvanların yasadışı yollardan ülkemize sokulmuş ya da bir hastalık taşıyor olabilir. İlçemizdeki bütün kurbanlıklar kayıtlıdır ve sağlık kontrolleri düzenli olarak yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için yerli hayvanları ya da küpesi ve diğer resmi evrakları bulunan hayvanları tercih etsinler” hatırlatmasında bulundu.


"GELENLER ALICI DEĞİL BAKICI"


Bin bir güçlükle yetiştirdikleri hayvanlarına alıcı bekleyen besiciler ise, satış yapamadıklarına işaret ettiler. Hayvan Borsası’ndaki canlılığın bayrama yaklaştıkça artmasını beklediklerini anlatan besiciler, “Şimdilik pazar sakin. Alan-satan az. Tek tük pazarlıklar oluyor ama pazara gelenlerin çoğu da alıcı değil ‘bakıcı’. Fiyatları merak ediyorlar. Piyasayı kontrol ediyorlar. İnşallah bayrama yaklaştıkça alım-satım işi çoğalacak diye umuyoruz” dediler.


(İHA)