Antalyalı iki kardeş, serbest bölgede yapılan milyon dolarlık yatların tamamen el işçiliğiyle birebir ahşap maketlerini yapıyor. Bir yatı yaklaşık iki ayda tamamlayan kardeşler, yatları 10 bin ila 30 bin liradan satıyor.


Antalyalı iki kardeş, hobi olarak başladıkları yat maketleri yapımını ticarete dönüştürerek milyon dolarlık yatların birebir ahşap maketlerini yapmaya başladı.


Antalya'da yaşayan Can ve Deniz Kılıç kardeşler, 3 yıl önce çalıştıkları firmada yat süslemesi yaparken hobi olarak yat maketleri yapmaya başladı. Bu sırada kardeşlerin yaptığı yat maketlerini beğenen yat firması sahipleri, yurt dışındaki müşterilerine ait bir yatın maketini istedi. Yatın birebir maketini yapan kardeşler, ardından hobilerini sektöre dönüştürdü. Firmadan ayrılarak kendi şirketlerini ve internet sitelerini kuran kardeşler, sipariş üzerine milyon dolarlık yat, römorkör, askeri teknelerin maketlerini yapmaya başladı. Milyon dolarlık yatlarının maketlerini gören sahipleri ise firmaya büyük ilgi gösterdi. 


Yatlardaki, havuz, helikopter pisti gibi detayları da birebir yapan kardeşler, bir maketi yaklaşık 2 ayda tamamlıyor. Maket yatlarda, orjinaline uygun ışıklandırmalar da yer alıyor. Akdeniz Sanayi Sitesi'ndeki atölyelerinde yaklaşık 3 yıl içerisinde, Antalya Serbest Bölgesi'nde yapılan ve aralarında Arap şeyhlerinin de bulunduğu milyonerlere ait 15 yatın maketini yapan kardeşler, yatları 10 bin ila 30 bin liradan satıyor. Yaklaşık 70-80 metrelik yatları projesine uygun olarak yaklaşık bir metre boyutuna indiren kardeşlerin yaptığı maketleri, firmalar yurt dışındaki fuarlarda da kullanıyor. 


1 santimetrelik sandalyeyi yapmak için saatlerce uğraşıyorlar


Kardeşlerden Can Kılıç, yaptıkları iş için büyük bir sabır gerektiğini söyledi. Maket yatlardaki küçük bir sandalyeyi yapmak için saatlerce uğraştıklarını ifade eden Kılıç, "Yat sahipleri yatlarının maketini de isteyince firmalar bize projeyi gönderiyor. Biz de projeye uygun bir şekilde 50-60 milyon liralık yatların maketini yapıyoruz. Atölyemize gelenler yaptıklarımızı görünce çok şaşırıyorlar. Yaptığımız işin takdir edilmesi bizi de mutlu ediyor" dedi.


Deniz Kılıç ise maket yapmayı babaları Mustafa Çetin Kılıç'tan öğrendiklerini sadece yat değil baraj gibi büyük yapıların da maketlerini yaptıklarını söyledi. 


(AA)