Norveçli Papaz Carl Petter Opsahl Oslo'da Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Toyen semtindeki kilisede görevli, son iki yıldır iftar programlarına ev sahipliği yapıyor.

Görevi gereği, Müslümanların kutsal günleri ve ibadetleri hakkında bilgi sahibi olmak istediğini belirten Opsahl, "Oruç tutmanın gerek ruhi hayatımız gerekse sosyal hayat için çok önemli bir ibadet olduğu kanaatindeyim. Oruç sayesinde ruhi hayatımızın şuuruna varıyoruz ve ibadetlerde derinleşerek ruh boyutunda bir yolculuğa çıkıyoruz. Ayrıca, yiyip içtiğimiz gıdaların ne büyük bir nimet olduğunun şuuruna varıp şükrediyoruz." dedi.

Norveçli papaz, aç olan milyonlarca insanın halini belli bir süre aç kalarak daha iyi anlayabildiklerini kaydetti.

Bütün ilahi dinlerde oruç ibadetinin olduğunu vurgulayan Petter Opsahl, Hıristiyanlık inancında orucun tarih içerisinde şekil değiştirdiğini ifade etti. Özellikle Paskalya öncesi farklı şekillerde oruç tutmaya çalışan Hıristiyanların sayısının arttığını vurgulayan Opsahl, "Tabi tutulan oruçlar Müslümanların tuttuğu şekilde değil. En çok tercih edilen metot, et ürünü yemeden tutulan oruç. Bazıları ise tatlı, kahve veya pahalı gıda ürünlerini yemeyerek oruç tutuyor." diye konuştu.
Norveçli papaz, bazı Hıristiyanların da modern zamanların alışkanlıklarından uzak durarak oruç tuttuğu bilgisini verdi. Opsahl'a göre, televizyon ve internetten uzak kalarak oruç tutanlar bile var.

"SAVAŞLARIN SEBEBİ İNSANOĞLUNUN AÇGÖZLÜLÜĞÜ"

Tarihten bu yana birçok savaş veya tartışmanın başlangıç noktası olarak hep dini sebeplerin gösterildiğini ifade eden Petter Opsahl, "Bence bu doğru değil. Savaşların çıkış sebebi olsa olsa insanoğlunun açgözlülüğü, dengesiz güç kullanımı, hoşgörü ve anlayış eksikliğinden kaynaklanmıştır. Araştırdığım bütün dinler her zaman barışı tavsiye ediyor, savaşı değil." şeklinde konuştu.

Aynı zamanda klarnet sanatçısı olan Papaz Opsahl, farklı din mensupları arasındaki diyalog faaliyetlerinin bu bakıdan önemli olduğunu kaydetti.

Carl Petter Opsahl, "Bütün dünyada sayısız sempatizanı bulunan saygın bir fikir adamı" olarak nitelendirdiği Fethullah Gülen'in diyalog, İslam inancı ve tasavvuf konusunda yazdığı eserlerle Müslümanların yanı sıra Hıristiyanlara ve diğer dün mensuplarına da ilham verdiğini dile getirdi.

Opsahl, "Gülen, özellikle barış ve karşılıklı hoşgörü konularında yapmış olduğu güzel faaliyetlerle, dinler arası diyalog konusundaki vizyonuyla, politikacılardan ve diğer dini liderlerden kendini hemen farklılaştırarak ön plana çıkıyor." ifadelerini kullandı. (CİHAN)