Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü (OBM) Halil Coşkun, orman yangınları ile mücadelede organizasyon olarak çok güçlendiklerini belirterek, “Özellikle ihmal ve kasten çıkan orman yangınlarının ortadan kaldırılmasında toplumsal destek büyük önem taşıyor” dedi.

Coşkun, bugün sabah Bölge Müdürlüğü önünde hizmete giren orman yangınları ile mücadele araçları önünde düzenlediği basın toplantısında, orman yangınlarına yönelik olarak aldıkları tedbirleri anlattı.

“Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin sonucunda ormanlar ulusal değil uluslar arası bir değer olmuştur. Bu önemli doğal kaynaklarımız her yıl çıkan orman yangınlarıyla giderek yok olmaktadır. Orman teşkilatımızın en önemli görevlerinden biride mevcut orman varlığımızı bu felaketten korumaktır” diyen Coşkun şöyle konuştu:

“Yangın mevsimi öncesi yapılan her türlü eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına rağmen sonuçları son derece yıkıcı olan orman yangınlarının önüne geçmek için özellikle insan ihmalinden ve kastından kaynaklanan nedenlerin ortadan kaldırılmasında toplumsal destek çok önemlidir. Bu amaçla halkımızı orman yangınlarına karşı bilinçlendirmek ve dikkatlerini bu önemli konuya çekmek istiyoruz.”

Orman yangınları ile mücadelede çağdaş yönetim ve teknolojileri kullanmakta olduğunu ileri süren Coşkun; “Bu kapsamda son 1 ay içerisinde son derece üstün teknolojiye sahip 5 arazöz, 1 su tankeri ve 1 adet dozer filomuza katılmıştır. Bu katılanlarla birlikte 36 arazöz, 2 su tankeri, 1 helikopter, 7 su tankı, 6 dozer, 4 greyder, 2 treyler, 2 minibüs, 1 yangın komuta aracı, 4 karavan 41 motosiklet, 26 adet yangın gözetleme kulesi ve 26 Haberleşme Merkezi, 23 ilk Müdahale ekibiyle 360 yangın söndürme işçisiyle orman yangınları ile mücadeleye devam etmektedir” dedi.

ORMAN KÖYLÜLERİNE EĞİTİM

Bölge Müdürlüğü olarak orman yangınları ile mücadele çerçevesinde teknik ekip ve araçlarımızı arttırmanın yanı sıra orman yangınları konusun da orman köylülerine dönük eğitim çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Coşkun, ayrıca Bölge Müdürlüğü tarafından yangında görev alan işçilere ‘ilk yardım’ eğitimi verildiğini ifade etti.

BÖLGEDEKİ YANGINLAR

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü’nün soromluluk sınırları içerisinde olan işletme müdürlüklerinde 15 Ağustos itibariyle toplam 50 orman yangını meydana geldiğini ve 57.87 hektar alanın yandığını açıklayan Coşkun, “Kahramanmaraş il sınırları içerisinde de 8 kez orman yangını olmuş ve 8.05 hektar sahamız yanmıştır. Gelinen bu aşamada halkımızın duyarlılığı ve desteğinin payı büyüktür. Bu bağlamda Orman yangınları ile mücadeleye her türlü ekipman ve donanımızla devam etmekteyiz. Ülkemizin geleceği için gelecek nesillerimize bırakacağımız mirasımız olan ormanlarımıza karşı daha duyarlı olmalarını ve olası bir yangın ihbarını ALO–177 yangın ihbar hattı aracılığıyla bize bildirmelerini istiyoruz.” dedi.

Toplantının ardından orman yangını söndürmede kullanılan araçlar kent içerisinde bir tur atarak orman yangınlarına karşı daha hassas olunması konusunda vatandaşların dikkatlerini çekti. (www.kanal46.com)





(NOT: HABER VE FOTOĞRAFLARIN İZİNSİZ OLARAK VE KAYNAK GÖSTERİLMEDEN İKTİBAS EDİLMESİ KESİNLİKLE YASAKTIR.)