Ülkelerindeki savaş ve şiddetten kaçan Afgan aileler,Türkiye'de özgürce hayat sürmenin mutluluğunu yaşıyor.


Ülkelerindeki savaş ve şiddetten kaçarak Türkiye'ye sığınan Afgan aileler, Türkiye'de özgürce hayat sürmenin mutluluğunu yaşıyor ve geleceklerine umutla bakıyor.


Farklı kentlerde, geleneklerinden kopmadan yaşayan aileler, ülkelerinde de Türkiye'deki haklara sahip olmak istiyor. Afganlar, kendilerine ve diğer mazlumlara verdiği destek ve yardım eli dolayısıyla Türkiye'ye teşekkür ederek, üçüncü bir ülkeye yerleştirilmek için Birleşmiş Milletler'den (BM) ilgi bekliyor.


Yaklaşık 4 yıl önce Kahramanmaraş'a yerleşen Afganlı Mustafa Ahmeri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 10 bin civarında Afganlı olduğunu söyledi.


Afganların, Adana, Van, Mersin, Kastamonu, Kütahya, İstanbul, Karaman, Konya, Gaziantep ve İzmir gibi illerde yaşadığını ve Türkiye'ye, desteği dolayısıyla dua ettiğini belirten Ahmeri, Türkiye'yi "özgürlükler ülkesi" olarak nitelendirdi.


Son günlerde Türkiye aleyhinde kötü kampanyalar yürütüldüğüne dikkati çeken Ahmeri, "Türkiye'ye haksızlık yapılıyor. Nerede bir mazlum varsa Türkiye sahip çıkıyor. Türkiye'de yöneticiler atalarının izinden gidiyor. Geçmişte yaşananları okudukça, Türkiye'nin ne kadar büyük bir devlet olduğunun farkına varıyoruz. Osmanlı zamanında da bizlere sahip çıkmışlar, şimdi de Türkiye mazlumlara sahip çıkıyor. İyi ki Türkiye varmış" diye konuştu.


"Çocuklarımız için umutluyuz"


Türkiye'de mülteci olarak 6. yıla girdiğini belirten Celil Kazımi ise Türkiye'de çok mutlu olduklarını belirterek, şöyle konuştu:


"Hepimize çok iyi baktınız. Mülteciyiz ama Türkiye'de mutluyuz ve çocuklarımız için umutluyuz. İslam kardeşiyiz. Türk halkının misafirperverliği için çok teşekkür ediyoruz. Ülkemizde durumlar hiç iyi değildi. Savaş ve şiddet var. Orada iş yok, hayat da yok. Onun için biz de kardeş ülke Türkiye'ye geldik. Ülkemizi kolay kolay bırakmadık. Ben 36 yaşındayım halen orada savaş var. Ama özgürce yaşadığımız Türkiye için dua ediyoruz."


Kazımi, BM'nin gelecekleriyle ilgili kararları bir an önce almasını, ne yapacaklarına karar verilmesini beklediklerini kaydetti.


AA