Ortadoğu'nun en eski dini cemaatlerinden Samiri Yahudileri, Arş Bayramı'na hazırlanıyor.


 


Ortadoğu'nun en eski dini cemaatlerinden Samiri Yahudileri, Filistin'in Nablus kentinde evlerinin tavanına meyveler asarak Arş Bayramı'na hazırlanıyor.


Batı Şeria'da yaşayan Samiriler, İsrailoğullarının Mısır'dan çıkışının ardından Sina Çölü'nde kayboluşları ve Allah tarafından çölün kavurucu sıcağında bulutlarla gölgelendirilmeleri anısına her yıl Arş Bayramı'nı kutluyor.


Allah'ın, kutsal topraklara (Filistin'e) ulaştıklarında Samirilere arş inşa etmelerini emrettiği inanışına binaen göğün en yüksek katı olduğuna inanılan arşı temsilen evlerinin tavanlarına meyveler asıyor.


AA muhabirine konuşan Samirilerin dini önderi Hüsnü es-Samiri, "İsrailoğulları Mısır'dan çıkarken Allah, güneşten korunmaları için bulut gönderdi ve Filistin'de kutsal topraklara ulaştığımızda arş yapmamızı emretti. Biz de o günden beri bayramda meyvelerden arş yapıyoruz" dedi.


Bayramda birbirlerini ziyaret eden Samiriler, misafirlere tatlı ikram ederek günlerini kendi yaptıkları Arş'ın altında geçiriyor. Diğer bayramlarında olduğu gibi Arş Bayramı'nda da Gerizim Dağı'na çıkarak hac yapıyorlar.


Nablus'un Gerizim Dağı'nda ve İsrail'deki Holon şehrinde yaşayan ve sayıları 750 civarındaki Samiriler'in Arş Bayramı, 9 gün sürüyor.


Samiriler kimdir?


Samiriler, Yahudiliğe benzer bir dine inanmanın yanı sıra Yahudilerce bu dinden kabul edilmeyen topluluk olarak tanınıyor.


Yahudiler ile Samiriler arasında birçok farklılık bulunuyor. Yahudilerin Tevrat'ı ile Samirilerin Tevrat'ı arasında 6 bine yakın fark olduğu bilinirken Samiriler, 3 bin 600 yıldır ceylan derisine yazılı orijinal Tevrat'ın kendilerinde olduğuna inanıyor. Samiriler, Kudüs'ün yerine Gerizim'i kutsal mekan olarak kabul ederek ve oraya çıkarak hac yapıyorlar.


Aramice diliyle ibadet eden Samirilerin ibadethaneleri, camilerle benzerlik gösteriyor. Yahudilerin Sinagogları gibi içeride masa veya sıra bulunmuyor. İbadetlerinde namaza benzer rüku ve secde ritüelleri yer alıyor.


Samiriler, Pesah, Avis Ekmeği Yeme, Yılbaşı, Hasat, Gufran, Arş ve Şmoni bayramlarını kutluyor.