Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesi'nde 13 ay önce meydana gelen göçükte toprak altında kalan 9 işçinin cenazesi halen çıkarılamadı. Elbistan'da ikamet eden işçilerden Hacı Mehmet İpek ile Cuma Yıldırım'ın yakınları yetkililerden cenazelerinin çıkarılıp kendilerine teslim edilmesini istedi.


Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne kömür sağlayan Park Teknik A.Ş. tarafından işletilen Çöllolar Kömür Sahası'nda 10 Şubat 2011'de meydana gelen göçükte toprak altında kalan 9 işçinin yakındaları cenazelerin bulunup kendilerine teslim edileceği günü bekliyor. Toprak altındaki işçilerden Hacı Mehmet İpek'in oğlu 18 yaşındaki Burak İpek, bugüne yetkililerin arama çalışmalarıyla ilgili bir bilgi vermediğinden yakınarak, Sadece 'şirket arama yapmış, çukurlar da boş çıkmış' dediler. Ondan sonra da hiçbir bilgi verilmedi dedi.


Aile olarak anıt mezara da karşı olduklarını belirten İpek, Biz anıt mezara karşıyız. Bize cenazemizi versinler. Anıt mezar konusunda şirketten bize bir kağıt gönderdiler imzalamamız için ve biz de imzalamadık. Kağıtta anıt mezar yapılmasını kendi ağzımızdan yazmışlar yani biz anıt mezar istiyoruz diye. Biz de 'hayır' dedik. Devletimizden ve şirketten tek bir beklentimiz var o da cenazemizin çıkarılıp bize teslim edilmesi, başka bir beklentimiz yok dedi.


Hacı Mehmet İpek'in kardeşi Güven İpek ise aradan bir yıl geçmesine rağmen halen acılarının taze olduğunu söyledi. İpek, Bir yıldır toprak altında, halen ilk günkü gibi acısı içimizde ve hiçbir zaman da dinmeyecek cenazemizi çıkarıp bize verinceye kadar. İçimizde büyük bir yara olarak duruyor. Ölümüzü bulsak sevineceğiz. O dereceye geldik. Ölüye sevinilmez ama bulsak sevineceğizdedi.


Anıt mezara karşı olduklarını da belirten Güven İpek şunları söyledi


Anıt mezar konusunda yapılmasını istemiyoruz aile olarak Biz sadece bir kemik parçası dahi olsa bulunup bize verilmesini, kendi kabristanlığımıza defnetmek istiyoruz. Devlet, olayın olduğu zaman 'maliyeti ne olursa olsun biz bu cenazeleri çıkaracağız' dediler. ve biz halen bekliyoruz. 1 yılı geçti, devlet arama konusunda çok pasif kaldı. Dediklerinin hiçbiri olmadı. Toprak altındaki bir diğer işçi Cuma Yıldırım'ın 58 yaşındaki annesi Şenel Yıldırım da oğlunun cenazesinin çıkarılıp kendisine teslim edileceği günü bekliyor. Anne Yıldırım şöyle konuştu;


Mezarı belli olsun, kemiğini istiyorum, çıkarsınlar. Mezarı belli olur, Kur'an okurdum, Fatiha okurdum. Çıkaramıyorlarsa anıt mezar yapsınlar. Halen 'gelir' diye bekliyorum, daha umut ediyorum 'yaşıyor' diye. Yetkililerden hiç değilse kemiğinin çıkarılmasını istiyorum.


 


(Kaynak: Doğan Haber Ajansı)