Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Türk Polis Teşkilatı'nın kurulduğu gönden bugüne kadar sürekli kendini yenileyerek kaydettiği hızlı gelişmeyi gururla izlediklerini söyledi.

Kocatepe, Türk Polis Teşkilatının 166. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende, polisin 166 yıllık süre içerisinde çağdaş, teknolojinin tüm imkanlarını kullanabilir, insan hak ve özgürlüklerine, hukukun üstülüğü ilkesine bağlı kalarak görevini en başarılı bir şekilde yapabilir hale geldiğini belirtti.

Türk Polis Teşkilatının suçların önlenmesinde, suçların takibinde ve suçluların yakalanmasında, adalet önüne çıkartılmasında gösterdiği başarıyı gururla izlediğini belirten Kocatepe, "Polisimizin gösterdiği başarıda aslında halkımızın da hakkı vardır. Kahramanmaraşlılar polisimizin görevini yerine getirirken son derece dikkatle ona saygılı davranıyor. Halkımız polise destek olarak ilimizin huzurunu, güvenini ve asayişini korumada son derece yardımcı oluyor. Kahramanmaraşlıları bu davranışlarından ötürü kutluyorum" dedi.

Emniyet Müdürü Mustafa Aydın ise, bir toplumun ekonomik ve sosyal olarak gelişmesinin öncelikle güvenlik ihtiyacının karşınlanmasına bağlı olduğunu söyledi.

Polisin mücadelesini yaparken insan haklarından ve hukukun üstünlüğünden taviz vermediğini dile getiren Aydın, "Personelimiz fedakarlık gösterirken tüm bu hizmetleri tek başına değil, tüm ailesiyle yapıyor. Herkes bayram yaparken, tatile giderken, polis aileleri sabırla beklerler. Göreve giden eşlerinin, annelerinin, babalarının sağ salim dönmeleri için dua ederler" diye konuştu.

Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni de yaptığı konuşmada, her ülkenin bir polis anlayışı olduğunu belirterek, globalleşen dünyada artık suç oranını azaltmak ve düzeni sağlamaktan çok halkın polisten psikolog hizmeti beklediğini söyledi.

Polisin asayişten değil halka ilişkilerden sıkıntı çektiğini ifade eden Köni, şöyle konuştu:

"Buna 'Toplum için polislik' diyorlar. Yapılan sosyolojik araştırmalarda halk kendisine dikkat edilmesini istiyor. Onunla birlikte geçirilmesi gerekecek zaman istiyor ve halk polise müracaat ettiği zaman polisin onunla ilgilenmesini onu dinlemesini ve zamanını harcamasını istiyor. Halk polise müracaat ettiği zaman profesyonel hizmet istiyor. Polis halkın isteklerine çabuk cevap verebilmelidir. Biz yeni eğitimlerimizde artık bunları anlatıyoruz. Artık güvenlik konularını falan anlatmaktan vazgeçtik

Halk isteklerini alma konusunda memurdan, sorunu çözemese bile iyi niyet ve gayret görmek istiyor. Bu açıdan halkla ilk temas eden polis çok önemlidir. Bunun için sokaktaki polisin çok iyi eğitilmesi gerekiyor. Mesela, polisin bir vatandaşın talebini reddetse bile niçin reddettiğini anlatması gerekiyor. Halk her şeye rağmen askerini ve polisini çok seviyor. Halk polise vuran ve tepki gösterene cevap verilmesini istiyor. Halk kendi resmi polisine ve askerine vurana cevap verilsin istiyor. Hatta kaçan suçluyu sert tedbirlerle yakalamasını da istiyor. Eğer suçlu da değilse ona başka türlü davranmasını istiyor. Polislikte en çok şikayet edilen konu ise kötü davranış ve tavırdır. Polisin başarısından çok vatandaşa karşı sert ve kötü davranması şikayet konusu oluyor. Polis sert davranıyorsa vatandaşa sert davranıyor. Vatandaşlara iyi davranıldığı zaman hukuka uyuyor, uygunsuz ve sert davranışlar göstermiyor. Suç ve düzensizliği önlemede vatandaşa olumlu davranmanın çok daha önemli olduğunu görüyoruz. Halk polisten 'eşit ve haklı davranışlar' gördüğü zaman polise güvenmeye devam ediyor. "

Konuşmaların ardından yılın başarılı polislerine Vali Kocatepe tarafından teşekkür belgesi, Emniyet Müdürü Mustafa Aydın da seminer vermek üzere Kahramanmaraş'a gelen Prof. Dr. Hasan Köni'ye plaket verdi.

Tören, halk Oyunları gösterileriyle sona erdi.