Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayelerinde sürdürülmekte olan ve engelli vatandaşların eğitimine yönelik başlatılmış olan “Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyasının birinci yıl dönümü töreni Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirildi.

Törende konuşan Sayın Hayrünnisa Gül, “Eğitim Her Engeli Aşar” Kampanyası’nın birinci yıl dönümünde kampanya kapsamında yapılan çalışmaları değerlendirmek ve engellilerin sorunlarına bir kez daha dikkat çekmek için toplantının gerçekleştirildiğini belirtti.

Engellilerin eğitimi konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak ve okulları engelli eğitimine uygun fiziki şartlara kavuşturmak amacıyla başlattıkları kampanyanın toplumun tüm kesimlerinden büyük ilgi gördüğünü belirten Hayrünnisa Gül, Türkiye Beyazay Derneği ve ilgili bakanlıklar tarafından yürütülen kampanyaya sivil toplum kuruluşları, iş, sanat, spor camiasının önde gelen temsilcileri ve vatandaşların desteğiyle 81 ilde engelliler için eğitim seferberliği başlatıldığını söyledi.

Törenin sonunda kampanyanın ilk yılında, Kahramanmaraş'ın da içinde bulunduğu başarılı olan illere ödülleri Sayın Hayrünnisa Gül Hanımefendi tarafından verildi. Kampanya'nın ilk yılında başarılı olan iller; (alfabetik sıraya göre) Afyonkarahisar, Amasya, Bingöl, Bitlis, Bursa, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Eskişehir, Gümüşhane, İstanbul, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Niğde, Osmaniye, Siirt, Tunceli.

Kahramanmaraş’ın ödülünü Vali Mehmet Niyazi Tanılır, Hayrünnisa Gül Hanımefendi’den aldı.

KAHRAMANMARAŞ’TA “EĞİTİM HER ENGELİ AŞAR” KAMPANYASI

Vali Yardımcısı Volkan Barış Göçmez başkanlığında Eğitim Her Engeli Aşar Kampanyası İl Yürütme Kurulu oluşturuldu. Bu uygulama kampanya çalışmaları konusunda Türkiye genelinde ilk olup, diğer illere örnek teşkil etmiştir.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, işletme temsilcileri ve okul/kurum müdürlerine kampanya tanıtımı yapıldı.

İlçe Milli Eğitim Müdürleri Toplantısı’nda kampanya faaliyetleri ve kampanya kapsamında İlçe Yürütme Komisyonlarının oluşturulması ve ilçelerde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Okul Müdürleri ile kampanya tanıtımı yapılarak, engelli öğrencilerle ilgili yapılacak işlemler konusunda bilgi verildi.

Sabancı Kültür Merkezinde yapılan köy muhtarları toplantısında engelli hakları ve engellilerin eğitimi konularında bilgilendirme yapıldı.

E-okul modülü incelenerek, ilköğretim çağında olup okula kaydı olmayan engelli öğrencilerin isim ve adresleri tespit edilmiştir. Yapılan alan taramaları neticesinde bu öğrencilerin okullulaştırılması sağlanmıştır

Kampanya kapsamında öncelikli olarak 8 ilde yapılması planlanan engelli kolejlerinden birinin İlimizde yapılabilmesi için Kahramanmaraş Valiliği ve Kahramanmaraş Belediyesinden arsa talep edilmiştir. Tahsis edilecek arsaya her tür özür grubuna yönelik Milli Eğitim müfredatına uygun eğitim verecek şekilde, özel okul statüsünde özel eğitim koleji inşa edilecektir

Alan taramaları kapsamında merkeze bağlı 26 köy gezilmiş, burada bulunan okullar ziyaret edilmiş, engelli öğrencilerin aileleri ile görüşülmüş, ailelere engelli çocukların eğitimi konusunda gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır.

İl merkezinde bulunan zorunlu eğitim çağında olup da okula kayıtlı olmayan ve kayıtlı olduğu halde okula devam etmeyen engelli öğrenci ve aileleri ziyaret edilerek bu öğrencilerin okullulaştırılması ve okula devam etmeleri konusunda görüşüldü, aileler yapılması gerekilenler doğrultusunda bilgilendirildi.

125.Yıl İlköğretim, Hürriyet YİBO ve 100.Yıl İlköğretim Okulu bünyesinde otistik çocuklarımız için 4 özel sınıf açıldı.

Eğitim ortamından uzak kalarak yatarak tedavi gören ve sürekli hastalığı olan zorunlu eğitim çağındaki öğrencilere yönelik olarak Üniversite Hastanesi İlköğretim Okulu açıldı.

İl Müftülüğü ile işbirliği içerisinde tüm vatandaşların engelli hakları ve engellilerin eğitimi konularında bilgilendirilmesi amacıyla 05.03.2010 tarihinde Cuma Hutbesi düzenlendi.

PLANLANAN ÇALIŞMALAR

İl genelinde zorunlu eğitim çağında olup okula kayıtlı olmayan engelli öğrencilere yönelik alan taramalarına devam edilecektir.

İl genelinde okula devamsız durumda olan engelli öğrenciler ve aileleri ziyaret edilerek okula devamları sağlanacaktır.

Okul öncesi dönemde eğitim almayan yada kısmen eğitim almış engelli öğrencilerin okul öncesi eğitimini tamamlamalarını sağlamak

İl genelinde örnek sınıflar ve destek eğitim odaları oluşturmak.

İl genelinde öncelikle belirlenen okullarda okul uyumlandırma çalışmaları yapılacaktır.

İl genelinde okul müdürlerinin ve rehber öğretmenlerinin engellilerin eğitimi ve kampanya kapsamında bilgilendirilmeleri amacıyla toplantılar gerçekleştirilecektir.