Kahramanmaraş’a gelen Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Büyükelçi Naci Koru, yurt dışındaki lobi çalışmalarına büyük önem verdiklerini söyledi.

Koru, dün Kahramanmaraş Valiliği toplantı salonunda 'Yeni Dönemde Türk Dış Politikası' konulu sunumunda, Dışişleri Bakanlığının teşkilat yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Büyükelçi Koru, Türkiye'nin yurtdışında 114 büyükelçi, 11 devlet temsilcisi ve 78 başkonsolos ile temsil edildiğini, son yıllarda uluslararası hukukun ön plana çıkmasıyla hukuk müşaviri sayısını da artırdıklarını ifade etti.

Eskiden dış politikanın çok fazla ilgi görmediğini aktaran Koru, şöyle devam etti:

''Bakınız insanımız arasında diplomat olabilmek için paşa çocuğu, diplomat çocuğu veya vali çocuğu olunur gibi yanlış algılama var. Aslında böyle değil. Her yıl sınav açıyoruz ve ilgili bölümlerden sınava katılan ve başarılı olan gençlerimizi meslek memuru olarak alıyoruz. Son yıllarda iletişim ağının güçlenmesiyle birlikte şimdi her olay herkesi ilgilendirir hale getirdi. Türkiye olarak karmaşık bir coğrafyada bulunuyoruz. Onun için istikrar bizim için çok önemli. Bu kavrama önem veriyoruz. Soğuk savaşın sona ermesiyle birlikte sorunların da sona ereceği düşünülüyordu, ancak bunun böyle olmadığı anlaşıldı. Şimdi çeşitli risk faktörleri önümüze geldi. Örneğin terör, açlık, küresel sorunlar gibi... Ayrıca küreselleşme ile birlikte istikrarsızlıkta ön plana çıkmaya başladı. Bu faktörleri hep göz önünde bulunduruyoruz ve çalışmalarımızı, planlarımızı buna göre yapıyoruz.''

Dışişleri Bakanlığı olarak hedeflerini açıklayan Koru, ''Bizim hedefimiz Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik. Bölgesel ve küresel gelişmelerde belirleyici rol oynamak ve uluslararası barış ve istikrara katkı sağlamak. Eskiden örneğin, Ortadoğu'da bir gelişme olduğu zaman bir duyuru yapardık. Şimdi ilgi duymaya başladık ve sorunların çözümünde belirleyici olmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

''KIBRIS KONUSUNA ULUSAL DAVA OLARAK BAKIYORUZ''

Kıbrıs sorununa da değinen Koru, bu sorunun yeni olmadığını ve konuya ulusal dava olarak baktıklarını ifade etti.

Koru, ''önümüzdeki günlerde Kıbrıs'la ilgili yeni bir gelişme beklediklerini"" ve bu sorunun BM çatısı altında çözüleceğine inandıklarını kaydetti.

Yurt dışındaki lobi faaliyetlerin ayrı önem verdiklerini belirten Koru, şunları kaydetti:

''Yurt dışında binlerce derneğimiz var. Örneğin yurt dışında 5 milyona yakın yurttaşımız var ki bunların yüzde 70'i Almanya'da. Almanya'da 2-3 bin derneğimiz var. Hepsiyle görüşüyoruz. Eskiden dış temsilciliklerimiz çok aktif değildi. Onun için geleceğe yönelik çalışmalarımız olmuyordu. Şimdi lobiye büyük önem veriyoruz. Bir konu olduğu zaman onbinlerce insanımızı harekete geçirebiliyoruz. Eskiye oranla bu konu gelişti ve bunun için mali kaynağımız da var. Kendimizi de sürekli yeniliyoruz.''

İran ve Rusya ile ilişkilere de değinen Koru, ''Yine İran'la köklü bir geçmişimiz var. Uzun yıllar sorun yaşamadık. İlişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Nükleer kaynakların barışçı kullanımına saygı duyuyoruz, ama bu konuda şeffaflığa da önem veriyoruz. Savaşa gerek kalmadan İran'la yaşanan sorunların çözüleceğini düşünüyoruz. Rusya ile de ilişkilerimiz çok iyi durumda. Türkiye'nin 2. büyük ticaret hacmi Rusya ile. Şimdi vizeleri kaldırdık. Bu ilişkilerin daha da iyi duruma geleceğine inanıyoruz'' ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ise Türkiye'nin uluslararası arenadaki yükselişinin yine uluslararası camia tarafından ilgiyle izlendiğini söyledi.

Türk dış politikasının stratejik derinlik kavramı çerçevesinde eskisinden farklı bir hareket içinde olduğunu belirten Vali Tanılır, ''Bunun ekonomik boyutu kadar diplomasi boyutu önem arz etmektedir. Örneğin komşularla 'sıfır sorun' politikası çerçevesinde, komşularla iyi ilişkiler ve bir taraftan vizelerin kaldırılması ekonomik olarak da önem arz ediyor. Türkiye sorun çözücü bir ülke haline gelmiştir. Bu artarak devam edecektir. Yıllardır çözülemeyen İsrail Filistin sorunu da inşallah Türkiye'nin arabuluculuğu ile çözülecektir. Şahsen buna inanıyorum'' dedi.

KORU: ''AB'YE TAVİZLER VEREREK GİRMEYİ DÜŞÜNMÜYORUZ''

Kahramanmaraş'a gelen Büyükelçi Koru, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Prof. Dr. A. Nafi Baytorun Konferans Salonu’nda ''Yeni Dönemde Türk Dış Politikası'' konulu sunum yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecinde diğer ülkelerle kıyaslanamayacak kadar büyük bir ülke olduğunu söyledi.

Konuşmasında Dışişleri Bakanlığının teşkilat yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi veren Koru, özellikle Türkiye'nin AB sürecine değindi. Türkiye'nin ekonomik gelişmişliği ve genç nüfusu ile AB için çok değişik bir ülke olduğunu belirtti.

''Türkiye AB sürecinde diğer ülkelerle kıyaslanamayacak kadar büyük ve hazmetmesi de o kadar zor bir ülkedir'' diyen Koru, ''Sosyal, kültürel ve ekonomik bazı kıstaslar var. 10 yıl önce Türkiye'nin AB'ye girme ihtimaliyle şimdi girme ihtimali arasında önemli farklar var. Yarın, öbür gün AB Türkiye'yi kabul edecek de, Türkiye AB üyeliğini kabul edecek mi? Artık bunu konuşuyoruz. AB Türkiye için bir amaçtır. Ama iki grubun çıkarları doğrultusunda yapılırsa amaçtır. Biz, taraflı olarak tavizler vererek AB'ye girmeye düşünmüyoruz'' dedi.

ABD'NİN BİZİM BOR MİNARELERİMİZE EL KOYMASI GİBİ SÖZLER, ŞEHİR EFSANESİ VE KOMPLO TEORİSİDİR.'

Öğrencilerin sorularını da cevaplandıran Koru, bor mineralleri ile ilgili soruya, şu yanıtı verdi:

''Bor mineralleri önemli maddedir, fakat kullanım alanları sınırlıdır. Türkiye dünyadaki bor ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor. Her yıl bor ihracatımızda artış söz konusudur. Borun bir enerji kaynağı olarak kullanılması için uzunca bir araştırma geliştirme çalışmalarının yapılması gerekir. Biz bunun kaynaklarına doğal olarak sahibiz. O gün geldiğinde daha fazla çıkarıp kullanma imkânımız olur. Bugünkü dünya talebi ve kapasitesi bakımından Türkiye, 2009 yılında 400-500 milyon dolarlar seviyesinde bor ihracatı yapmıştır. Talep arttıkça biz daha fazla çıkartabileceğiz. ABD'nin bizim bor minarelerimize el koyması gibi sözler, şehir efsanesi ve komplo teorisidir.''

Son günlerde gündeme gelen füze kalkanı projesiyle ilgili soruya ise Koru, ''Füze kalkanı konusunda henüz alınmış bir karar yok. Türkiye'nin milli çıkarları neyi gerektiriyorsa ona karar verilecektir'' dedi.

Koru, Dışişleri Bakanlığı bünyesine daha önce 4-5 meslekten memur kabul ettiklerini, ancak değişen yasa ile birlikte felsefe, psikoloji ve tarih bölümü mezunlarını da kabul ettiklerini kaydetti.

Sunumun ardından KSÜ Rektörü Prof. Dr. Nafi Baytorun, Koru'ya ziyaretinin anısına bir plaket takdim etti. Koru daha sonra Avşar Yerleşkesinde incelemelerde bulundu.

Büyükelçi Koru buradaki programının ardından Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KMTSO) işadamları ile bir araya geldi.

Koru burada da 'Yeni Dönemde Türk Dış Politikası' konulu sunum yaptı, işadamlarının yurt dışı seyahatlerinde yaşadıkları sorunlarını dinledi.

Valilik ziyareti ardından Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Avşar Yerleşkesi’ndeki Prof. Dr. A. Nafi Baytorun salonunda “Dışişleri Bakanlığı ve Yeni Dönem Türk Dış Politikası” konulu bir konferans veren Naci Koru, dün öğleden sonra Ticaret ve Sanayi Odası’nda da bir konuşma yaptı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI HEYETİ KATSO'DA...

Kahramanmaraş'a gelen Dışişleri Bakanlığı Heyeti, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KATSO) sanayici ve işadamlarıyla bir araya geldi.


"Dışişleri Bakanlığı ve yeni dönem Türk Dış Politikası" konulu birde konferans veren heyet yaklaşık 2 saat boyunca hem konferansa katılan iş adamlarının dış politikayla ilgili sorularını yanıtladılar, hem de ülke dış politikasının misyonu, amacı ve dış ilişkiler hakkında bilgiler sundular. Büyük Elçi Naci Koru'yla birlikte Dışişleri Bakanlığı İkili Ekonomik İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ali Kemal Aydın, Siyaset Planlama Daire Başkanı Çınar Engin de kendi alanlarında bilgilendirme yaptılar.

İşadamlarına seslenen Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyük Elçi Naci Koru, Kahramanmaraşlı iş adamlarına dış politikada ilişkilerin gelişmesinin en çok ekonomiye katkı vereceğine vurgu yaparak; "Türkiye'nin dış politikada yön belirleyici olması gerekiyor.

Uluslar arası barışa daha fazla katkıda bulunmak istiyoruz. Biz de geliyor, bakanlığımızı, çalışmalarımızı anlatıyor ve görüşlerinizi alıyoruz. Son dönemde attığımız önemli adımlar iş adamlarımızın da çok faydasına olacaktır. Vizeler kalkıyor artık istediğiniz gün vize beklemeden özellikle birçok komlu ülkeye rahatça gidebiliyorsunuz"dedi.

Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, çok sayıda işadamının katıldığı konferansın açılış konuşmasını yaptı Balcıoğlu, ziyaretten duydukları memnuniyeti anlatırken "Değerli misafirlerimiz var. Misafirlerimiz size Türk dış politikasının yeni dönemini anlatacaklar. Daha eski bir dönemde sanayi bakanımız odamızı ziyaret etmişti. Bir sözü var. Beni çok etkiledi.

Türkiye 3 tarafı denizlerle, dört tarafı düşmanlarla kaplı bir ülke olamaz demişti. Biz herkesle kapıları kapalı, herkesle görüşmeyen bir ülkeydik. Başta Suriye olmak üzere Rusya, Libya ve görüşmeleri devam eden ülkelerin de olduğunu bildiğim yeni bir dönem başladı.

Türk iş adamının, Türk insanının önünü açan, güven sağlayan, güven kazandıran bir politika uygulama her gittiği yerde itibarı olan bir politika uygulamak suretiyle yeni bir döneme başlandı. Gittiğimiz her yerde kapı probleminin olmaması iş adamlarının daha hızlı hareket etmesine daha doğru şeyler yapmasına sebep olacaktır"diye konuştu. (www.kanal46.com)