12 Şubat, Kahramanmaraş’ın kahraman evlatlarının,vatan ve mukaddesat için her şeyini feda etmekten çekinmeden,bağımsızlık aşkı ve yurt sevgisiyle gösterdiği kahramanlık destanının tarihidir.  Bu destan;  “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.”Düsturuna yürekten inanan bir milletin eseridir.


Kahramanmaraş; kurtuluş savaşının başladığı, Türk milletinin dirilerek ayağa kalktığı, işgal ordularına karşı başkaldırılığı öncü bir şehirdir.


Cenab-ı Allah Kur’anda: “Ey iman edenler! (Savaş için)  bir toplulukla karşılaştığınız zaman direnç gösterin ve Allah’ı çok anın ki kurtuluşa eresiniz.” buyurmaktadır.                         


İşte bu şuur ve inançla: dinini, vatanını ve şanlı bayrağını mukaddes bilen Kahramanmaraş halkı, kalesinde yabancı bir bayrağın dalgalanmasına asla müsaade etmemiştir. Bundan sonra da etmeyecektir Allah’ın izniyle.


Asırlardan beri şehrimizin kalesinde dalgalanan şanlı bayrağımızın indirilmesi karşısında, Ulu Cami imamı Rıdvan Hoca minberden “Hürriyeti olmayan bir milletin Cuma Namazı kılması caiz değildir” diyerek namazı kıldırmayacağını söyleyince, halk minberden sancağı alarak, Fransız askerlerinin gözü önünde tevhit ve tekbir sedalarıyla şanlı bayrağımızı yeniden kaleye dikmişlerdir. Bu asil şahlanışın kıvılcımı camide tutuşturulmuştur. 22 gün ve gece süren bir mücadele ile Maraşlılar 7'den 70'e silaha sarılarak tek yürek tek bilek halinde bütün mevcudiyetini ortaya koymuştur.


Maraş'ta Milli Mücadeleye katılmayan tek fert bile olmaması sebebiyle T.B.M.M tarafından, İstiklal Madalyası'nın Maraş'ta fertlere değil, şehir halkına verilmesi ve Milli Mücadeledeki fedakârlıklarından dolayı yine T.B.M.M tarafından "Kahramanlık" payesiyle ödüllendirilmesi çok anlamlıdır.


Tarihe altın harflerle yazılmış bu şanlı mücadele elbette ki övünmek için değildir. Şehitlerimizin aziz hatıralarını ilk günkü tazelikleriyle gönül dünyamıza nakşetmek ve onlara layık evlatlar olmak, en büyük idealimiz olmalıdır. Kurtuluşumuzun anlam ve önemini asla ve asla unutmamalıyız. Bu onurlu mücadeleden gereken dersi çıkarmalı ve bu değerleri gelecek nesillerimize aktarmalıyız.


Bu güzel vatanımız için kanlarını dökmüş bütün şehitlerimizi, gazilerimizi, Kahramanmaraş’ımız için; Sütçü İmam, Mıllış Nuri, Rıdvan Hoca, Ali Sezai Efendi, Arslan Bey ve daha adı sanı bilinmeyen binlerce kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyor, ruhları şad olsun diyorum.Bugün bizler, bu topraklar üzerinde hür ve bağımsız bir şekilde yaşayabiliyorsak bunu o kahramanlara borçluyuz.


           Bu duygu ve düşüncelerle,Kahramanmaraş’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümünü kutluyor, bu cennet vatanı bizlere emanet eden tüm şehitlerimize Cenab-ı Allahtan rahmet diliyorum.


 


07.02.2012


MUHAMMET GEVHER


İL MÜFTÜSÜ


[email protected]