Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kimin eli, kimin cebinde belli değil" diyerek 50+1 sisteminin değişmesi gerektiğine dair işaretleri, AK Parti içerisinde reform çalışmalarının başlamasına neden oldu.

AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, bu değişikliklerin aile ve başörtüsü düzenlemeleriyle birlikte mini anayasa paketinde yer alabileceğini açıkladı.

ERDOĞAN'DAN SİNYAL: 50+1 SİSTEMİ DEĞİŞEBİLİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, 2007'de kabul edilen 50+1 sisteminin değişebileceği sinyalini verdi.

Erdoğan, değişiklikle ilgili olarak, "İsabetli olur. Çoğunluğu alanın seçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz, yanlış yollara sevk etmez" ifadelerini kullandı.

aa-20230503-31031495-31031485-cekya-lced

KURTULMUŞ'TAN GRUBU OLAN PARTİLERE ZİYARET

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un geçtiğimiz hafta Meclis'te bulunan partilere yaptığı ziyaretlerde, 50+1 sisteminin dönüşümü gündeminde önemli bir yer tuttu.

Özgür Özel-Devlet Bahçeli görüşmesi Özgür Özel-Devlet Bahçeli görüşmesi

Kurtulmuş'un, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda hazırlanan yeni anayasa taslağıyla ilgili olarak 130 maddelik bir plan sunduğu belirtiliyor.

MINI ANAYASA PAKETİ İLE HAREKET

Anayasa Bilim Komisyonu tarafından hazırlanan yeni anayasa taslağının referandum için gereken 360 oyu almanın zorluğu nedeniyle, mini bir değişiklik paketiyle Meclis'e sunulabileceği öngörülüyor.

Bu pakette, 50+1 yerine "40+1" ya da "en çok oyu alan seçilsin" seçenekleri üzerinde durulduğu konuşuluyor.

AK PARTİ GENEL SEKRETERİ'NDEN AÇIKLAMA

AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, 50+1 sistemiyle ilgili olarak, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin olmazsa olmaz unsuru değildir. Dünyanın birçok demokratik ülkesinde farklı oranlar uygulanmaktadır. Bu düzenlemenin mevcudiyeti, siyaset sahnesinde parçalı ve istikrarsızlığa gebe bir tablo oluşturdu" şeklinde açıklamalarda bulundu.

DÜNYA 1980’Lİ YILLARDAN BUGÜNE ÇOK DEĞİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Almanya dönüşü, "Oy sayısı itibarıyla 'en fazla oyu alan aday seçilir' denildiği zaman seçim hızlıca tamamlanır. Dünya 1980’li yıllardan bugüne çok değişti. Bu değişiklikler anayasa metnine yansıtılmaya çalışılsa da bu anayasamızın metinsel bütünlüğünü yok etti" ifadeleriyle sisteme dair düşüncelerini paylaştı.

50+1 SEÇİM MODELİ NEDİR?

50+1 seçim modeli, 21 Ekim 2007'de kabul edilen cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi yöntemiyle başlamıştır. Geçerli oyların yüzde 50'sinden 1 oy fazlasını alan adayın cumhurbaşkanı seçildiği bu sistem, 2014 ve 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulandı. Şu anda ise 50+1 sisteminin değişimine dair tartışmalar sürmektedir.