Göbek Fıtığı Nedir?

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Ceylan, göbek fıtığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Bu önemli konuyu daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki başlıkları inceleyelim:

Göbek Fıtığı ve Yenidoğan Bebekler

Influenza'dan Sonra En Çok Korkulan Hastalık X Hastalığı! Influenza'dan Sonra En Çok Korkulan Hastalık X Hastalığı!

Göbek fıtığı, genellikle yenidoğan bebeklerde sıkça rastlanan bir durumdur. Prof. Dr. Haluk Ceylan, yenidoğan bebeklerin yaklaşık beşte birinde göbek fıtığı görülebileceğini vurguluyor. Göbek fıtığının kendini göbek bölgesinde bir şişlik olarak gösterdiğini belirtiyor. Bu durum, bebeklerin ağladığı zaman daha belirgin hale geldiğini ve bebek uyuduğunda kaybolduğunu açıklıyor.

Göbek Fıtığının Nedenleri

Prof. Dr. Ceylan, göbek fıtığının nedenlerini açıklarken gebelik dönemine dikkat çekiyor. Bebeğin ana rahminde, anne ile bağlantısının göbek kordonu içinde bulunan kan damarlarıyla gerçekleştiğini belirtiyor. Göbek kordonu, doğum sonrası hayatın ilk günlerinde kendiliğinden kapanmalıdır. Ancak göbek halkasının kapanmaması durumunda göbek fıtığı meydana gelir.

Tedavi ve Cerrahi Müdahale

Prof. Dr. Haluk Ceylan, genellikle göbek fıtığının iyi huylu bir seyir izlediğini ve birçok hastada 1 yaş civarında kendiliğinden kaybolduğunu ifade ediyor. Ancak göbek halkası çapı 1,5 cm'den büyük olan fıtıkların kendiliğinden kapanma olasılığının düşük olduğunu belirtiyor. Eğer çocuk 4 yaşına geldiğinde fıtık hala devam ediyorsa, cerrahi tedavi gerekebileceğini söylüyor. Ayrıca, çocuk 2-3 yaşlarında ve göbek halkası çapı 2 cm'den büyükse, halkanın kendiliğinden kapanmaması beklenmemeli ve cerrahi onarım önerilmelidir.

Boğulma Riski ve Acil Durumlar

Çocukluk çağı göbek fıtıklarının genellikle boğulma riskinin düşük olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ceylan, ancak bu riskin tamamen yok olmadığını belirtiyor. Fıtık boğulması, içindeki organların fıtık kesesinde sıkışması anlamına gelir ve bu durumda bağırsakların zarar görebileceğini açıklıyor. Bu tür acil durumlarda hasta hemen ameliyat edilmelidir.

Göbek fıtığının belirtileri arasında çocuğun sakinleştiğinde şişliğin kaybolmaması, fıtığın normalden daha sert olması, kızarıklık ve morluk bulunması gibi durumları da belirten Prof. Dr. Haluk Ceylan, böyle bir durumda hasta için acilen bir çocuk cerrahının muayene etmesi ve gerekirse ameliyat etmesi gerektiğini vurguluyor.

Göbek fıtığı, bebekler ve çocuklar arasında yaygın bir durum olabilir, ancak doğru tanı ve gerektiğinde cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir. Unutmayın ki her durumda, bir uzman doktordan tavsiye almak önemlidir.

Editör: Haber Editörü